Nejste přihlášen/a.
Ti co odpověděli NE bylo by dobré aby to zdůvodnily
Já bych šla okamžitě. Jsem nadšená z takových věcí, kdy se dozvím něco "zpod povrchu". Ráda se dívám v televizi třeba na operace, fascinuje mě to. Anatomie je úžasná věc, chtěla bych to umět. Chtěla bych vědět všechno o každém kloubečku, svalu, nervu...
Jsem divná? Připadám si jenom zvědavá, divná ne.
Ne. A společnost, která nemá úctu k mrtvým si nezaslouží nic dobrého. Je to jeden z ukazatelů vyspělosti civilizace. Proč koukat zvědavě na mrtvé - připadá mi to hodně zvrácené. A přitom se naše společnost tak bojí smrti, že se polovina pohřbů odehrává bez obřadu. Vytěsňujeme ji raději z myšlenek, ale koukat se na rozřezaná těla nevadí?
Limetko, buď ráda, že něco takového je. Je to věda. Bez znalosti lidského těla by se horko těžko lěčilo mnoho onemocnění atp. Já tuto výstavu beru jako vzdělávací. Člověk se tam hodně dozví o lidském těle. Ale chápu, že někdo tohle nemusí.
Limetko, pohřeb bez obřadu to je jen a jen o nedostatku peněz, žádný jiný důvod ti pozůstalí nemají.
I mají, bohužel - v mnoha případech naprostý nezájem, i když v řadě dalších to asi bude, jak píšete...
Byla jsem a chci jit zas. Je to velmi zajimave, pro anatoma i pro laika. Az tam jsem si uvedomila, proc se rika, nervy jako provazy.
Krkovičko, byla jsem tam, když byla tato výstava v Praze poprvé. Naprosto výjimečný a nezapomenutelný zážitek na celý život. Byl tam třeba celý žilní systém člověka, až po úplně malinké žilky v prstech. Nikdy žádný model nenahradí "živého" mrtvého člověka - ať už to zní jakkoli morbidně.
Takže ano, půjdu znovu a vezmu i přítele...
Nevím, jestli si to pamatuji správně - ale tomu člověku napustili do žil nějaký roztok a celé tělo pak rozpustili v kyselině. Zůstaly jen ty žilky. Navíc je to v tom skle opravdu tak naaranžované do tvaru lidského těla. Musela to být hrozná piplačka.
Krkovičko, já bych tam být tebou šla - je to sice pálka, ale člověk už vyhodil v životě víc peněz za větší blbosti... Tohle je aspoň poučné
Víc fotek je tady: yopress.com/...
Ne. Zemřelých se nebojím, už jsem jednu mrtvou myla a připravovala do rakve /příbuznou/, ale k mrtvým mám úctu. Připadá mi morbidní vystavovat na odiv mrtvá těla. Takové zacházení si zesnulí nezaslouží, vyjde to nastejno, jako byste své zesnulé třeba pohodili jen tak na hřbitov za zeď. Se zesnulým by se mělo naložit pietně a uložit jej, kam patří. ne se s ním harcovat někde po ujetých výstavách.
Pokud někoho zajímá lidské tělo, je dostatek kvalitních knih a ve škole jsme měli i různé modely, navíc rozložitelné. Proč zkoumat skutečnou mrtvolu? To snad je jen náplň práce patologa. Snad bych to i pochopila v případě studentů - mediků. Ale pro ostatní lidi, laiky, navíc ve společnosti dětí je to opravdu neetické.
Navíc na těch 350 kč za osobu bych našla lepší uplatnění. Nějaký pěkný muzikál /vím, musela bych přidat/, koncert Spirituál kvintetu, nebo třeba příjemné odpoledne v akvaparku. To bych před brejlením na mrtvé určitě upřednostnila. Jaga.
Ale co lidí, to názorů.
doplněno 21.02.12 21:35:Ovšem pořadatelům určitě nezáleží na morálních aspektech, tam jsou na prvním místě peníze. A že to peníze přinese, to je jasné.
Někde jsem četl, že ti lidé (případně pozústalí) souhlasili s tím, aby jejich těla byla použita pro vědecké účely. Jestli je to pravda, nevím. Já bych s tímto určitě souhlasil. Mám být rozprášen někde na poli nebo sloužit vědě a poznání? To druhé je lákavější. Mně by to bylo stejně už jedno
Nakladani s mrtvymi je v kazde kulture ruzne. Nekde treba pohodi mrtve telo na step a nechaji ho ohlodat supy. Nekde si vysusenou mrtvolu schovavaji v chatrci do doby, nez nasetri na poradny pohreb.
Lui a Jago, ty tři stovky nebo kolik to stojí dnes nejsou tak moc, za kino taky dáte 190 a za jiný kulturní srandy, koncerty a festivaly i mnohem víc. Tohle je opravdu nezapomenutelné, teprve posléze zjistíte, o co byste přišli.
Nehodlám přesvědčovat, že to je správné a morální, protože se lidi stejně přesvědčit nenechají. Můžu říct jen tolik, že celá atmosféra je taková komorní, uctivá, ani vás nenapadne, že zkoumáte "ohavné mrtvoly a zbytky lidí", ale pozorujete vypreparované exponáty, s úžasem je obdivujete, stejně jako v muzeu koukáte s otevřenou pusou na vycpaná zvířata nebo obrovské kostry. Svalstvo celého těla, kostra, šlachy a nervy, průřezy, hrudník a břicho, orgány, všechno úplně láká k prozkoumání.. Plastické a krásně vybarvené a nasvícené cévy ruky nebo okolí srdce se vůbec nedají srovnat s tím, co je na obrázku v knížce o anatomii.
Pokud jen trochu můžete, určitě se stavte, s otevřenou myslí a bez předsudků, nebudete zklamáni.
Ano,klidně bych šla znova.Byla jsem s manželem asi před 5-6 lety,jak byla v Praze poprvé a vstupenky byly mnohem drahší,než nyní.Je to velice zajímavé vidět člověka ,,zevnitř,,.Ti lidé s tím byli srozuměni a souhlasili,že budou i po smrti pro jiné zajímaví.Když se učí lékaři na ,,mrtvolách,,jsou to taky dobrovolníci a nikdo se nad tím nepozastavuje,že už za života dali souhlas,aby je někdo v rámci učení rozpitval na kousky.
1) zkuste přesvědčit Vy mě, že se svým vystavováním nesouhlasili Nedokážete nic, stejně jako já opak, takže hádat se o tomto je zbytečné, stejně jako tvrdit jeden z těchto protipólů. Tohle prostě vědět nemůžeme.
2) na popravy lidé chodili lační po krvi a vzrušení, na výstavu bych šla ne kvůli krvi, ale protože mě zajímá, jak tělo funguje uvnitř. Toto opravdu žádný anatomnický atlas nenahradí, a to jsem somatologii studovala.
3) každého holt uráží něco jiného To ovšem třeba neznamená, že já jsem ta špatná, když mě výstava zajímá.
Byla jsem na této výstavě když byla v Praze naposledy a chystám se i letos a to se svou 4. letou dcerou. Spousta lidí to odsuzuje, ale to je jen tím, že je to něco nového co tu ještě nebylo. Žijeme v 21. století a jsou stále nové a nové technologie a tohle je jen jedna z nich jak přiblížit lidem naše tělo.
Já bych šla, zajímá mě stavba lidského těla...člověk si asi nesmí připouštět, že těla jsou skutečná...Ale přemýšlím, že bych vzala s sebou i 4 letého syna, hrozně ho to zajímá, co je uvnitř těla...ale nevím... Jaký je váš názor? Prosím ti co by za žádnou cenu sami nešli, tak ani neodpovídejte...Děkuji
Výstava je důkaz, že za peníze a pro peníze je možné všechno, včetně boření morálních tabu. Je možné, že na plakátech a v propagaci jsou slova věda a pokrok. Ve skutečnosti nejde o nic než o výdělek na něčem dosud nevídaném. A pořadatelé si mnou rude, kolik dychtivvých diváků ztrácí stud a zábrany a platí za podívanou.
Ano, i každá výstavka v domově důchodců má u vstupu kasičku. Tam, na stokrát viděné štrykované podložky pod talíře, ráda přidám pár korun.
A nezatahovat prosím do úcty k mrtvým různé primitivní národy, které své nebožtíky třeba i sní. Dělají to s úctou k nim a odpradávna.
Bimbam, dobře jste to napsala. Také si myslím, že to je jen o penězích a pieta jde stranou. Lidé už všechno viděli a tohle je zase jednou akce, kde by ještě mohli nějakou korunu pustit. A oni pouští a zevlují. Mrtvému bych popřála věčný klid a nechala ho odpočívat v urně nebo v rakvi pod zemí. A ne ho vláčet po světě a ukazovat. I když s tím třeba souhlasili. Ale opravdu souhlasili? To od mrtvých už dneska nikdo nezjistí. Možná nesouhlasili, ale měli vypečené potomky, kteří pod vidinou velké kupy peněz přistoupili na všechno a zaprodali i své mrtvé příbuzné. Kdo ví.
Christinex by se také nechala vystavit. Tak je klidně možné, že jednou budeme zevlovat na její zaprášenou tělesnou schránku a študovat její nervovou soustavu. Její potomci budou ve vatě, ona z toho ale už nic mít nebude. Přestože po smrti platí pro každého z nás "mrtvý prd ví", raději bych skončila na rozptylové loučce, než se nechat tahat po výstavách a ukazovat to, co jsem nikdy neukázala ani zaživa. Třeba tu nervovou soustavu. Jaga.
Pochopila bych to třeba pro mediky či zdravotní sestřičky jako součást výuky. Ale pro širokou veřejnost ne.
Z jedné strany s vámi souhlasím. Studuji zdravotnickou školu a přemýšlím o medicíně. Přišlo mi ot zajímavé, ikdyž jsem očekávala víc. Je spousta názorů, někomu to připadá nedůstojné, jiní to považují za skvělou věc. Taky jsem přemýšlela na tím, že by to ělo být jen "pro lidi z oboru". Ale jestli je to z části jen o penězích, moc by na tom nevidělali. :/ Jsem prostě zastáncem toho, že je to skvělé a poučné. Nesouhlasím s tím, že na tuto výstavu chodí i základní školy. Mohlo by to být od minimálně 15 let. Když tam jdou děti, kterým je 10, jen proto, že to zajímá jejich učitelku je dost možné, že z toho budou mít následky do budoucna.
Já tam byla kdysi a zítra jdu s nadšením znova. Lidé co jsou jako exponáty k tomu dali souhlas. A já bych sama neváhala a nechala bych se sebou udělat to samé. Lidské tělo je po smrti jen schránka a navíc je neuvěřitelně zajímavé. Dodnes si pamatuji nervovou soustavu s neuvěřitelnou precizností vytvořenou přírodou ve člověku.
No myslím, že je to pro ty mrtvoly nedůstojné. Každý si zaslouží pohřeb, někdo dokonce říkal, že tam jsou vystavováni číští vězni a že byly zabiti jenom pro tuhle výstavu ( NĚKDO ŘÍKAL). Já bych tam nešel hlavně z důvodu, že bych se u prvního exponátu poblil... ( vydím krev a už se mi dělá špatně). Vím, že tady krev není, ale stejně...
NE.
Ne ale proto, že bych byla posera, myslím, že bych to v pohodě ustála. Jde o to, že se nestotožňuji s myšlenkou, že mrtví lidé, ač k tomu dali souhlas, by měli být takto vystavování. Nebo takhle. To mi vlastně taky tolik nevadí, že jsou někde těla mrtvých. Vadí mi, že se tam hrnou lidé, očumují je jako věci, někdy si z toho dokonce dělají legraci, nelíbí se mi ani prezentace samotné výstavy někde na pomezí umění, za které to nepovažuje, a vzdělavací expozice, která to také není, i když určitě by poučnou být mohla, ale v jiném provedení.
Moje řeč. myslím si totéž, zkusím to sjhrnout. Nepřijde mi to snad ani tak nechutné nebo heůzostrašné, jako prostě neuctivé (eufemisticky řečeno). Tohle seprostě nedělá.
Tak jsme se vrátili z Prahy, byla jsem na výstavě. Čekala jsem trochu víc, některé exponáty vypadaly jako z umělé hmoty a model krevního řečiště byl trochu jako chundele z červeného sisalu (nechci být nespravedlivá, možná mě jenom překvapilo, že to skutečně vypadá TAKHLE a měla jsem jinou představu). Ale celkově jsem nadšená, viděla jsem nevídané. Nejsem necitlivá, ale jaksi jsem se nedokázala o exponátech zamýšlet jako o lidech, vypadalo to všechno hodně umělé.
Prohlídka trvala asi hodinu a půl a ve všech místnostech se vyskytovali studenti medicíny, kteří o jednotlivých vystavených preparátech zajímavě hovořili. Vcelku jsem spokojená.
Viděla jsem i ty plíce kuřáka, no, jelikož sama už 13. rok nekouřím, tak mě to tak nevyděsilo.
ANO, jsem ze zdravotnictví. Ha,ha. Ale ta výstava byla skvělá. Když tady byla před 5 lety, taky jsem tam byla. Tehdy mi to připadalo zvláštní, byl tam smrad a špatny zvduch. Ale Před týdnem jsem byla na "nové" výstavě a bylo to senzační! Všechny exponáty jsou skutečné, ale opravdu jen pár vypadá jako pravé. Vetšinou to připomíná figurýny, těla jsou chemicky ošetřená: žádný smrad apod. Pokud o lidském tělě nic nevíté, doporučiji jít raději s průvodcem, skvělě vám to přiblíží a zodpoví vaše dotazy. Jsou tam i místa, že když se vám udělá špatné- výstavu opustíte, dají vám napít, vyvětrají nebo tak- můžete se potom i vrátit, až vám bude dobře. ŠLA bych klidně ještě jednou!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.