Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mám takový návrh, asi naivni ale musím se někde anonymně vykecat,,
Jde o pronájem,mám nabidku na vyhodnou koupi bytu za 800 000(který ma cenu asi 900000),jenže jak to tak bývá těch osmset nemám(mám 100000) proto bych si 700 000 půjčil s měsiční splatkou 6500.Následně bych dal byt do pronájmu za 7000 měsíčně s najemní smlouvou na pět let, čímž bych pokryl měsiční splátku.Po pěti letech(splaceno nájemníky 390000) zkusím byt prodat za milion(cena bytu má v budoucnu stoupat).Jestli se prodá doplatím dluh i s přeplatkem 400000 ,dluh bude vyrovnána.A celková vydělaná suma by byla 500000.
Vyděláno 1000000-400000(dluh)-100000(vlastní vložene finance)celkem 500000 plus
Čísla jsou samozřejmě zaokrouhlená a smyšlená ale ne daleko od skutečnosti.
Vím je to jako slovní ůloha z 5.třídy ale rozepisovat všechny věci okolo, od koho mám půjčku,nabídku na byt,kde byt je ,v jakém je stavu apd.se mi nechce.Věci okolo znám a vím o nich.Všechno mám zjištěno..
Jen mě zajímá vaš názor ,odpovídejte anketně ,šli by jste do toho? ano či ne?
Za případné (slušné) poznámky k věci,děkuji.
odpovídám NE. pokud během těch pěti let narazíte na nájemníka, který vám přestane platit (důvody můžou být různé) máte problém. budete platit ze svého - banka vám nepočká (vy nájemníkovi ano). dlouho vám bude trvat ho z bytu dostat. byt vám třeba i rozkrade - zdevastuje... budete se soudit, nic nevysoudíte. spousta promrhaného času. "cena bytu má stoupat" - kde berete tu jistotu? poslední roky ceny bytů klesají, proč by najednpou měly stoupat?
Ne, nešla bych do toho. Mám známou, která byt pronajímá a vím, že s tím má dost problémů... včetně toho, že třeba má několik měsíců byt neobsazený, protože se jí nedaří sehnat (důvěryhodné) nájemníky nebo dává byt do pořádku po předchozích nájemcích. Jako do pronájmu bych já osobně šla ve chvíli, kdy bych byla finančně zajištěná, ale měla byt navíc, kdy by příjem z jeho nájmu byl pro mne příjemným přilepšením, nikoli životní nutností.
Je to na zamyšlení, kde to je, jak solventní lidi tam jsou. Možná smlouvu na krátkou dobu, dobře to ošetřit, nájem na měsíce dopředu. Třeba by mohl mít nájemník předkupní právo. Jenže ta úvaha není čistý zisk, něco spolyká barák, je to SVJ, družstvo nebo prostý barák, ti také chtějí své. Údržba..., kolik se přeplatí na úvěr. Jistě, jsou lidi co se tím živí.
Jen nechapu kdo ti zaplati najem je hezky ze dostanes od toho komu ho pronajmes 6500 ale tim pokryjes najem bytu plus energie inkaso atd ale na splatku ti asi nejak uz nezbyde at pocitam jak pocitam protoze i kdyz bude byt tvuj musis najem platit tzn pocitej bezny najem zhruba 6tis plus 2tis navrch pro tebe to je tak vse co si z toho vydelas a porad ti chybi 4500 na splatku tak si to lip spocitej...Cena bytu rozhodne nebude stoupat to si uvedom i kdyz sem tam nekdo hodi kachnu ze jo v nasi dobe krize lidi bez penez to asi jak jiste uznas je jen kravina...
Tazatel měl určitě na mysli jen nájem. Energie, vodu atd. si bude nájemník hradit sám podle skutečné spotřeby. Tak vychází např. pronájmy bytů studentům třeba v Brně 3+1 cca za 15.000,- měsíčně.
Je to skutečně třeba hodně dobře zvážit, hlavně zda existují potenciální nájemníci - v menších městech to bude problém.
Proč do toho motat energie? Tady se jedná o nájem. S uvedenými částkami to fungovat nebude. Jakožto pronajímatel je potřeba mít rezervu pro případ nutných oprav, příspěvek do společného fondu oprav, pojištění a také rezervu pro případ, že ten byt bude prázdný. Nešel bych do toho, mít problémového nájemníka na krku je mnohdy nezáviděníhodná situace.
Cože, všichni říkají ne? Tak to na just musím říct ANO
Pokud jste si jist, že budete mít na splátku i bez toho, abyste měl byt momentálně obsazený...
Pokud je dobrý předpoklad, že byt se skutečně pronajme (není to tak samozřejmé - některé inzeráty leží i v Praze dlouho)...
Pokud vám z žádného důvodu neudělá problém, že budete mít půjčku (třeba proto, že budete potřebovat jinou na jiný účel)...
Pokud do toho počítáte s faktem, že opravdu můžete padnout na blba, co vám to tam poničí, jakkoli vypadal slušně...
Pokud máte čas se o to starat, protože podobné věci zaberou vždycky mnohem, mnohem víc, než se zdá...
Tak jasně, jděte do toho. Kdo nic nedělá, nic nezkazí, byt bývá dobrá investice a i kdyby vám výpočet vyšel jenom z poloviny, pořád je to na tu dobu dost slušný výdělek, no ni?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.