Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude se pomáhat podnikatelům?

Od: jarmulina odpovědí: 25 změna:

Prosím Vás začla jsem s podnikáním/už6 rokem,ale nevidim to moc růžově žijeme opravdu z ruky do huby.Jestli neco poslanci nevymyslej... i všichni známý nadávaj,že se to fakt nedá,lidi nemaj peníze a všechno chtěji co nejlevnější.Pokud se bude jen zdražovat a platit samé poplatky asi toho nechám.Myslím,že by mněli podpořit podnikatele,abych i já si mohla dovolit např.zaměstnance.Opravdu budoucnost je velmi nejista... a zase práci hledat je dnes také složité,podadte jak se stát podnikatelem,který bude prosperovat?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

medwed*
hodnocení

0x

No podle me pokud neznas v politice vlivny lidi nebo nemas bohaty rodice a nebo nevymyslis nejakej trhak tezko... Manželka podnika a jak to tak vidim stat na podnikatele sere zajimaji ho jen dane a vsichni vime proc pokud holt se podnikani nekomu nedari musi skoncit to je dnesni doba a lip nebude aspon podle me...

artik*
hodnocení

0x

a k čemu chcete zaměstnance? Zaměstnance si beru , až když firma prosperuje a já nestíhám ,ale abych měl zaměstnance a byl doma?

petr123*
hodnocení

0x

Pomáhat drobným podnikatelům? Kde žiješ, to je sorta lidí kteří se musí potírat. Pokud nechodíš na golf s ministrem tak ti nepomůže nikdo, protože řada předních politiků si myslí, že je lepší když jsou lidi doma na podpoře než když něco sami dělají. Protože člověk na podpoře "nezlobí" a je rád za každou korunu, ty co se o něco snaží pořád jen otravují...

PS: taky podnikám, vím o čem mluvím *cert*

PPS: je třeba vytrvat a přemýšlet nad tím jak své podnikání rozšířit nebo změnit. Jiná cesta prostě není.

paaja*
hodnocení

0x

Nerouhejte se! Živnostníci jsou přece skupinou s výsadním postavením. Platí minimální pojistné, skoro žádné daně, od daní si odečítají nákupy od haj .. toaletního papíru až po kuchyňskou linku, zakázky dělají bez dokladu ... prostě si žijou jak prasata v žitě na úkor zaměstnanců a přitom jenom skuhrají *smich*

doplněno 15.02.12 13:47:

Teď vážně: u nás platí pomoz si sám a bude ti pomoženo. Lepší už to nebude, takže buď zatnout zuby a hledat nové zákazníky a příležitosti nebo nastoupit k pásu za minimální mzdu. V jakém oboru podnikáte? I to hraje podstatnou roli

petr123*

Jo to jsem vlastně zapomněl. Jinak samozřejmě já toto taky píšu ze své haciendičky na Kanárských ostrovech, ale už mě to začíná nudit být jen obsluhovaný služebnictvem nebo se projíždět ve svém Bugatti Veyron, tak asi zaletím za Jardou Jágrem a prohrajeme pár milionů v kasínu.

lidus*
hodnocení

0x

Chtěli jste kapitalismus, tak ho máte. Nechápu proč by měl stát z našich daní dotovat podnikatele, sanovat banky a td.

zajixxx*

A já zas nechápu proč by stát měl dotovat CIGÁNY!. ...

petr123*

Kéž by tady byl kapitalismus! Ale ten už skoro nikde neexistuje. Je tu jen hromada úředníků, kteří "obyčejné lidi" před tím "kapitalismem" chrání a vymýšlí hromady nesmyslných zákonů, kteří nepomáhají ani podnikatelům ani zaměstnancům :(

Kdyby dnešní režim fungoval už před 100 - 200 lety, tak není železniční sít, nejsou velké přehrady, neexistují letiště, není elektrifikace a tak dál. To všechno by dneska už "nešlo",

hodnocení

0x

Politici budou ,,pomáhat" jenom svejm spřízněnejm podnikatelům!.!.!.!.!

1jara*
hodnocení

0x

Co jste to za podnikatele že vás musí někdo dotovat? Jste jen vyžírky, jako cigáni.

artik*

tak tak ,podnikat když to někdo dotuje umí každej :D

broca

1jara - Jsem drobný řemeslník tedy oficielně OSVČ - osoba SAMOSTATNĚ výdělečně činná. Živím se poctivou prací rukama, platím poctivě vše co mám, tedy daň z příjmu sociální zdravotní pojstné. Od prvního do posledního si vše musím obstarat a zařídit sama, vést veškerou administrativu, shánět si zakázky, abych vůbec měla práci, nakupovat a shánět dopravit si materiál, pořídit si veškeré potřebné zařízení k výrobě, koupit si a zaplatit prostě první, poslední - od papíru,obálky, plateb za telefon, benzin, auto, elektřinu, prostě úplně vše. Potom vyrábím a své výrobky o sobotách a nedělích sama také prodávám. Hodiny strávené výrobou ani nepočítám, ale určitě to není nějak omezená osmi hodinová pracovní doba s jistotou výplaty v určitý den. Můj zisk se odvíjí od toho, jak lidé výrobky kupují. Takže pokud mají lidé hlouběji do kapsy, kupují méně, nebo nekupují. To ale nikoho nezajímá, zda jsem \vydělávala\ nebo ne, takže samozřejmě odvody musím platit povinně dál, je to prostě povinnost .

Zaměstnanec (např. úředník, učitel, dělník v továrně) přijde ráno do práce, zde se topí, svítí, má zde všechny pracovní nástroje a prostředky, které ke své práci potřebuje, telefony, počítače, firemní auto - nic z toho si sám NEPOŘIZUJE. Daň ze mzdy a ony povinné odvody také platí, jenom s tím rozdílem, že tu větší část soc. a zdrav. pojistného za něj hradí dle zákona zaměstnavatel. Dostane stravenky, jede li na služ. cestu - vyplácí se cestovní náhrady , má dovolenou, za kterou dostane vyplacenu náhradu mzdy průměrným denním výdělkem, nemocenskou, sice \očesanou\, ale i tak vcelku slušnou a především jistotu výplatního dne, kdy prostě peníze opravdu dostane.

Pracovala jsem coby zaměstnanec ( účetní - ekonom, pokladník, zásobovač,obchodník - až do r. 2003) takže myslím mohu dostatečně dobře posoudit klady i zápory toho, kdy je člověk někde zaměstnán i toho, když pracuje soukromně sám. Obojí má samozřejmě své. Jenom při tom samostatném podnikání mohu vykřikovat a vyhrožovat kde chci a jak chci a nikdo mi na výdělku nepřidá, po státu nic nežádám, neboť vím, že stejně nic nedostanu, když si chci vzít dovolenou, tak si ji vezmu, ale vím, že za tu dobu nemám ani korunu, neboť nevyrábím, pracovat v sobotu nebo neděli jsem zvyklá, je to dost často. Jsem schopna si na sebe a svůj život vydělat, po nikom nic nechci a nežádám. Protože si (ano) platím ono tzv. minimální pojistné, (měsíčně činí 3.800,- Kč daň z příjmu k tomu) počítám i s tím, že můj důchod bude taktéž minimální (Jako můj soused, po těchto \minimálních\ platbách má teď i \minimální\ důchod ve výši celých 6.000,- Kč). Je toho samozřejmě ke srovnávání daleko víc, ale nemá cenu to tu dál ani psát.

Prostě není to fakt lehké , nikdo, tedy ani stát to zrovna nijak neulehčuje, určitě to není na zbohatnutí, ale k normálnímu životu s normálními a nepřemrštěnými nároky to stačí. Nestěžuji si , dělám svoji práci ráda, baví mně to a sama jsem se tak rozhodla.

Jenom nemůžu pochopit, proč nějaký chytrák jako jara napíše něco o vyžírkách. Asi si to sám nezkusil a proto neví ani o čem chudák mluví, možná , že i ten počítač, na kterém píše, patří jeho zaměstnavateli, kdo ví. Takoví totiž , kteří sami zneužívají firemní auta svých zaměstnavatelů, jejich telefony pro své hovory a různě se snaží někde něco ošulit, jak jsem si už všimla, ti takovéhle věci na adresu lidí, kteří jsou schopni se uživit a obstarat sami - vykřikují totiž nejčastěji a nejvíce nahlas. Tak co jaro, přiznej, jak je to s tebou doopravdy?*smich* Jsi zaměstnancem a nebo si snad chodíš pro podporu na pracák? (nechť prominou všichni, kteří o práci přišli, těch se to netýká)

za

Myslím, že jste si to vzala moc osobně. Použitý výraz je zbytečně hrubý, ale jinak to má logiku. Podnikatel vyžadující dotaci je k ničemu, stejně jako neschopný zaměstnanec.

Jinak ale platí, že potřeba jsou oba, jak podnikatelé, tak zaměstnanci, jeden bez druhého se neobejde.

A ještě poznámka k "tu větší část soc. a zdrav. pojistného za něj hradí dle zákona zaměstnavatel." To je jen technická záležitost - klidně by si to mohl celé platit zaměstnanec povinně sám, pak by se to jen promítlo do zvýšení hrubé mzdy. Používat takovou argumentaci je stejná podpásovka, jako hrubé vyjadřování jara, stejně jako narážky na placenou dovolenou - opět jen technická věc. Lze si reálně představit, že během dovolené nebude vyplácena náhrada mzdy, opět se to odrazí v růstu hrubé mzdy - pro zaměstnavatele i zaměstnance nula od nuly pojde.

Komu se nelíbí být podnikatel, ať si hledá zaměstnání; kdo závidí podnikatelům, ať to sám zkusí - obojí má výhody i nevýhody.

1jara*

Právě osoba vydělečně činná joko broca, do určitého obratu, nemusí být plátce daně z přidané hodnoty, nemusíte ani prokazovat náklady a požadujete je paušálně. Tudíš vy takzvaní podnikatelé, nejvíce okrádáte stát. To ještě chcete aby stát vám přispíval? Aby jste hrabali a šidili ještě víc! Jsem zaměstnanec a píšu na vlastním počítači, ne jako vy na počítači který jste si odepsala z daní! Jak můžete kázat o morálce když zneužíváte státní prostředky!

petr123*

Ty už to nehul :-P

broca

jara - vidím, že když fakt netušíš, nemá cenu s tebou diskutovat. Až zase dorazíš do svého zaměstnání, zkus si uvědomit, že vše, na co tam sáhneš a použiješ k práci i pobytu tam, včetně každého tvého spláchnutí i úklidu tam někdo zaplatí. Nejsi to ty, ale tvůj zaměstnavatel. Zaplatí každý telefon, servis, opravy zařízení, materiál, pronájem prostor, všechno Ty jsi placen za to, že pro něj pracuješ a o nic dalšího se nestaráš. Skončí pracovní doba, jdeš domů. Přijde ten určený den a dostaneš výplatu. Když jsi sám za sebe, tohle všechno platíš také sám. Jsi svým pánem, tudíž můžeš pracovat klidně až do večera, nebo nepracovat, protože třeba nemáš zrovna zakázky. Je to jenom na tobě a od toho také závisí, zda si něco vyděláš..Když se budeš ale flákat, nebo nejsi úspěšný a neprodáš, výplata = zisk, se nekoná a brzy skončíš,

Jak jsi napsal, (nebo spíš asi napsala?) DPH až od určitého obratu a požadujete náklady paušálně . Žiješ ve velkém omylu, když si myslíš, že ty náklady ti někdo snad platí, Protože i zákonodárcům je jasné (na rozdíl od tebe), že náklady jsou s tím spojené značné, proto paušál, ale prokázání nákladů paušálně neznamená, že dostane živnostník snad něco zadarmo od státu. Jak je to s DPH a plátcem či neplátcem si někde raději také přečti, ať ti ruka na klávesnici nepředbíhá hlavu.

Byla jsem zaměstnanec 20 let a sama za sebe pracuji už 10 let. Můžu tedy posoudit dost dobře klady i zápory obojího. Dneska bych skoro zatoužila zase po té ezstarostnosti zaměstnaneckého života, ale mám svou práci ráda , nestěžuji si a nevykřikuji své požadavky na zvýšení platu, neb to není možné . Pokud si ale dál myslíš, že vyžírkové jak jsi napsal, snad mají něco od státu, tak to taky zkus, ať se máš aky tak dobře.

Nemoralizovala bych, kdyby jsi byl schopen v původním příspěvku tázajícímu se odpovědět a ne jenom vykřikovat své urážky.

1jara*

Co je lákavé na uplatnění paušálních výdajů? Jednoduchost poplatník který uplatní při zjištění základu daně paušální výdaje, neprokazuje skutečně vynaložené výdaje. Dosažené příjmy snižuje odečtením povolené procentní částky podle typu příjmů. Nezáleží, v jaké výši byly skutečné výdaje podnikatele. Ať jsou jakékoli, podnikatel může odepsat maximálně to, co předepisuje zákon.

Lehce jdez amlčet výši příjmů a tvářit se že jsem nic nevydělal, ba naopak mám vysoké náklady.

doplněno 17.02.12 15:43:

Podnikatel, který si na sebe nevydělá a chce pomoc od státu , buď podvádí nebo je neschopný!

broca

jara - konečně lze s něčím souhlasit .Pokud si na sebe podnikatel nevydělá, ať už z důvodu neschopnosti, nebo malé kupní síly lidí, prostě to opravdu nemůže dál dělat (těch důvodů může být víc) - takže mu pak zbyde pouze se zaměstnat buď ve státní správě a nebo u jiného (schopného) podnikatele , pracovat pro něj za mzdu a nechat na něm, aby vše potřebné pro jeho výkon práce zajistil on. Ale co ti brání jít do rizika samostatnosti a užívat si všech tebou popisovaných výhod např. paušálního odpočtu nákladů? A jak jsi také správně uvedl, také by jsi mohl paušálem snížit maximálně ,o to, co povoluje zákon, tak o co ti jde? Drobní podnikatelé, tedy osvč, jsou možná jediná skupina, která nevyhrožuje, nestávkuje a po státu ,ani zaměstnavateli, jako jiní - nic nepožaduje a snaží se "plavat" i když je to často těžké. Pravda, měla jsem jednu dobu i zaměstnance, ale výrobků o mnoho víc nebylo, zato telefony se nezastavily v době, kdy jsem tam zrovna nebyla a účty vypadaly podle toho. Tak jsem došla k názoru, že pomoc je vždy třeba hledat na konci své vlastní ruky.

To ti ublížil (nebo tě nedocenil) tvůj zaměstnavatel, že jsi použil ty vyžírky a srovnání se skupinou, která pracuje málo kdy?

1jara*

Rozčílil mně ten nadpis: Bude se pomáhat podnikatelům? Koukni se na pracovní dobu, například prodavaček v obchodě, pracují deset i více hodin denně za minimální mzdu. Přesčasy jim neplatí, a do toho by chtěl někdo pomoc od státu. Vždyť někteří důchodci mají větší důchod.

broca

jara - nadpis opravdu dost nešťastný, už proto, že nic takového se očekávat ani nedá. To spíš bude opět, tak jako každoročně , zvýšená povinná částka odvodů na zdravotní a sociální, případně se k tomu ještě opět sníží odpočet na osobu, tedy zvýší daň. Nejenom prodavačky, ale i spousta dalších profesí je mizerně placena. Tak jako existují důchodci, kteří mají slušný důchod, ale většina je těch, kteří moc peněz nemají, třeba moje maminka, které je 80 let, má po veškerých valorizacích důchod 8.000,- Kč a pracovala poctivě opravdu celý život, platila daně a teď, když potřebuje doktora, tak zase platí a platí. Ale to už jsme se dostali od podnikání jinam.

Mně totiž zase nadzvedlo tvé srovnání s ci...y . a vyžírky, protože na co si nevydělám, to nemám a nikdo (tedy ani stát) mi na život nikterak nepřispívá a nepomáhá, když vydělávám málo , nikoliv z důvodu vlastní lenosti nebo neschopnosti, ale proto, že lidé se bojí co bude a nekupují.Nikoho nezajímá, že jsem do materiálu a do výroby investovala spoustu peněz a potom nevydělala, odvody státu platit musím pravidelně, i když nebudu mít zisk ani korunu. Nečerpám od státu žádné dávky ani příspěvky na bydlení ani nic jiného, dokonce an i nemocenskou, když marodím, protože platit si pravidelně na nemocenskou a potom, když onemocníš a máš od zdr. pojišťovny nějaké nemocenské dávky dostat, tak musíš dál platit, aby ti s téměř dvouměsíčním zpožděním milostivě vyplatili 1.800,- Kč za 3 týdny marodění. Tak to mne přestalo bavit, takže nečerpám ani to. (Mimochodem, kdybych teď zrovna neměla chřipku a neležela v posteli, těžko bych kde vzala ten čas, abych zde mohla diskutovat) Vlastně podnikat jsem začala proto, abych nebyla závislá na pracáku. Rekvalifikovala jsem se, protože od určitého věku, se shání práce přece jen obtížněji.

. Naopak, neustále se mi oddaluje o další a další měsíce odchod do důchodu, stále přihazují, takže možná ani toho minimálního důchodu se nakonec nedožiju. (Podle starých pravidel bych již důchodcem byla, takhle si ještě nějaký ten rok budu hrbit záda, protože je v nedohlednu... Ale to se týká všech, Nevím, zda jsi názor změnil, či ne, ale já si trvám na tom, že nikoho nevyžírám .

breca

Nářky SVOČ skutečně nejsou namístě. Dnes se v rozhovoru na české televizi k tomu jednoznačně vyjádřil ekonomČSOB Petr Dufek. Těžko ho podezírat z toho, že by byl levičák, který chce potírat podnikatela. Jasně říká, že je nezbytné srovnat podmínky při odvodu daní a SZP, zaměstnanci jsou mnohonásobně znevýhodněni. Argumentuje čísly: 1 milion svoč odvede na dani z příjmu celkem 2,3 miliardy Kč. Oproti nim 4 miliony zaměstnanců odvedou na dani z příjmu 100 miliard Kč - tedy 45x více! Obdobně je to u odvodů na SZP.

Před podrážděnou reakcí nejprve shlédněte celý rozhovor:

ceskatelevize.cz/...

B.

breca

Oprava překlepu v předchozím textu Rozhovor čt 24 s Petrem Dufkem, ekonomem ČSOB:

místo svoč má být samozřejmě OSVČ = osoba samostatně výdělečně činná, tedy drobní podnikatelé.

1jara*

Pokud jezdíš třikrát do roka do Egypta na dovču tak se nedivím .

petr123*

Pche, co by většina drobných podnikatelů dala za to, kdyby měli JENOM 10 hodinovou pracovní dobu, pětidenní pracovní týden, k tomu placenou dovolenou, placenou nemocenskou a tak dál. *frajer*

buss
hodnocení

0x

Nesprávná adresa, napsat svému poslanci, PSP, senátu, vládě. Podpořit jak, něco jim dát, odpustit..? To chceme snad všichni. V rámci zákonů můžeme dělat cokoliv.
Tito lidé jsou naši služebníci námi placení. Tak ať slouží.
Jak se stát ponikatelem? Ale to je khow how! Dívat se kolem sebe na úspěšné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]