Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Uvedu vás do situace. Před dvěma a půl lety jsem nastoupil do zahraniční firmy. Zhruba ve stejné době (konkrétně tři týdny předemnou) nastoupila na stejnou pozici jedna kolegyně. Po většinu času jsme vykonávali zhruba stejnou práci, ale na jiných trzích. Ona měla ty bohatší, ale komplikovanější, já ty méně rozvinuté, ale zase jednodušší. Vzhledem k podmínkám měla o něco větší obrat, ale ne o tolik, kolik by se dalo čekat. Vycházeli jsme spolu nadmíru dobře, spíš jako kamarádi, než kolegové. Pak jsme oba maličko změnili zaměření. Zatímco já začal strkat prsty do "operační" funkce firmy, jako je logistika, servis, IT, ona se zaměřila na prodejní - marketing, účast na konferencích, atd. No a postupem času se stalo, že jsem, především díky tomuto zaměření, povýšil a jsem tak se stal částečně jejím nadřízeným (byť ne přímým) a tady vznikl problém.
Kolegyně to těžce neunesla a dává to jasně najevo. Vůči mě se chová, až na drobnosti, korektně, nesnaží se mě nijak PŘÍMO poškodit, ale neustále se opírá do našeho společného nadřízeného za to, že si vybral mě. Předhazuje mu zcela nerelevantní srovnání našich předešlých výsledků a jiná nesmyslná srovnání jako je věk, počet jazyků, které ovládá, či zkušenosti u firmy (kde je jen o tři týdny déle), evidentně ztratila motivaci a dokonce jsem ji zaslechl mluvit o diskriminaci pohlaví a já už mám pocit, že je čas, abych zasáhl. Podrývá tím mou autoritu a dost mi kazí náladu. Rozhodně nehodlám připustit, aby ji snad vyhodili, protože se zaměstnancem takových kvalit jsem se ještě nesetkal.
Zatím jsem ji zkoušel ignorovat a chovat se stejně, jako kdysi, ale vztah je o poznání chladnější. Na zítřek jsem si s ní domluvil neformální rozhovor po práci v dobré restauraci, ale nemám páru, co jí říct a jak to řešit. Nejsem psycholog a ve vedoucí pozici zkušenosti teprve sbírám, pokud má někdo s podobným případem zkušenosti, sem s tím. Případně znáte-li nějakou poučku, ocením i to.
Co vlastně ženy mají poslední dobou na té diskriminaci? Zdá se mi, že je to jejich poslední fáze obrany. Když zjistí, že je někdo schopnější, okamžitě se ohání diskriminací. Ale uznejte, že pokud máte na výběr ze dvou zaměstnanců ženy a muže zhruba stejných schopností, pak si vyberete toho, u koho je předpoklad, že vám neuteče na mateřskou, nebude každý měsíc několik dní nesnesitelné protivný a bude psychicky odolnější proti stresu. To není diskriminace, to je zodpovědný výběr. Krom toho ve firmě, kde je 80-90% mužů by to měla žena ve vedení dvakrát tak těžké.
Podle mne není v byznysu místo na nějaké ohledy.Pokud někdo kuje intriky ,nepřestane.Vaše schůzka je nanic,akorát to pohnojíte ještě víc,bude to brát jako vaši přiznání viny.Byznys není o přátelství.Na rovinu,pokud jste s ní něco měl,byla to chyba a použije to pokud ne,zbavte se jí zavčas.Je mnoho šikovných mladých lidí,kteří budou vděční a normální.Nechají se vytvarovat k vašemu obrazu.Každopádně se nescházejte.
Nestrašte. Já razím heslo "co je v domě, není pro mě" a byť je atraktivní, nikdy bych nepřipustil něco s ní mít. Málokterý šikovný mladý člověk mluví pěti jazyky a má takové pracovní nasazení. Podle mého názoru by bylo velice obtížné ji nahradit. Američané by ji klidně propustili, ale ti si ani nedokáži představit, jakým způsobem by tím poškodili vlastní firmu. Jak jsem řekl, já propuštění neberu jako možnost a nejraději bych to vyřešil po dobrém. Prosadil bych se klidně o zvýšení platu, ale pochybuji, že jí při tom, kolik nejspíš vydělává, ještě jde o peníze (domnívám se, že má dokonce o dost víc, než já)
Diskriminace všeho druhu je "poslední dobou" nějak příliš moderní...
Ohánět se tím, že ona je žena...a proto je v horším postavení než Vy, je asi stejně tak blbé, jako když u některé jiné kolegyně řeknete Vy, že ona je v lepším postavení, protože to bylo "přes postel"...a tím pádem jste Vy byl diskriminován...protože přes postel to u Vás jaksi nejde, bo Váš nadřízený je chlap...a není homosexuál.
Ženy vs. muži se řeší i na atletických oválech...a v jiných sportech..Je "to" či "ono" muž či žena? Má takovou či makovou DNA a chromozom...má "jí" nebo "jí" nemá...svlečte si kalhotky...
Bože tak ať je jen jedna kategorie...800m budou běhat muži s ženama dohromady...ženy budou vždy poslední, ale nebude důvod zkoumat jestli to čirou náhodou je žena, nebo není...a zda bere hormony mužské, nebo nebere...
V té práci to je dtto...
Jsou prostě povolání, kde je lépe zaměstnat muže...a kde je na tom lépe žena.., to mi sice nikdo nevymluví...
Ale nevím proč bych si s nějakou kolegyní (tedy být na Vašem místě), měl dělat hlavu..
Správně.Každý je nahraditelný a až vás vážený ta dáma vykouše,tak to sem písněte,ať se taky zasmějem.
No bezva, pokud se v zaměstnání k problému stavíte ve stylu posledního odstavce, tak se nedivte, že padla slova o diskriminaci podle pohlaví - to je totiž naprosto klasická ukázka diskriminačního chování. Při výběru zaměstnanců se zaměřit na nějaká obecně zavedená klišé. V tomto případě na předpoklad, že dotyčná pracovnice uteče na mateřskou (proč? třeba zrovna ona děti nechce nebo zrovna ona na mateřské nebude... znám muže, kteří na nemocenské strávily delší dobu, že ženy na mateřské ), že jakožto žena bude několik dní v měsíci nesnesitelně protivná nebo že by snad jakožto žena měla být méně odolnější proti stresu... to, co píšete, opravdu není zodpovědný výběr, to je diskrimace podle pohlaví. Předpokládáte, že žena X muž bude mít nějaké vlastnosti nebo se nějak zachová jenom proto, že je to žena X muž a tomu podřizujete výběr.
Můžete si tvrdit milionkrát, že to tak není, ale pravdu mít nebudete. U žen je ten předpoklad prostě daleko vyšší. Nemusí to tak být v konkrétním případě, ale to nepoznáte. Když si vybíráte počítač a máte možnost volby ze dvou značek (atributy počítačů jsou stejné) asi si nevyberete ten, který má špatné reference od uživatelů. Ačkoli nemusí být všechny pravdivé a nikdo neříká, že ten kus, který by vám doručili, by měl ony popisované závady, prostě k tomu přihlédnete, nebo snad ne?
Výběr podřizuji především schopnostem, ale pokud jsou v tomto měřítku oba posuzované subjekty shodné, musím se zaměřit i na jiné vlastnosti.
Diskriminace by byla, pokud bych si nemohl vybrat podle svého nejlepšího uvážení. To není jen diskriminace, to je dokonce omezování svobody!
Ale jo, to je já se přece nehádám. ANO, u žen je předpoklad, že odejdou na mateřskou daleko větší, než u mužů. Nicméně pokud při výběru mezi mužem a ženou výběr muže zdůvodníte tím, že žena přece odejde na mateřskou, tak to už diskriminace je. Porotože posuzujete jednotlivce podle toho, jak si představujete celou skupinu. Vy se při výběru samozřejmě můžete zaměřit i na jiné vlastnosti, ale v tomto případě se nezaměřujete na vlastnosti daných osob, ze kterých vybíráte, ale na to, co vy si myslíte o skupině mužů a skupině žen obecně. Přitom dotyčný muž/žena se může úplně vymykat tomu, co od mužů/žen jako takových vy/společnost obecně očekává.
Příměr s počítačem moc nechápu - výrobky stejné značky asi budou obdobné kvality (i když ani tady to neplatí, nedávno jsem vybírala myčku na nádobí a spíš než po značce jsem šla po konkrétním typu, protože v uživatelských testech se jedna značka dokázala umístit jak na špici, tak na chvostu), akorát dílčí problém je ten, že všechny ženy - všichni muži nejsou výrobky stejné značky. Jsou každý jiný.
Jako vedoucí pracovník byste se měl naučit chápat tyhle rozdíly. Když už kvůli ničemu jinému, tak abyste se nevhodně volenými řečmi nedostával do problémů s nařčením z diskriminace. Ono myslet si člověk může, co chce, ale měl si dávat pozor na to, co říká (a jak se k ostatním chová). Já celkem znám Zákoník práce i související zákony a chápu, proč k diskriminaci některých skupin dochází - ale to, že to chápu, ještě neznamená, že to není diskrimační.
Jenže jako zaměstnavatel při výběrovém řízení určité otázky klást vůbec nesmíte, takže se něco takového ani dozvědět nemůžete. Težko jen tak odhadnete jednotlivce v určitých věcech (zda plánuje rodinu, apod). Nezbývá vám, než dát na pravděpodobnost. A ano, důvodem rozhodnutí pro zaměstnance mužského pohlaví, může být právě ta pravděpodobnost odchodu na mateřskou. Proč by měl být tento důvod zakázaný? Zdá se vám to ireleventní? Pokud by bylo možné dát do smlouvy podmínku, že daný zaměstnanec NESMÍ odejít na mateřskou, pak by k této, jak říkáte "diskriminaci" nedocházelo. Přinejmenším by odpadl tento důvod.
Jak bych ten přirovnání tedy přiblížil... Proč bych v přirovnání nemohl použít muže a ženy jako dvě značky a jednotlivce jako jednotlivé produkty? Každý produkt je jiný, to nepopírám. Ale jedno jsou prostě ženy a druhé muži. O jedné značne se treduje, že má právě ty výše určené závady, porotože se projevily na mnoha jejích produktech, tak proč si nevybrat tu druhou značku, která má určitě také své závady, ale nedá se říci, že by se některá z nich projevovaly na naprosté většině výrobků?
Nemějte obavu. Já nevybírám zaměstnance a ani nerozhoduji o jejich platech. Žádné podobné debaty ve sém pracovišti nerozvíjím. Zmínka o diskriminaci vznikla u kolegyně a proto jsem založil tuto anonymní debatu.
Myslím že amadeus radu nepotřebuje,jen chce abysme ho politovali,jaká je ta ona potvora, a aby se to vyřešilo mimo něj.Je zkrátka alibista,s nevyhraněným názorem.Myslím že na nadřízené místo nemá a měl by se ho dobrovolně vzdát ve prospěch kolegyně.A bude vše v pořádku.Madam ho povede a on bude přicmrndovat.GOOD LUCK.
Nedokonale je něco rozebrané tady v odkazu. Platové rozdíly ženy-muži V ČR a za stejnou práci je jako v banánové republice, 23%. Slovy: třiadvacet.
Takže: Pane, neni vám to blbý? Neni. Na chvostě si ještě pobudem.
Ve firmě, kde pracuji, máme ve smlouvě podmínku, že naše mzda je neveřejná, tudíž nelze dokázat, zda zde muži obecně dostávají více než ženy. Krom toho jsem si celkem jistý, že kolegyně dostává plat stejný, nebo i vyšší a to i přesto, že je na nižší pozici. Stačí vám to?
Dokažte zaměstnavatelům, že ženám dávají nižší plat, protože jsou ženy a ne kvůli vlastnostem, které s tím souvisejí, nicméně jsou pro výběr zcela relevantní. A i kdyby to tak bylo, chcete snad zaměstnavatelům ZAKÁZAT, aby nabízeli vyšší plat mužům a nižší ženám? Vždyť ženu nikdo nenutí, aby takové podmínky přijala! Považuji to za zcela nepřípustné zasáhování do osobní svobody. Pokud ten zaměstnavatel chce být hloupý, má na to právo. Pokud by tuto volbu provedl jen nějaký personalista bez vědomí zaměstnavatele/nadřízeného, může ho za to samozřejmě vyhodit, protože nevykonal dobře svou práci, ale ničím trestným se neprovinil! Banánová republika (v tomto ohledu) nám začne tepve, až nám zákon bude zakazovat žít tak, jak se nám zlíbí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.