Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,Chtěla bych poradit.Před MD jsem pracovala v pohostinství.Nyní mi zaměstnavatel chce dát podepsat novou paracovní smlouvu ale nevím jaké tam bude znění.Má předchozí smlouva končila 1.2.2012 ale bylo mi to zděleno až 23.2.2012Jak mám podat já výpověď když se tam už nechci vrátit po skončení MD.Děkuji za radu
ja tedy nevim,ale jestlize jste na materske,tak nejake ukoncovani pracovniho pomeru by melo byt az po ni,ne?Proc podepisovat neco nyni?Vzdyt tam nemusite pak nastoupit,k tomu vas nemuze nikdo nutit,date proste pisemnou vypoved, splnite podminky,ktere vam byly pripadne ulozeny ve smlouve puvodni.Mate nejak kuprikladu ujednanou lhutu oznameni vypovedi?Jako ze mu to musite vcas oznamit?
Tak já nevím - pracovní smlouva vám už SKONČILA, tak pokud se tam vrátit nechcete, tak novou smlouvu nepodepisujte. V čem je problém?
No tak pokud už nich pracovat nechcete, tak tu novou smlouvu nepodepíšete. Vy jste měla smlouvu na dobu určitou, nebo proč smlouva skončila?
Aha. Tak tady na to nějaká SMS nestačí, tady to není o tom, že pracovní poměr "skončil", protože on neskončil. Jsou tři možnosti:
1. zaměstnavatel končí se vším všudy, už nebude podnikat a ani držet živnosťák a celý podnik komplet i se zaměstnanci převedl na nového zaměstnavatele - v takovém případě vám stále platí původní smlouva a není potřeba podepisovat novou, i když už máte nového zaměstnavatele.
2. zaměstnavatel končí se vším všudy, podnik převedl na nového zaměstnavatele, ale zaměstnance ne - v takovém případě by vám měl dát výpověď (výpovědní doba + odstupné) a je na vás, jestli s novým zaměstnavatelem podepíšete nebo nepodepíšete smlouvu. Protože jste stejně doma s dítětem, tak výpovědní doba vás celkem nemusí zajímat, klidně můžete se zaměstnavatelem podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru k nějakému konkrétnímu datu, je potřeba si ale pohlídat, aby v dohodě bylo jako důvod uvedeno rušení zaměstnavatele, aby vám nezanikl nárok na odstupné.
3. zaměstnavatel s podnikem sice končí, ale s podnikáním nekončí - v takovém případě si vás teoreticky může jako zaměstnance držet i nadále a dát vám výpověď až po skončení vaší rodičovské dovolené.
Na vašem místě bych si každopádně se zaměstnavatelem domluvila schůzku, abych zjistila, co a jak přesně se děje. Pokud by se jednalo o možnost č. 1, rozhodně bych nepodepisovala novou smlouvu, ale jenom dodatek ke smlouvě ze dne... kde by byl uvedeno něco v tom smyslu, že z důvodu převodu podniku i se zaměstnaci se mění název zaměstnavatele. Rozhodně bych si dala pozor, aby se nejednalo o úplně novou smlouvu, protože za jedno by v ní mohli mít zkušební dobu, ve které vás mohou vyhodit i bez udání důvodu a bez odstupného a za druhé odstupné se od letošního roku vyplácí podle odpracované doby u zaměstnavatele, takže nová smlouva = nově počítaný běh doby pro nárok na odstupné. Pokud už v práci stejně zůstat nechce, požadovala bych oficiální výpověď (nebo tedy dohodu s uvedením důvodu) s nárokem na odstupné.
Reknu vam to selskym rozumem.Zrejme ta smlouva neni vyhodna pro ne,co bude s vama nikdo neresi.Takze nechte si napsat kopii,zatim nepodepsanou,ze k rozmysleni.Jiste nekde v okoli najdete nejakeho znalce,nebo i na poradne se nekdo najde,kdo porozumi,co tim zamestnavatel sleduje.Ale co vim,tak me se ozval podnik jestli chci ukoncit az po materske.jim jde o to ze za vas budou zrejme muset po celou dobu platit pojisteni.ale kdyz date rozvazacku v materske tak nkdo vam to bude tedy platit?Bezte se zeptat na urad,at neudelate chybu.Vy jste s nimi sepsala smlouvu k 1.2 2012,kdyz jste nevedela ze pujdete na materskou,ze?
Ne pracovala jsem u nich 5let.Jsem 7měsíců na mateřské.Můj zaměstnavatel prý končí a přebírá to někdo z rodiny.Děkuji Vám za radu
Ale to je dulezita vec.Ja nevim jak je to u soukromniku,ale myslim si,ze s tim,kym jste neco podepisovala,by mel plnit podminky az do konce,ikdyz uz tam nepracuje.Pokud nekdo prebira podnik,tak by mel i s tim co mu tam nechali.takze nic bych nepodepisovala.Jejich starost.Vypoved dat muzete vzdycky,ale ne v materske.
doplněno 25.02.12 18:13:Mozna ze jde o neco jineho ale taky v podstate o plneni i po ukonceni prace.Stalo se mi,zeu soukromnika,ze mi sprasil kuchynskou linku a kdyz jsem ji reklamovala,tak mi rika:no jo,ale ja uz to nedelam.Tak mu na to rika,kdyz zednik postavi komin a zitra spadne,kdyz uz bude treba cukrarem,tak taky nic.?To same je to s materskou.At si to pekne prevezmou v podniku i s vami a nic nepodepisujte.
Mateřská dovolená trvá 26 týdnů - takže už nejspíš nejste na mateřské dovolené, nýbrž na rodičovské dovolené.
Pokud se tam nechcete vrátit, tak s nimi můžete uzavřírt dohodu o skončení prac. poměru. Ale výhodnější pro vás může být, aby vám oni dali výpověď s odstupným (až po skončení rodičovské dovolené) nebo uzavřeli dohodu s odstupným.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.