Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dárek pro babičku - neřešitelný problém

Od: klima® odpovědí: 56 změna:

Blíží se Vánoce a vůbec netuším, co pořídit babičce. Je velmi (ale velmi) materiálně založená, ale zároveň "nic nechce, jenom peníze, když už". Jenže dávat babičce třeba pětistovku pod stromeček mi prostě přijde divné (je to moc a zároveň málo). Když jsme jí s bráchem dávali dřív hrníčky, dala si je do poličky a nikdy nevytáhla. Když jsem jí dala knížku, dala ji do skříně a nikdy nevytáhla. Dvakrát jsme jí dali takové ty košíky, kde byly šampony, mýdla, houbičky a tak... nikdy nepoužila. Dostala mě loni, kdy dárek rozbalila, a hned řekla "no, tohle já nechcu, nechte si to tady" a nechala nám to na stole. Teď si koupila kolo, že na něm bude jezdit do práce. Přemýšleli jsme o helmě nebo nějakých odrazkách, ale víme, že by to byl zbytečný dárek, protože "to přece nebudu nosit" (natož kdyby dostala třeba reflexní vestu). Opravdu nemám tušení, co jí dát *zed* .

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, jaké má babička zájmy? Křížovky, filmy...? Od toho bych se odpíchla. Pokud tedy nějaké má.

A ty odrazky nejsou špatný nápad, dát babičce jako dárek a pak se postarat, aby je někdo - klidně i vy sami - na kolo přidělal.

doplněno 30.11.14 15:13:

Anebo, jak píše Ben, dát na stůl pětikilo a říct "Víš babi, chtěli jsme ti koupit něco pěkného, ale loni jsi nám to nechala tady a nás to hodně mrzelo. Tak jsem se na to letos vykašlali."

Drsné, ale možná se babička chytí za nos. Naštěstí jsem ještě nezažila, aby mi někdo nechal dárek na stole, že ho nechce.

doplněno 30.11.14 15:21:

Kolikoli - zkuste třeba knížku o tom pletení z papíru, s nápady, inspirací. Když už ani to nezabere, tak bych jí to otevřeně řekla. Že příště už se snažit nebudeme.

Protože takový člověk pak kazí náladu všem okolo a jeho chování hodně zamrzí.

hodnocení

Odrazky jsem jí dala na narozeniny (ještě na staré kolo), takže to se může přendat. Zájmy... hraní her na facebooku, asi tak. Taky plete z papíru různé košíky a tak, ale na to si musí kupovat ty věci sama, v tom se nevyznám (a dávat jí nějaké lepidlo nebo tak mi taky přijde divné). Jinak nic moc. Křížovky ji baví, ale taky dostala jednou nějakou knížku o (a s) křížovkách a myslím, že to otevřela tak 2x. Nejvíc mě mrzí, že když se jí dárek nelíbí, tak to dá jasně najevo (a to i v případě, že někdo jiný dal dárek někomu jinému).

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud bych chtěl takovému člověku vůbec něco dávat k Vánocům, tak bych mu dal peníze.

Ty by na stole určitě ležet nenechal. Nebo zkrátka nic - když má nad dárky jen blbé "pindy". Zdravím!

P.S. Vánoce snad nejsou jen materiální, tak to babičce vysvětlete.

doplněno 30.11.14 15:33:

Dejte jí velkou fotku, na které je hromádka bankovek - to by ji mohlo potěšit. No, já bych si babičku ke stromečku nevzal. Přeci si musí uvědomit, že dárek je od srdce a má být ráda, že ji chtěl někdo něco dát a potěšit. Jenže, ta už se nezmění, co? Jediná možnost je Vánoce přetrpět i s babičkou a "těšit" se na ty další.

hodnocení

Jo, tak bych to taky řešila. Bohužel, pro ni je materiální hodnota důležitá (stylem "proč jako chceš kluka, který je sice chytrý a hodný, ale neumí ani posekat dřevo a opravit barák jako xxx?" "protože xxx chlastá a kouří a je až moc sprostej, babi" "to je jedno, nechceš přece kamarádku, ale někoho, kdo udělá práci kolem baráku" nebo "a proč chceš dělat ten kurz, vždyť z toho nic nemáš" "mám z toho znalosti a dobrý pocit, babi" "toho se ale nanajíš, jako kdyby sis koupila xxx"). Kdybych jí nedala nic, tak by měla plno keců (hlavně by to řekla všem v rodině - ještě stylem, jak je mamka hrozná, jaký to vychovala nevděčný a nevychovaný děcko, co ani babičce dárek nedá!), což se mi fakt nechce zase celý rok poslouchat (hlavně chudák mamka, samozřejmě by to byla celý její vina). Kdybychom jí dali peníze... víc jak 500 asi ne, protože chceme kupovat větší dárek mamce (takže 1000 by bylo moc a dát jí třeba 700 je divný). Jsem si jistá, že by nám tam těch 500 nechala s tím, že "no, to si tady nechte děcka, za tak málo si stejně nic nekoupím".

hodnocení

0x

Přesně moje babi :-D sice nedá nikdy zklamání najevo jako ta Vaše, ale vidím, že jí věc "nesedla". Je vášnivá turistka, minulé Vánoce jsem jí koupila dárkový poukaz do Husky. Udělal jí radost, hned si tam běžela koupit batoh a čelenku. Je to způsob, jak nechat na obdarovaném, co si koupí, a zároveň nedávat peníze. Takže jestli má Vaše babička také nějakou zálibu, koupila bych jí dárkový poukaz v obchodě, ve kterém si něco k této zálibě vybere ;)

au1
hodnocení

0x

vyfoťte se (děti, vnoučata) dohromady na jednu fotku, nechte to vytisknout, zarámovat. takovej dárek vám snad nevrátí, sice ho položí na stůl nebo pověsí na zeď, ale občas se na něj třeba aspoň podívá :)

martinaa*

Dobrý nápad*palec* !

sebod*

Kup jí knížku. Jakou? To je přeci jasné. Něco o slušném chování. O tom, jak se mají přijímat dárky.

doplněno 30.11.14 15:31:

Na Tvém místě bych o dárku pro ni ani nepřemýšlela. Koupila bych ji třeba kytku a basta fidly. Stejně asi opravdu z ničeho radost nebude mít. A že Tě v rodině pomluví? No, to Tě asi pomluvila i vloni, ne? Tak se tím netrap, prostě je taková, s tím nic neuděláš. Přemýšlej nad dárky pro lidi, kteří se umí radovat i z maličkosti.

hodnocení

Jo, to by asi bylo nejlepší, ale odvahu na to nemám :D.

doplněno 30.11.14 15:42:

No, mně nevadí, že pomluví mě. Vadí mi, že pomluví mamku, že neumí vychovat děcko k slušnosti, že je neschopná a podobně. No... koupím jí lístky do divadla, tam občas chodí, tak třeba ji to potěší (nebo jí bude "blbý" to nevyužít - snad)

hodnocení

No... to by asi nešlo. Má několik fotek vnoučat a všechny někde ve skříni a nekouká na ně. Navíc má podkrovní byteček, kde jsou všude šikmé stěny nebo jsou u nich skříně, takže by to ani neměla kam dát (ani na stůl nebo tak) - tzn. zase strčí někam do skříně.

martinaa*

V tom případě si nelamte hlavu. Jak se do lesa volá...

uska*

Kdybych se hoďně přemohla ke koupi dárku, tak by to byl poukaz za 200,- Kč v Kauflandu. Když je materiální, tak ať si koupí chleba do zásoby.

babusa*

Naštěstí jsem jiná babička než Tvoje,nikdy jsem nikomu nedala najevo,pokud mi dárek"nesedl",ten,kdo mně obdaroval,to dělal z přesvědčení,že mi udělá radost a těšilo mně i to,že musel přemýšlet,co mi koupit,i když se potom stalo,že bychom šamponama mohli umývat hlavu půl roku všem lidem v našem 4-patrovém domě,totéž byly voňavky a muž krémy na a po holení,tělová mlíka atd.Neřekla jsem nic,ale samy děti s vnoučatama viděly v koupelně naskládané to množství.Knihy jsem přečetla.Určitě jsem se taky někdy netrefila dárkama,takže větším vnoučatům dám peníze předem,koupí si podle svého a dají mi to zabalit pod stromeček.A těm menším se domluvím s rodiči co jim mám koupit.A zavedli jsme "dárkové"poukazy,takže pod stromečkem je máme navzájem darované a po Vánocích si v klidu jdu vybrat co se mi líbí.Taky dostávám za 500,však to je dost peněz na to,aby si člověk něco vybral .Poukazy do DM drogerie,můžu a nemusím si koupit kosmetiku,ale co chci,třeba prášek na praní.Nebo dostáváme zaplacené masáže,i Thajské,kadeřnici a dostali jsme i dárk.poukaz do lepší restaurace,kam bychom jinak nešli.Možná jsou i do nějakých obch.domů nebo potravin-ale to nevím,to jsme nedostali.A ť si babička vybere podle sebe, co chce,i když třeba bude "brblat" taky,pokud už je taková.Ten poukaz ke kadeřnici by možná byl nejlepší.

host*
hodnocení

0x

Nordic walking takové ty trekingové hole, slušivou čelenku nebo kulicha a blikající odrazku, aby mohla chodit i v příšeří (teď se stmívá už kolem čtvrté odpoledne)

Modurit - bílou, čistou modelovací hmotu, nemusí se vypalovat. Výrobky se mohou vytvrdit uvařením v horké vodě - viz návod, případně obarvit.

Barvu na hedvábí a kus hedvábí, nebo vosky na obrazy tvořené horkým voskem - enkaustika... má-li umělecké sklony.

Láhev becherovky, griotky nebo nějakého jiného dobrého pití - chutná a udělá radost, kdyby nemohla pít sama, má co nabídnout návštěvám.

au1
hodnocení

0x

ještě mě napadlo, vezměte 5 stovek, zajděte do směnárny, a od každé cizí měny (dolar,rubl,yen,kuna, atd) jí pořiďte jednu bankovku v nějaké rozumně nízké hodnotě. Pokud je tak materiálně založena jak píšete a má ráda peníze, určitě bude ráda že má doma v šuplíku spoustu cizích měn, a kdyby náhodou koruna padla na hubu, tak pořád bude "něco" mít :)

sanyo*

Pomůžou jedině poukázky do dostupného supermarketu...

hodnocení

0x

Moji mladí kdysi také nevěděli co by mi koupili, tak mi nechali udělat balíček z potravin. Byly tam nějaké olejovky, káva, káva ale ne zrnková, čokoláda, sušená smetana, džem, ančovičky, kvalitní sýr, čokoládové bonbony, oplatky a ještě pár drobností. Chvilku mi bylo líto sníst takovou parádu sama, ale všechno bylo v malém balení, dobré, ale žádný luxus, že jsem ubírala a byla jsem velmi spokojená. Měla jsem se dobře a ještě jsem to nemusela kupovat. :-D Nebylo by tohle řešením?

hodnocení

0x

Dobrý den.Pokud je babi véélmi materiálně založená,což investiční zlato nebo stříbro.Tím by neměla pohrdnout. Zde. Kupuji také takové dárečky a ještě se nikdo neurazil,spíše naopak ;)

dejavu*
hodnocení

0x

Nebojte se papírových ruliček na pletení košíků, mají je třeba zde, určitě je využije, na tom není co zkazit, mají různé fler.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Já bych babičce napsala dopis, v němž bych jí sdělila, že už nevím, co bych jí vybrala, protože všechny dárky končí ve skříni nebo si je jako posledně ani nevezme.

Dopis bych vložila do krabičky a pěkně bych ji zabalila a převázala ...

Babička Vás pomluví (ale to by udělala stejně) a snad se nad tím zamyslí.

stir*
hodnocení

0x

Dobrý večer. Mě mrzí, že jsem babičce dala málo svého času. Kde se by jí líbilo na výlet? Lístek

se slibem, že tam s ní, a datum, zajedete. Nebo, nešla by s Vámi ráda na štědrovečerní nebo jinou

sváteční mši? Neřekne, ale?

hodnocení

Jej.. slovo mše nebo kostel před ní opravdu nemůžu ani vyslovit, ta by mě hnala (upřímně... tenhle její přístup k církvi, který potom předala i na mamku, je jedna z mála věcí, za kterou jsem jí vděčná - nejsme s bratrem ani pokřtění, což jsem ráda). Jinak už jsme se dohodly s mamkou, že babičce s bráchou dohromady koupíme sušičku na ovoce (zavařuje si a často má různá jabka a tak, co potom ani nesní, protože je jich hodně).

To jste se sušičkou vymysleli moc dobře :)

culdabulda1*
hodnocení

0x

- jak píše "babkazov" - dárkový balíček, anebo peníze. Co je špatného na penězích? Můžete jí je dát nějak vtipně zakomponované třeba v kytičce, medvídkovi, pejskovi, hrací obálce, nebo v něčem ve stylu ruské "bábušky" - a třeba bude pod stromečkem ještě i zábava.

Osobně neznám nic nepříjemnějšího, nežli dostávat, nebo dávat dárky, které nezpůsobí to pravé potěšení. No, můj názor (i zkušenost) Zdravím.

doplněno 30.11.14 17:22:

- napadl mne velký balík, v něm postupně menší balíčky a nakonec to pětikilo v "něčem" - třeba v hezké vázičce - a hezké přáníčko k tomu. Ovšem, pokud vaše babička není hravá, nebo nemá ráda "srandu" , tak menší dárkový balíček a v něm peníze.

doplněno 30.11.14 17:43:

- i "hulvátská" babička si zaslouží dárek. Patrně to není hodná stařenka z Babičky, ale jistě má nějaké své zásluhy o rodinu a okolí by se ji mělo snažit spíše pochopit, nežli odsuzovat.

dejavu*
hodnocení

0x

Mohli byste jí dát nebo pustit aspoň CDčko Fr. Nepila s touhle povídkou Jak přijímat dárky. :) Sušička je fajn, tohle bych jí dala k tomu jako bonus, že to má jako návod. ;) I když, samozřejmě, jakákoliv převýchova hulvátské babičky je čirá marnost. Zbývá jen rezignovat a dávat jí to, o co stojí - vaši společnost, čas, společné zážitky.

rozhlas.cz/...

Dejavu, než jsem si přečetla všechny reakce na původní dotaz, zkopírovala jsem odkaz na stejnou stránku, kterou jste jako odkaz vložila vy a chtěla jsem ho použít v odpovědi. Byla jste ale rychlejší a mně velmi potěšilo, že nejsem sama koho to napadlo. Nedávno (možná minulý týden) jsem ji slyšela na Dvojce Českého rozhlasu a byla jsem nadšená. Pan Nepil byl velice moudrý, vtipný - a úžasný vypravěč! V naší rodině je taky podobný člověk jako je ta věčně nespokojená babička Kolikokoli. Sháněla jsem pro něho CD s touto nahrávkou, ale bohužel jsem se nedopátrala, jestli vůbec někde vyšla. Tak jsme přehráli tomu věčnému bručounovi alespoň tuto nahrávku, a on se při jejím poslechu usmíval! Ani o tom nevěděl a když jsme mu to říkali, hned nasadil zpět svou masku a úsměvy popřel. Uvidíme pod stromečkem, jestli si z toho alespoň vzal ponaučení! :)

dejavu*

Zmatenko, Nepilovy povídky jsou pohlazením po duši. Tahle vyšla v knize, kdybyste chtěla, projedu knihovnu a najdu název, pak by se kniha dala dokoupit, případně najdu odkaz, kde je kniha těch povídek ke stažení na Mluveném slovu a pošlu, pokud nemáte. V případě zájmu mi napište do pošty.

host*
hodnocení

0x

Babička je zřejmě velmi praktická a přímo vám říká, co by měla raději. Což můžete respektovat a vyvarovat se jak tu někdo radí poučných a výchovných rad staré paní, jak se mají přijímat dárky.

Možná tušíte, co by jí udělalo radost, nebo na něco přijdete sami. Někdy i netušené dárky, například pokud je zimomřivá tak na noc do postele speckální silné "ponožky na spaní" třeba Boma. Pokud má ráda klasické fotografie na papíru a má je v krabici, třeba by měla radost z alba na fotografie (zjistěte si, jaký formát fotografií má nejčastěji). Možná by jí udělala radost lupa s osvětlením na drobnou práci, nebo lupa na čtení, nebo pokud nemá mobilní telefon, nebo si nerozumí s moderním smartfounem tak nějaký jednoduchý tlačítkový telefon, nebo.. ... to víte nejlépe vy, vy jí znáte nejlépe. Nebo půlkilový pytl ík dobrých oříšků, dárkový koš vlastnoručně vybraný - kvalitní očka, sardinky, kvalitní kávu, čaj, kvalitní šunčičku, salám, mňamky a dobrůtky.

hodnocení

No, podle mě by jí udělalo radost, kdyby tady zase vládli komunisti a nikdo neměl žádný peníze, ale to jen tak bokem... Snad aspoň ta sušička ji trochu potěší.

dejavu*

Tuhle jsem viděla v bazaru obraz Gottwalda a bustu Stalina. :-D

martinaa*

Praktičnost a přímé jednání jsou úplně něco jiného, než nevychovanost a neustálá nespokojenost. V životě bych si nedovolila nechat dárek tomu, kdo jej daroval, a ještě v blbýma řečma. I kdybych ho měla druhý den vyhodit nebo nikdy nevytáhnout ze skříně.

hodnocení

0x

něco lepšího k jídlu ---kávu Davidoff, sadu čajů (nevím, co babi pije, které značky ráda), alkohol či likér, trvanlivý salám --třeba Kmotr má v e-shopu dárkové balení, slavnostní balení sýrů, speciální čokoláda, drahé italské kakao Venchi, vynikající francouzské džemy st. dalfour, velmi drahé masové pomazánky Godard

Vše najdete na netu, obdarováván takhle každý rok -- každému něco a spokojenost

Pokud se babi ráda koupe ve vaně, tak sadu Kneipp olejíčku do vany za cca 170kč

doplněno 30.11.14 19:43:

ještě mě napadá dárkový poukaz za těch 500,-kč --třeba do drogérie DM, ať si za to koupí třeba prášky na praní :-D

mili*
hodnocení

0x

Nedělejte si s tím starosti, babičky dostávají věci všelijaké, ale neřeší to. Všechno co dostanou je krásné. Jsou to drobnosti, protože vnoučátka ještě nemají tolik korunek a přesto chtějí udělat každému radost a zúčastnit se obdarovávání. Před Vánoci dávám dětem něco na dárky, aby si mohli vychutnat atmosféru Vánoc, koupi a balení dárků. Už měsíc předem vyzvídají co by kdo asi potřeboval, nebo co by se mu líbilo. Babi, kdybys věděla co dostaneš ! Ne, neřeknu nech se překvapit, tak mě napínají ! Většinou je to mýdlo, pěna do koupele, šampon, křížovky, podložka pod myš, svíčka, atd. Mám vždycky radost, že si maličký vzpomněli s dárečkem a ještě neohrabanýma ručičkama ho s láskou zabalili. Určitě jsem to potřebovala, je to moc krásné, děkuji... Vaše babička chce peníze, dala bych jí je do obálky at si něco koupí sama.

hodnocení

0x

Když chce pod stromeček peníze puberťačka, je to dost normální. Líbí se jí nějaká halenka, boty..., uvítá příspěvek. Oni se dospělí málokdy trefí do vkusu, tak si to mladý člověk chce vybrat sám. Tady bych to brala, nic proti tomu.

Ale když loudí z příbuzných peníze stará bába, je to nehoráznost. Myslím, že tu bylo napsáno, že chodí do práce. Možná má ještě k tomu už důchod. A nestydí se říct o peníze. Peníze utratí, nakoupí si třeba potraviny a za chvíli zapomene, že na to nějaký příspěvek dostala.

Ale vzhledem k tomu, že dárky nepoužívá, hází je do skříně, bych jí koupila:

1/ Jak už tady někdo psal, společnou fotografii. Zarámovanou. Tu snad neodloží, bude jí viset na zdi a aspoň se občas podívá.

2/ Poukázku na něco, co bude muset využít. Co třeba na pedikúru, na masáž? Nebo do určité prodejny? Třeba do nějaké prodejny kol, aby si tam vybrala ty doplňky ke kolu. Vybere si to sama, nebude mít důvod pyskovat a zároveň to bude od Vás. Pokud prodejna dárkové poukázky nevede, složila bych u vedoucího určitou částku a babce udělala takový vlastnoruční vtipný pokaz, že si tam a tam může vybrat podle svého gusta, zbytek si případně doplatí.

3 NIC. Nezlobte se, ale když někdo mými dárky pohrdá, bez zájmu je odkládá, nevidím důvod prokazovat mu svou náklonnost pomocí dárků. Prostě nic nechceš, nic nedostaneš. Třeba ji tím kapku vychováte a naučí se na stará kolena si dárků z lásky vážit. Jaga.

gita65
hodnocení

0x

S vaší babičkou to bude těžké, at ji dáte cokoliv. Ale ta sušička na ovoce je dobrý nápad. Otázkou je, zda to babička ocení.Ale tím bych se netrápila. Můj názor je ten, že její kamarádky,sousedky, nebudou odsuzovat vás, ale jí, že si ničeho neváží, jen pomlouvá.Určitě ji znají jaká je. Jí to neřeknou, budou ji přitakávat, aby si myslela, že má pravdu, politují ji. Je to sice pokrytecké, ale už ji znají. Peníze bych nedávala! To byste musela dát aspon 10 000,-, aby to uznala. A stejně nemáte jistotu, že vás nepomluví. Mám známou, která je něco podobného, co vaše babička. Dcera ji koupila na vánoce elektrický sporák a ona pak říkala, že dcera ji kopupila jen papuče.

Mám 3 děti, 4 vnoučata. Vím, že v dnešní době peníze jsou potřeba v každé domácnosti a co vnoučata během roku potřebují. Stojí to dost peněz, různé kroužky, škola, oblečení atd. Ale pokaždé se děti zeptají, co bych na Vánoce chtěla. Né, co potřebuji a mohu si sama koupit, ale co bych si sama prostě nekoupila ! Nechci, aby mi děti dávaly drahé dárky! Ale jsem invalidní na vozíku. Doma se pohybuji o dvou francouzkých holích. Jednou se děti složily a koupily mi elektrický vozík, protože věděly, že je to pro mne něco, jako nový život, více samostatnosti. Sama si zajedu nakoupit, navštívit kamarádky, sama si vyjedu do přírody. Děti mi daly druhé nohy. Vozík nebyl levný. Cítila jsem se zahanbena, že děti investovaly tolik peněz, abych byla více soběstačná. Tak jsem se s dětmi domluvila, že další a další vánoce mi děti nic kupovat nebudou. Vozíčkem jsem dostala druhý, štastnější život. Ale stejně se vždy složily a nějakou maličkost koupily. Já již během roku nakupuji dárky na vánoce hlavně pro vnoučata. Dohodli jsme se také, že narozeniny, svátek, budeme slavit jen symbolicky kytičkou a funguje to ke spokojenosti všem. Jen vnoučata dostanou něco navíc k narozeninám, nějaký dárek. Zatím jsou ještě malé a jejich rozzářená očka stojí za to.

Proto netrapte se, že babička s ničím není spokojená. Už je taková povaha. Mamince vysvětlete, že to nebude již lepší. Domluvte se s celou rodinou, co babičce koupit, složte se dohromady a více to neřešte! Stačí, když dáte jeden dárek dohromady, než vymýšlet dárek každý zvlášt.

asd*
hodnocení

0x

Ať napíše Ježíškovi... Když nenapíše tak holt nějakou kytku, dobrotu, flašku atd...

Tohle já nechcu - tak to je neslušnost nejtvrdšího kalibru. Odmítnout dárek je hodně drsné.

culdabulda1*

- co pořád všichni blbnete s neslušností a nevychovaností ! Babička je asi svérázná, měli jsme taky takovou babičku, všichni jsme ji brali, měli ji rádi - a jaká to byla BABIČKA.!

- jo a taky nechtěla dárky, ani nic nepotřebovala - dávali jsme jí vždy dárkové balíčky - kakao, čokoláda, kafe, atp.

martinaa*

Odmítnout dárek a nechat ho ležet u "autora", ještě s patřičným kokentářem, je nevychovanost prvního stupně, nikoli nějaký svéráz. Svézárů znám dost, ale tohle by nikdy neudělali.

lidus*
hodnocení

0x

Bože bude aspoň jedno vlákno kde se nebude mluvit o komunistech? Nevím jak u vás ale u nás i před 89 chodil Ježíšek a nosil dárky. Sem si to nemohla odpustit.

Ty nerozbalené krabice důvěrně znám, po smrti dědy jsme do popelnice vyhazovali několik dárkových krabic, několik let prošlých drahých potravin. Babička třetí Vánoce dostane na čas předplacené obědy, je šťastná, že ušetří a může si to nacpat do strožoku. Moje maminka letos jako loni, dostala už peníze(1000Kč) aby si koupila co chce, každý rok pak dostane ještě fotokalendář s vnoučaty, maminka nám peče cukroví a to je její dárek, pak už dává malé dárky jen vnoučatům a jedné nevýdělečně činné, studující vnučce.

alica*
hodnocení

0x

Skus jej kupiť nejaký pobyt alebo masáž,, saunu či vitaminy... moja starka bývala hodne podobna, kupovala som jej vitamíny od humamedix, alebo som jej dala poukažku na masáž či do sauny a bola spokojna :)

dejavu*
hodnocení

0x

V Nepilovi je moc hezká povídka i o dárku pro babičku, kdy ji vyvezl autem na místa jejího mládí, kde bydlela a pracovala a jak jí to udělalo obrovskou radost, na rozdíl od všech papučí a párků, co jí nadělil dřív a tloukl se do hlavy, že na to přišel, až babičce bylo 91 let.

hodnocení

0x

Tak ji vemte do obchodu a ať si vybere

hodnocení

0x

Zdravím,

koupil bych jí buď nějaký pobyt nebo dárkový poukaz do obchodu.A bude-li jí to málo,nebo to nevyužije,tak další rok nas..t.

Normálně bych to takhle nenapsal,ale když čtu,že ani dárkové koše ji nebyly dost dobré a ještě to patřičně okomentovala,tak nevidím jiné východisko...

culdabulda1*

koukám jako blázen, co jste to zde z chudáka babičky udělali za "zrůdičku". Pokud se nemýlím, vnučka psala, že babička nic nechce, když tak chce peníze. Tak co jí cpete nějaké blboviny - dejte jí peníze do obálky, k tomu vánoční přáníčko a šmytec.!

doplněno 01.12.14 20:36:

no, přečetla jsem si to znovu - vnučka se v podstatě diví, že babička opravdu NIC nechce a dává to patřičně najevo. Opakuju, má jí dát peníze a nic jiného jí nevnucovat.

doplněno 01.12.14 20:38:

- a co by měla babička dělat, když opravdu nic nechce?!

martinaa*

Mýlíte. Přečtěte si to ještě jednou.

doplněno 01.12.14 20:45:

Nejde jen o to, že chce peníze, i když i to je docela drzé - odmítat všechny dárky, pokud to nejsou peníze. Jde i o to, jak se chová, jak dárky odmítá. Budete se snažit vymyslet dárek někomu, kdo Vám jej nechá na stole, že ho nechce, a ještě Vás pomluví u rodiny a známých?

Fakt?

hodnocení

Nejde o to, že nic nechce. Spíš o to, že ví, že ať jí dáme, co jí dáme, tak to bude stejně MÁLO. A jelikož je to málo, tak to dá najevo. To je ten problém, že řekne "radši nic nedávejte". Kdybych jí dala poukaz na 500 na nákup, tak nám to tam nechá, že za 500 si stejně nic nekoupí, ať si za to koupíme něco sami. Ona není zlá nebo tak, spíš jen dost... neurvalá, abych tak řekla. Myslím, že aspoň na Štědrý den se může přemoct a předstírat aspoň trochu zájem o celé dění. Jinak by chtěla věcí... novej mobil, novej počítač, nový foťák, novou televizi, zateplit barák a podobně... což jí ale my vnoučata (resp. já s bráchem) nemůžeme dát. Takže cokoli menšího než toho ji "neuspokojí" a nezajímá (jednoduše - hledí darovanému koni na zuby). Když dostanu x párů ponožek nebo jiných "měkkých" dárků, i když jsem si třeba přála knížku, tak stejně poděkuju, usměju se a ty věci nosím (a když se mi nelíbí, tak je nosím třeba jen na doma). Ale ne, že rozbalím třeba tričko, které se mi zrovna nelíbí, a řeknu "noo, tak to si mamko nech, takový věci já nenosím". To bych si prostě nedovolila.

Dárkové koše je myslímto poslední...Věci co nikdo nechce.!...to by mne nepotěšilo.Záleží jaká je to babka,,Moderní nebo taková ,která je jí to celkem jedno.

Třeba má dietu a pod...Nebo do sauny takový člověk . tak to bych neuvítala.

ladinpraha*
hodnocení

0x

To já bych věděl. Koupil bych láhev něčeho dobrého. Etiketu bych nahradil svojí, na které bych obsah prezentoval jako lék proti nesnášenlivosti, narušování pohody, klepům ...

Peníze jako dárek sice na jednu stranu potěší a hodí se, ale na druhou stranu to svědčí o tom, že dárci nestojím za to, aby se zabýval vymýšlením dárku.

culdabulda1*

- možná máte všichni pravdu, ale pokud neznám babičku, vnučku, všechny okolnosti, atd. nemohu nikoho tak jednoznačně odsuzovat - právě to mi na této diskuzi vadí.

Omlouvám se, ale mám tendenci zastávat se toho, kdo se nemůže bránit sám - a tato babička evidentně nemůže. Co vy víte, jak je to doopravdy a jaká babička je?

A na darování peněz nevidím nic závadného - co já už se navyházela peněz za pitomosti, které ani nikoho nepotěšily ! - a nakonec zpětně ani mne. Když peníze darujete v nápaditém a hezkém "obalu" tak na tom nevidím nic nevkusného a obdarovaný si může s radostí dopřát něco, na co by jinak třeba ani neměl.

doplněno 01.12.14 21:37:

- no, pokud málem umlátila štěně, tak bych jí snad ani radost dělat nechtěla a přikláním se k názoru většiny. Takže se znovu omlouvám, zdravím a jdu raději něco dělat.

drevic*
hodnocení

0x

Jsem taky babka. Mám VŠ a slušný důchod, a taky mám pocit, že už nic nepotřebuju. Co chci a potřebuju, to si koupím sama podle svého vkusu, a zbytečnost i nerada skladuji. Přání staré ženy je, aby se její děti a vnoučata měla dobře, měla spokojenou rodinu a byla zdravá, to je pro ni největší dárek. Takže vaši babičku docela chápu. Mluví tak všechny babičky. největší radost jí uděláte, když ji navštívíte, vezmete někam na výlet. A když už to musí být pod stromeček, kupte jí něco k jídlu, za co by jí bylo líto peněz. Jak tady už někdo psal. Dobrý salám, dobrou čokoládu, vaječný koňak, nějaký dobrý kompot, hroznové víno, kafe, dobrý čaj-který má ráda, lahvičku rumu do čaje, já bych si dala olivy a očka, nějaké dobré rybičky, dobré oplatky nebo sušenky apod. - snad víte, jaké má chutě, hezky to zabalte. Kupte jí pěknou kytku v pucláku - třeba brambořík. Kupte jí nějaký dobrý krém, pokud nepoužívá výživný krém na obličej, tak na ruce. Něco, co běžně používá, ale v lepší kvalitě. Něco, co má ráda, ale je jí líto za to dát peníze. Ale peníze jí nedávejte, to byste ji urazili.

hodnocení

Bydlí s mamkou a bráchou, takže společnost má pořád. Čaj nepije, kafe jo, ale jde jí o kvantitu ne o kvalitu. Dost kouří, ale cigarety jí kupovat nebudeme, to určitě ne. Olivy.. ryby... no... z jídla by ji spíš potěšilo, kdybychom ji vzali někam na zabíjačku, ale to si zajde sama s lidma který zná (u nás na vesnici občas zabíjačka bývá). Krémy atd... to jsme vzdali (to nám právě nechává, že to nechce). Ona jezdí do zahraničí na dovolené, chodí do divadla, má nějaké lepší oblečení a tak, tam bychom to "netrumfli". Má docela dobrý důchod.

Měla bych říct, že naše babička není taková ta stařičká hodná babička z pohádky. Je jí něco přes 60 a má sílu za tři chlapi. Taky bych mohla zmínit incident, kdy málem umlátila tříměsíční štěně kvůli loužičce na linu. Je to prostě těžké... Na druhou stranu neustále pro nás něco peče a tak... ale jakmile se dostane "ke slovu"... nevím no. Chtěli jsme tu sušičku, ale nějak ji nemají nikde na skladě. Tak to asi vyřešíme lístkem do divadla podle jejího výběru (i když vidím, že nám to tam zase nechá, že si lístky může opatřit i jinde, ale to už je asi jedno...)

Při brouzdání po netu jsem na několik sušiček narazila a v každém kamenném obchodě bude určitě. Času dost! ;) Lístek do divadla jsem dostala jako typ pro dceru. Dá se koupit vánoční poukázku na vstupenku. ndm.cz/...

hodnocení

ONI HRAJÍ JOSEFA A JEHO ÚŽASNÝ PESTROBAREVNÝ PLÁŠŤ? *sok* *dril*

esme*
hodnocení

0x

Z jedné strany babičku chápu, taky jsem taková že v podstatě nic nechci a nepotřebuju a když už něco chci tak si to musím "očuchat a zamilovat"; na otázku co chci už léta taktně odpovídám že chci cokoli co se sní a vypije, zvláště pokud to bude kvalitní, suché a červené. ;)

Na druhou stranu nikdy bych neodmítla dárek darovaný s dobrou vůlí tak hrubě; vám se divím že to trpíte, mně kdyby kdokoli řekl že se mu mnou pracně vybraný a zaplacený dárek nelíbí, příště by dostal leda pendrek, prostě bych ho ignorovala.

Padlo tu mnoho dobrých rad; za mne - buď bych se s babičkou dohodla ve smyslu "hele, babi, chcem abys byla spokojená, dostaneš: permici do kina/poukázku/flašku/doplňte cokoli"; pokud nic z toho dostat nechceš, domluvíme si to na rovinu a pak si nestěžuj. Tečka, bodka, finito. Opravdu nejste povinni trpět komukoli hulvátství, a okolí si k vám dovolí přesně tolik, kolik si dáte líbit.

innkas*
hodnocení

0x

Kup babičce pilulky na zdravé klouby,ať se jí na tom kole dobře šlape a je to.Nebo vitamíny,čaje,prostě praktické věci.Dá si ráda skeničku vína?-tak dobré vínko a pod.,třeba štangli dobrého trvanlivého salámu.

Hrnečky a podobné věci jsou jen na prach.

hodnocení

0x

Když se někdo blízký člověka zeptá, co by chtěl k Vánocům, je neslušné ječet Níc, níc, níc a mávat kolem sebe rukama.

Zeptal se mě manžel. Jako naschvál se mi před měsícem rozbily hodinky. Oprava by stála asi 400 korun, to jsem odmítla, že si to raději nechám na nové a doplatím si. Tak jsem ho poprosila o hodinky. Protože znám jeho vkus *ee*, v Klenotech jsem si vybrala troje, které by připadaly v úvahu. Jemu jsem neřekla nic, ale s paní vedoucí jsem se domluvila, že mu právě tyto troje předloží, ať si vybere. Bude to pro mě stejně překvapení, nevím, které z nich to budou. *:)*

Dcera také lamentovala, že neví, co mi koupit. Řekla jsem jí, že by mi udělalo radost nějaké prostírání na stůl pod talíře, v hnědé či béžové barvě, aby se hodilo k nábytku. Ostatní jsem nechala na ní, zda korek, textil, umělá hmota. Vkus má, jistě vybere dobře.

Protože už nejsme malé děti, je lepší své přání nastínit a pak mít radost, než být rozladěná z něčeho, co se mi vůbec nehodí, nelíbí, na co se chytá prach. Jsem nepřítelem nejrůznějšího skla, keramiky, figurek a různých serepetiček, na které se jen práší. Proto je lepší si tak trochu nastínit, co by udělalo radost. Jaga.

doplněno 07.12.14 06:56:

Tohle jsem našla za oknem, napsal to ten můj kujón Ježíškovi. Ale aspoň je v tom předevánočním spěchu nějaká legrace. A vím, co by mu udělalo radost.

Za sebe bych mu ale raději koupila Pravidla českého pravopisu. /i když češtinou vládne bezchybně, nevím, co ho to popadlo! *haha*/

doplněno 07.12.14 06:57:

Neotisklo se mi to, je to ve špatném formátu. Až budu mít víc času, přepíšu to ručně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]