Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vegetariánství - podle vědců lepší?

Od: martinaa* odpovědí: 25 změna:

Pěkný den, na jiném serveru jsem se dostala do diskuze s vegetariány ohledně týrání zvířat ve velkochovech. Vím, že podmínky nejsou ideální, ke zvířatům se mnohdy chovají hnusně... ale byli jsme častokrát nazvaní bezcitnými zrůdami, že maso jíme. Argumenty vegetariánů byly:

- je prý vědecky dokázáno, že člověk není utvořený jako všežravec, ale maso prostě začal jíst sám od sebe

- též je prý vědecky dokázáno, že maso lze plnohodnotně nahradit rostlinnými zdroji

- vegetariáni jsou prý prokazatelně hubenější, méně nemocní a dožívají se vyššího věku

Může to být opravdu pravda? když otevřu internet, najdu sto odkazů, co toto potvrzuje, a sto dalších, co toto vyvrací.

Děkuji.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paaja*
hodnocení

0x

Jak jste si sama ověřila, vědecky lze dokázat cokoliv, výsledky bývají poplatné názoru sponzora a zadavatele výzkumu :). U výsledků prezentovaných na internetu to platí dvojnásob. Můj osobní názor: každý extrém škodí. Pokud cítím, že potřebuji změnu, pomalu a rozumně. Můj vlastní organismus je jedinečný, nepostižitelný žádným obecným "výzkumem". Dlouho adaptoval na určitý styl výživy a prudká změna může mít nečekaný efekt.

martinaa*
hodnocení

S jedním vegetariánem jsem kdysi žila skoro rok, a ten tvrdil, že když přestal jíst maso, ihned se cítil celkově lehčí a výrazně se mu změnilo zažívání...

pb®

Tak to verim. *haha* Kdyz snim hodne zeleniny, take se mi vyrazne zmeni zazivani. Nemohu se sebou vydrzet v jedne mistnosti. Kdyby bylo vegetarianstvi spravna volba, nemuseli by vegetariani do sebe rvat synteticke vitaminy a aminokyseliny. A nejlepsi jsou vegetariani, kteri povazuji kure a ryby a zvlastni druh zeleniny.

martinaa*
hodnocení

Tož se nesmíte cpát čočkou a hrachem:D A oni tvrdí, že do sebe žádné vitamíny necpou, že mají vše ryze přírodní...

Mňam, kuřátko...:D

pb®

To jsou lusteniny, nikoliv zelenina.

martinaa*
hodnocení

Hups, tak to mi tvrdě ujelo:D Děkuji za upozornění!

sargo*
hodnocení

0x

Osobně si myslím, že to nelze paušalizovat. Určitě jsou lidé, jejichž tělu dělá lépe vegetariánství. A určitě jsou tací, co by ho nezvládli (třeba já - líp bych se mohla živit jenom masem, než úplně bez něj! *smich*) Proč by prostě nemohla být pravda obojí? :)

martinaa*
hodnocení

Protože oni jsou dobří a masažravci jsou špatní, protože jezením masa podporují týraní zvířat:D

A zeleninu týrat můžeme? Ta má taky svá práva. A při jejím pěstování ničíme spoustu plevele a taky proučky a trak.

sargo*

To se směšují jablka a hrušky. Jedna věc je fyzické přijetí určitého druhu stravování a druhá duchovní. Buď mi to vyhovuje fyzicky a žádný deficit mi nevzniká, a pak prostě skutečně není důvod jíst maso, ale ani to okecávat kdo ví jak altruisticky. Nebo k tomu potřebuji berličku v podobě nějaké filosofie, a to je vždycky divné. Ne nutně v nepořádku, ale divné. Ano, nejíst maso z týraných zvířat, v pořádku, taky jsem vybíravá na to, co jím. Tak si dám jednou za čas stejka z pořádného bejka, co měl krásný život na pastvině, a v pohodě, ne? Netýrám své tělo ani zvířata. Dělat se lepším díky tomu, že nepotřebuji maso, je duševní marasmus. Nejíst maso, i když ho potřebuji, abych vypadal lepší, je debilita. Mít v tom zmatek, protože mám pocit, že bych se měl nějak zasadit o lepší život zvířat, a jinou cestu nevidím, je zcela v pořádku - totiž lidské až do morku kostí... *smich*

dzordz*
hodnocení

0x

Však ono na to taky jednou dojde, až si většina obyvatelstva nebude moct dovolit maso vůbec koupit a až bude někdo (únie?) rozhodovat a nařizovat, jestli radši jednu krávu nebo pár kamionů "vegetariánskýho" jídla. Ale to už se budou řešit jiný problémy, než jestli jsou jedni méně nemocní nebo proč člověk začal co jíst.

hodnocení

0x

V nějakém dokumetu se zmiňovali o tom, že budoucí člověk poskočil ve vývoji proto, že začal konzumovat bílkoviny. Tedy maso, které potřebuje mozek ke svému vývinu. Jinak bychom byli stále na stromech. *jasne* Už jsem tady psala, jak některé děti ve školce naprosto odmítaly maso a děvčátko z vegetariánské rodiny se do masa zamilovalo, ikdyž ho neznala a nebyla na něho zvyklá. :D Každý jsme nějaký a navíc, nějaký bývalý. :D Všechny ty diskuze a články a pořady jsou od lidí, kterým to vyhovuje. Jsou to názory, ne přírodní zákony. "Každá liška chválí svůj ocas."

amadeus*

příroda jasně ukázala, že masožravci/všežravci jsou daleko inteligentnější, než bíložravci.

tomasgulas
hodnocení

0x

Zříkám se diskuze, protože jsem před zahájením jejího čtení sežral celou krávu tataráku, takže již asi nebudu nestranný *haha*

martinaa*
15.02.12 14:05
hodnocení

:D:D

bena*
hodnocení

0x

V mase nejsou jen živočišné tuky, ale i živočišné bílkoviny, které jsou potřeba. Díky tomu, že jsme začali jíst maso, tak se nám zvětšil obsah mozkovny.

Tak bilkoviny se daji ziskat i z rostline stravy. Dokonce existuje kniha Cinska studie, ktera statisticky potvrzuje vznik nekterych typu rakovuny prave s velkeho prijmu zivocisnych bilkovin. No, ja maso jim rad :). Dale je jeste teorie jidla podle krevnich skupin, z toho vyplyva, ze 0 ma maso rada a potrebuje, ale "nove" skupiny AB jsou spis zamereny na stravu rostlinou (lovci/zemedelci)

lidus*
hodnocení

0x

Mám švagrovou vegetariánku, nejdřív začala s jogou a toto pak jaksi přirozeně vyplynulo. Nejí maso-pouze ryby, jakýsi hnus Tofu, soju, pohanku. Nejí vejce, mléko prý je pro kojence a telata, používá pouze celozrnnou mouku. Tvrdí že maso v nás hnije a znečišťuje nám organismus tak, že nejsme schopni myslet. Pouze když budeme vegetariáni a vegani máme otevřenou cestu k poznání. Chlapi co s nimi žila to rychle vzdali. Dík ale pro mě bůček a klidně i dvakrát.

pb®

Jojo, zas nekdo, kdo si mysli, ze ryba je zelenina. Neni to vegetarian, je to pokrytec.

doplněno 15.02.12 21:14:

Jeste me tak napada, proc kdyz vegetariani nechteji jist maso, proc se snazi upravit ruzne blivajzy typu sojove maso, jako by to maso bylo? Ze by jim ta chut chybela?

hodnocení

0x

Mam kamarada, co zacal s vegetarianstim a skutecne je hodne hubeny a citi se pru skvele a plny energie

ladinpraha*
hodnocení

0x

Taky znám případ, rodiče vegetariáni, děti do toho nutili taky. Všichni věčně hladoví, kamkoli přijeli na návštěvu, vyplenili zahradu, děti se cpaly na měsíc dopředu.

hodnocení

0x

Už minimálně 20 let je dokázáno a potvrzeno, že nedostatek živočišných tuků způsobuje alergie.

pecenkav*

Ze bych mel alergii kvuli tomu, ze si nedavam ke snidani maso? To je moje jediny bezmasy jidlo.

Velký výskyt alergií nastoupil po masovém požívání rostliných tuků, máslo a hlavně sádlo je prostě antialergén.

bender*
hodnocení

0x

taky se chci vyjadrit. clovek je VSEZRAVEC a to je fakt. Kazdej zivocisnej druh se vyviji a clovek se vyviji nekolik x tisice let. Priroda nas obdarila enzymy, ktere umi stepit zivocisne proteiny a asi pro to mela padny duvod. Sazmorejme podle Darwina sme mozna driv byli bylozravci, ale dnes uz tomu tak neni. Vegetariani a jim podobny tryznitele vlastniho tela a bohuzel nekdy i vlastniho okoli svym jednanim popiraji prirodu. Je mi to ve sve podstate jedno, at si dela kazdej co chce, ale co me vazne toci jsou vegetariani, kteri nuti k teto hrozne diete i sve deti. Dite jednoduse potrebuje pro spravny vyvoj vsechny ziviny a tohle je nevyvratitelnej fakt.

Je tez pravda, ze vegetariani jsou celkove hubenejsi, ja ale kdyz vidim dlouholeteho vegetariana, tak mam spis pocit, ze se zrovna vratil z pobytu v Dachau a to neprehanim. Asi lze nahradit potravu "plnohodnotne" rostlinnou, proc si ale vegetariany kupujou nektere vitaminy, esencialni prvky ci AMK v tabletach?

Nepamatuju, ze bych nekdy potkal vegetariana, ktery to skutecne "umi". Pokud se nekdo rozhodne pro zmenu sve diety na nejakou omezujici jako je napr vegetarianstvi, tak dle meho nazoru musi takovy clovek znat mnohe o svem metabolismu, o slozeni nutricnich latek v ruznych potravinach a mit jednoduse co nejvice znalosti co se teto problematiky tyce. Mluvil jsem jiz za svuj zivot s vice lidmi, kteri vegetariany apod. jsou a vetsinou sem dospel k nazoru, ze se jednalo o totalni amatery, kteri si doslova huntovali tela. Kvalitni jidlo a dostatek vsech zivin je velmi dulezity pro spravnou funkci a ja osobne jim vsechno, ale jim zdrave, protoze se pak i dobre citim i presto, ze si maso dopravam snad kazdy den.

Nejvice se musim "pousmivat" nad "vegetariany", kteri rvou do sveta jak je spatny zabijet zvirata a ze lidi co jedi maso jsou jakousi formou odpadu lidstva apod zvasty a pak jste u takovych lidi v koupelne a vidite produkty firem, ktere dlouha desetileti testuji na zviratech. To jim, pro me z nepochopitelnych duvodu prakticky nevadi.

na konec staci rict, ze i vegetarianstvi muze byt velmi prospesne pro telo a zdravi, ale musi se to umet a vetsinou kolem sebe vidite amatery, kteri si na vegetariany pouze hrajou, nasledne ublizuji sobe a bohuzel v nekterych pripadech i svym detem ci okoli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]