Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tetování od 14let?

Od: ahna odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, dnes jsem narazila na poměrně starý článek, ze začátku tohoto roku, kde se píše o legalizaci tetování od 14 let(bez souhlasu rodiče). Zajímalo by mě co je na tom pravdy, případně jak to máte doložené. Díky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Podle občanského zákoníku, platného od letošního roku, nemohou rodiče automaticky zabránit nezletilému dítěti, nechat si udělat tetování. Nicméně domnívám se, že v praxi je to tak, že v salonu budou automaticky požadovat souhlas rodičů, bez něj, nezletilému tetování neudělají a nezletilý by se musel obrátit na soud, který by o sporu rozhodl.

Stejně tak, když rodič naplánuje svému nezletilému dítěti nějaký zákrok u lékaře, dítě s ním nemusí souhlasit a lékař bez souhlasu zákrok udělat nemůže. Pokud by se nezletilý s rodičem nedohodl, musel by rozhodnout soud...

např. novinky.cz/...

petr02
hodnocení

0x

Záleží taky jak kde. V každém větším městě se najde nějakej tetař, co se to naučil ve vězení a ten Ti to udělá rodiče nerodiče, hlavně když zaplatíš. Ve slušném tetovacím studiu s tím určitě nebudou mít problém po předložení třeba občanky. Pokud to zákon umožňuje, svojí práci udělaj.

2kedar*
hodnocení

0x

Mi přijít má patnáctiletá dcera zkérovaná, tak nejdřív dostane nakládačku ona a hned

po ni, ten povedený tetoválek. Byl by to asi jeho "poslední veselý kousek". *bum*

Dnes ty děcka nevědí co roupama.!

petr02

Nejsem zrovna velký zastánce tetování, ale na druhou stranu každej ať si dělá se svým tělem co chce. Nějak nechápu, proč maj někteří rodiče tendenci vlastnit svoje dítě, jeho tělo i duši. Pokud se někdo rozhodne zplodit dítě, musí mu automaticky dát i svobodu.
Myslím, že daleko horší než tetování je mlátit dítě, ještě k tomu svoje vlastní, tímhle se raději moc nechlubte.

2kedar*

Samozřejmě jsem to nemyslel doslova.!

Ať si se svým tělem dělá co se ji zlíbí. Ovšem až poté, co já jako rodič za ni neponesu odpovědnost.

Tzn. od plnoletosti.

A ruku na srdce... ono příliš svobody taky někdy škodí. Velmi benevolentní přístup některých rodičů

někdy z dětí vychová rozežrané spratky, kteří ani nedokážou pozdravit.

Vím o holčině, která byla ráda, že jí rodiče kdysi zakázali nechat si vytetovat název kapely Take That.. Nemyslím si, že bych 14 leté dceři dovolila tetování např. Hello Kity, kterou zrovna v tom věku má ráda.
Stejné nápady může mít v bouřlivé pubertě. Proto je vhodné takový krok s rodiči konzultovat.
Dětské násilí ne, ale škoda každé rány, která padne vedle. Třeba ve vlaku dítě hopsající po sedačce a otravující ostatní.. Jsou rodiče, které dítěti celou hodinu trvající cestu trpělivě vysvětlují, že to se nedělá a dítěti je to úplně jedno.. Přitom jedno plácnutí po třetím varování, by to vyřešilo.
Ať si dělá s tělem, co chce, ale až v okamžiku, kdy bude mít rozum. A to, s prominutím, má málokterý jedinec v telecích létech. Od toho jsou rodiče, aby jej usměrnili. Pokud dotyčného podobné nápady časem nepřejdou, tak prosím. Ale dám krk na to, že většinu ano. Obzvlášť u věcí, které se vrací zpět těžko.
petr02

Jestli má dítě v 15ti rozum, hodně záleží na tom, jak k tomu dítěti přistupovali rodiče od narození až do těch patnácti. Je nesmysl nechat něco hořet a po patnácti letech to jako "správný rodič" najednou hasit. Nevhodné tetování pak může být akorát tak odrazem špatné výchovy rodičů. Stejně jako nevhodní politici jsou odrazem špatně nastavené společnosti.

Nevhodné tetování může bát akorát tak odrazem špatné výchovy rodičů? Vy jste nikdy neviděl dítě v té nejbouřlivější fázi puberty? Normální, slušné a jindy fajnové dítě, které pár týdnů nebo měsíců pomalu neví co samo se sebou, protože hormony jsou prostě hormony?

Výchova má pochopitelně velký význam, nicméně v době splašených hormonů mohou převážit jiné faktory a klidně si tady můžete plácat plíce, jak jste skvělý rodič. Dítě školou povinné tráví více času jinde než s rodiči a přebírá ze svého okolí jak to dobré, tak to špatné. Obzvlášť v pubertě. Proto bych si nikdy nedovolil tak sebejistě jako vy tvrdit, že nevhodné tetování je odrazem špatné výchovy. To opravdu myslíte vážně?

petr02

Vývoj lidské psychiky je složitá záležitost, to jistě, ale rodina má na člověka vliv největší, to je nevyvratitelnej fakt, začíná to od narození až do puberty, což je dlouhá doba při které se zformují základní struktury charakteru, od kterého se pak odvíjí i chování v pubertě, které je sice radikálnější, je charakterizováno odklonem od rodičů, ale ten člověk stále jedná v rámci struktur nastavených předešlou výchovou.
Záleží také na tom, jak chápete můj text a jak pozorně čtete. Význam slov "může být" je docela v té větě zásadní a vy jistě víte, že slovo "může" v podstatě znamená i "nemusí".
A výchova není jen to, jak rodič přistupuje k dítěti, ale především i to, jak rodiče přistupujou sami k sobě, navzájem k sobě, k jiným členům rodiny, apod. Zjenodušeně se ale dá říci, že dítě přebírá vzorce chování od svých rodičů. Přístup ke svému tělu jednoho z rodičů může velmi ovlivnit i dítě a nemusí se jednat zrovna o tetování.

lidus*
hodnocení

0x

Přijít mi domů potetovaný, odredovaný a opírsingovaný fracek co u mě bydlí, živím ho, peru mu, dávám mu peníze a on ani nepovažoval za nutné si popovídat o tom co chce udělat (týká se to i všeho jiného ne jen těchto "okras" pravděpodobně jednu chytí odemně a druhou o zeď. V zásadě nejsem proti, decentní tetování na mistě co jde lehce ukrýt oblečením, bych snad povolila, jistě rozmluvila jména idolů co za pár let ( možná už za týden) nebudou aktuální. Udělat něco bez vědomí rodičů, je podlé a svědčí to o vztahu rodič-dítě.

2kedar*

Moje řeč..! *palec*

petr02

Tak mě napadlo, že by bylo zajímavé vysvětlit, co je ve skutečnosti na tetování tak zavrženíhodného. Ubližuje to, škodí to, je to zločin? Různá zdobení a i daleko morbidnější, byla u člověka odjakživa. Přijde mi, že tohle je důsledek asi toho, že je u nás tetování spojováno se zločinci a taky možná důsledek velkého vlivu křesťanství. Já to chápu, vím, že každá společnost se nějak vyvíjí a všichni jsme otroci tohoto procesu, ostatně jsme to viděli i při volbě prezidenta v případě Franze, což je jinak velmi inteligentní a vyzrálá osobnost. Nejsem žádnej velkej fanoušek tetování, přesto si myslím, že by byla u naší společnosti potřeba nějaké progrese myšlení, protože jsme v mnoha věcích hodně zaostalí a zbytečně zakrňujeme, společnost se má vyvíjet neustále. I proto jsem například volil Franze, protože v mých očích spojoval právě progresi a zároveň zdravej rozum, stabilitu, inteligenci. Já osobně se snažím v životě chovat tak, aby mé chování nevycházelo jen z naučených vzorců a předsudků společnosti, i když to není vždy jednoduché, ale snažím se velice. Často se dívám na problém z jiného konce než většina lidí a snažím se hledat souvislosti, které maj lidé tendenci přehlížet. Nejsem zrovna moc konformní člověk.
Když se tedy nad tím tak zamyslím, tak odpor k tetování je prostě jen společenský předsudek, protože je to v podstatě nevinná věc, která tomu člověku neublíží, nehledě na to, že dnes se dá tetování i odstranit. Ano, škodit to vlastně může, ale právě kvůli těm předsudkům společnosti. A já nejsem zrovna ten typ člověka, kterej by se chtěl tak hrozně přizpůsobovat konvencím společnosti, jen abych se mohl úspěšně zařadit jako ovečka. Nevím, jestli racionálně obhájíte svůj názor, obávám se, že je to nemožné. Tetování prostě není jako drogy, například.

culdabulda1*

- tetování (pokud je hezké) se mi líbí, dnes je moderní (řekla bych) a na mladých tělech vypadá pěkně - ale když tělo zestárne (nebo ztloustne)? Ne, že by si to mladí uvědomovali - ale dospělý věk a stáří přichází bohužel docela rychle a rozsáhlé tetování asi tak snadno odstranit nejde.

martinaa*

Tak tak, je to pouze a jen o hlouposti a předsudcích. Zazněly v jedné zdejší diskuzi názory, že od tetovaného zdravotníka by se kdosi rozhodně nenechal ošetřit, což vypovídá především o jednání a smýšlení diskutéra. Ale hlavně, že tetovaný je blbec a kriminálník. Co na tom, že tetování je kultura stará stovky a stovky let a není pravdou, že za deset let už to nebude moderní. To některým prostě nelze vysvětlit. A argument, že tělo zestárne? No a co? Tetovaných jsou mraky, takže budou i mraky tetovaných babiček a dědečků.:)

K dotazu - od 14 let je to blbost. Ať si každý dělá, co chce, ale jak zde už zaznělo, až bude odpovědný sám za sebe. Ve 14 letech člověk ani omylem neví, kam ho život zavane, leckdy má odlišné názory, zájmy a přesvědčení, než bude mít coby dospělý. Taky jsem ve 14 chtěla ostatný drát kolem bicepsu, no díkybohu, že ho dneska nemám. Byla by to čirá debilita.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]