Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,
včera jsem měl sen a jak to někdy bývá, (i vám se to určitě stalo) chtěl jsem se do toho snu vrátit, ale je mi jasné, že nikdy už ho asi mít nebudu. (Teda nikdy se mi to nestalo... mít sen znovu.) Bylo to úplně reálné a prostě mám z toho snu strašně moc informací.
Šel jsem chodbou v nějakém domě a v obýváku se dívala na televizi moje žena (nikdy jsem jí neviděl) a byly tam dva mladí lidé, holka a kluk, mohlo jim být tak 20 let, ale do obličeje jsme jim neviděl. Rodiče byli po smrti a viděl jsem i mojí sestru, ale prostě jak už byla starší, měla 51 let a jak to vím? V tom snu jsem viděl kalendář, bylo 25.12. 2041 a sestře je dnes 24. Mě v tom snu bylo 48, ale sebe jsem neviděl... všechno bylo z mého pohledu. Strašně mě z toho mrazí a nevím co si mám o tom myslet... .zajít k psychologovi? Není víc takových lidí? Nikdy v životě jsem nic podobné nezažil a ani nemívám ty živé sny, které má mnoho lidí. (ani si nedokážu představit, jak takový živý sen vypadá).
Dobré ráno,
tak to byl opravdu zajímavý sen! Jsou věci mezi nebem a zemí. A myslím, že jejich plné vysvětlení je nám zapovězeno. Jistě nebudeš mít nouzi o vysvětlovače, budeš-li je hledat, dnes je to móda, zabývat se duchovními věcmi. Od rychlokvašených kartářek po nabídky hypnóz. Osobně bych ale nepohrdla názorem astrologa. Je to zajímavé, ten Tvůj sen, zvláště proto, že na Tebe tak silně zapůsobil, jako by to pro Tebe měla být důležitá informace. Domnívám se, že mladí lidé na tyto informace bývají citlivější - ale to se domnívám jen z vlastní zkušenosti - v Tvém věku jsem mívala vizionářské sny, například jsem měla dopředu "ohlášené" (dost přesně) dvě nehody svých dcer. Také se mi jednou zdálo o tom, co se dělo na tom místě, kde jsem poprvé a naposledy spala, před několika lety a bylo mi to potvrzeno. Manžel říkal Proč se Ti proboha nezdají čísla do sportky?
Dobrý den,
ve snu nejde ani tak o to, co se vám zdálo, jako o pocit, který sen vzbuzoval. To, co s někým ani nehne, vezme druhý jako zajímavý film, třetího to bude nudit a zapomene hned po probuzení a další z toho bude mít úzkost. Zkuste si co nejpodrobněji vzpomenout na pocity, které jste po probuzení ze sna měl.
Někdy takový živý a intenzivně působící sen spustí nějaká krize, stres, působivý film, nedořešený problém, strach, nemoc, drogy, léky, životní ztráta či mezní situace. Pokud by se podobné zážitky opakovaly, stojí za zmínku pojem, který se nově vynořil jako diagnóza pro tyto pocity a prožitky, to je psychospirituální krize, které se věnují např. tito terapeuté.
Je znám i pojem jako prorocký sen (něco jiného, než je déja vu, tedy pocit jednou již prožitého), kdy se opravdu vyplní, co se zdálo a to samozřejmě hluboce zapůsobí na snícího, protože toto prostě nejde vysvětlit ani známým principem a teorií vzniku déja vu.
Patrně jste však nenahlédl do budoucnosti, takové sny jsou opravdu velmi vzácné a to, co se vám zdálo, bylo s největší pravděpodobností fikce. Sen si však napište a uchovejte pro budoucí konfrontaci s realitou.
Ale sen vás zneklidnil a rozhodil, přemýšlejte tedy o tom, co v něm bylo tak děsivé. Co všechno se dělo ještě kromě toho, co jste popsal. Jestli vám postavy někoho připomínaly a čím byly podobné všechny přítomné postavy vám osobně. Jestli tam byl ještě někdo další. Jestli prostředí, ve kterém se odehrával, je vám něčím povědomé. A s čím můžou mít jednotlivé prvky snu souvislost s realitou. Možná najdete ještě další podstatné věci, které vám zůstaly skryty a postupně se budou vybavovat.
Věřím, že pro všechny ostatní, kteří umí číst, je jasné, že nic takového jsem netvrdila, jen vy úmyslně mou odpověď překrucujete, abyste měla palivo pro své jedy. Dlouho jsem mlčela a doufala, že vás to přejde, ale má trpělivost s vámi je u konce.
Docela by ma zaujimalo ci sa da cestovat v case...ale dozadu,cize presne opacne ako je postavena povodna otazka ...myslim tym prezit nejaky stav...nejaky casovy usek ktory som prezil ...povedzme par mesiacov po narodeni...priblizne do cca.2 roku zivota.Z tohto zivotneho useku si velka cast populacie s urcitostou nepamata skoro nic,aj ked na prostredie,podnety a ludi okolo seba si zvykame a ucime sa reagovat a vyhodnocovat.Aby som upresnil: tak ako vo snoch mozog spracovava prezite situacie za posledny den pripadne nejake obdobie...ci ten isty mozog dokaze premietnut akukolvek situaciu prezitu v povedzme 2 roku zivota alebo tak nejak.Ide mi o to ze iba v sne dokazem rozpoznat hlas mojho stareho otca (zomrel ked som mal 4roky),ale dokopy na nic s nim prezite sa nepamatam.V sne sa vsak spolu rozpravame...ale ja uz som nie ten maly chlapec,ale uvedomujem si seba ako starsieho.V sne som ho stretol na rovnakej ulici...na rovnakom mieste dokonca som mu vynadal ze sme sa dlho nevideli,a ci sa nam vyhyba...preco sa nestretneme ked je tak blizko v meste.Ale nemam voci nemu ziadnu vycitku..nic.Stalo sa to iba v sne ked som si sen neuvedomil ale vnimal ho ako jasnu realitu .Stalo sa mi to uz 2-krat.Takze hypnoza? Alebo radsej nezazit?
S těmito stavy pracoval hodně náš psychiatr St. Grof. Napřed pomocí LSD, pak pomocí holotropního dýchání. Tam jsou zážitky porodu i nitroděložního života zaznamenány, jednu knihu věnoval dětem, které se narodily císařem a jejich vzpomínkám, ale co je pravdou a co fantazií, je otázka. Muselo by se to prokázat i obrácenou studií. Ale to je zas jiné a velmi obsáhlé téma.
Sny jsou výplod mozku. Mozek zpracovává všechny informace, stačí abyste někde četl cokoliv o budoucnosti, viděl nějakej takovej film, slyšel někoho povídat o budoucnosti a mozek si na to v noci při probírání nových informací vzpomněl a vytvořil vám sen. Po probuzení taky dochází k určitým zkreslením, člověk si vzpomíná, ale trochu to dobarvuje, přičemž je přesvědčen, že to tak skutečně bylo a to neplatí jen pro sny, ale i pro minulé vzpomínky, ke kterým se vracíme. Pokaždé k nim přidáme něco nového a jsme přesvědčeni, že popisujeme tehdejší skutečnost. Každopádně i tak může být sen dobrým zdrojem informací o člověku, analýza snu se dělá hlavně v psychoanalýze či analytické psychologii Junga, kde představují sny archetypy, tedy jisté symboly, které jsou pro všechny lidi společné (něco jako tarotové karty). Podstatný je tedy ten symbolismus.
3x po sobě se mi zdála čísla Sportky a i přesná, milionová částka výhry, vsadila jsem, vyhrála jsem, akorát to nebyly ty miliony a vyhraných 50Kč dostala vnučka. Dnes ráno jsem říkala manželovi, že jsem měla sen, sice to mám nějaké popletené ale umývala jsem hrozně moc špinavý záchod u nějakého cizího chlapa a najednou tam stál můj muž s kalkulačkou a ptal se co jsme nakoupili, že na účtu není ani koruna. Myslíte, že bych měla zajít k psychologovi?, že ne, tak ani vy ho nepotřebujete.
Je to opravdu zvláštní sen, prorocký, taky to datum jak jste viděl. Všechno jste viděl jasně i vaší paní, jak se dívá na televizi, a děti, všichni seděli v obýváku? A kdo vám řekl, že rodiče jsou již po smrti? Zkuste si vzpomenout na detaily, třeba ta televize mi tam nesedí, myslím, že v tom roce už nebude, a nějaký obývák jak vypadá dnes, taky ne. Proč byste s tím chodil k psychologovi, co si myslíte, že by s tím udělal? Byl to živý sen, při, kterém jste se vzbudil hrůzou a bál jste se? Vím proč to píšu, protože jsem měla jen jednou životě živý sen, před velkou mojí životní cestou, kdy jsem nevěděla co bude dál a co mám dělat. Ve snu se mi zjevila moje babička, která už byla 3 roky po smrti a prorokovala mi budoucnost, která se mi celá splnila. Byl to děsivý sen, asi proto, že vypadala jako opravdový duch, dlouhé bílé vlasy jí vlály ve větru, byla omotaná v cárech, které taky vlály kolem ní. Nikdy jsem nic podobného neviděla ani ve skutečnosti. Když jsem se vzbudila, byla jsem hrůzou úplně bez sebe. Nikdy na to nezapomenu jak dnes to vidím před sebou.
doplněno 21.12.14 19:02:Psala jsem ve skutečnosti, myslela jsem ve filmu.
To mně se zdál sen na dnešek horrorový a taky živý. Zdálo se mi, že mi vyrostlo třetí prso a to původní druhé vypadalo nechutně a bylo znetvořené. A pak jsem se dozvěděla, v tom snu, že mám rakovinu prsa a bylo mi to jedno v tom snu. A teď co to znamená? Já bych s tím k psychologovi asi nešla.
Nemusíte nikam chodit .. jsou věci, které nedokážeme pochopit .. jsou na nás přiliš složité .. čas a prostor jsou na tolik složité a komplexní že to co o nich víme je jen málo z obrovského celku kloužeme pouze po povrchu toho všeho. Čas vnímáme jako čáru po které jedeme od začátku do konce, to se zdá jako celkem logické ne? co se stalo včera bylo včera tohle čtete právě teď a co zítra? to nevím ... představte si že to co se děje právě teď, v tento okamžik třeba ta kontrolka co blikla na vašem modemu internetu blikla v minulosti ale vidíte to až teď .. že nesmysl? ne, člověk žije v minulosti je to sice jen nepatrný zlomek vteřiny a jsme na to zvyklí a mozek s tímto zpožděním počítá takže to nedokážeme zaregistrovat ale už jen když si představíte tohle ... to co se děje právě teď budu vědět až o něco později. Dokážeme se vrátit do minulosti, síla myšlenek je obrovská dokážu si vybavit co se stalo včera, před týdnem ale i před 10 lety a co můžeme vědět třeba za 10 nebo 100 let se tam dokážeme dostat i fyzicky ostatně říci ještě před 100 lety že se dá létat jste blázen, před 40 lety internet neexistoval, ještě před 40 lety se počítač nevlezl do výrobní haly a stál jako rozpočet malé země dnes stojí pár tisíc a vleze se do kapsy, chci řict za 100 let, jen 100 let , co je 100 let z pohledu lidstva to je kapka v moři a svět se změnil k nepoznání kdo ví co bude za dalších 100 let. A co pocit "jakobych tu už někdy byl" dejavu .. jsem na místě kde jsem nikdy nebyl a přes to ho znám .. jak je to možné? že by čas mohl běžet v nějaké prazvláštní smyčce nebo už teď silou myšlenek dokáže cestovat do budoucnosti .. šílené, nesmysl? Přemýšlejte a uvědomte si že ještě před 400 lety lidé neznali gravitaci a konec konců ne vždy jsme veděli že země je kulatá a že existuje amerika .. ne vše musí být na první pohled tak jasné jako na pohled druhý.
Nedělejte ze snů nějaké závěry ! Jsou to v podstatě náhodné zkraty mikroelektrických obvodů v mozkové tkáni. Zobrazují se tak na okamžik vjemy, které mozek někdy v minulosti přijal, jen jsou nahodilé a bez vzájemné souvislosti. Nejzdravější je spánek beze snů !
aloisb:
nejzdravější je spánek bez snů? Nejen že spánek beze snů neexistuje, jen si je pamatujeme nebo ne, ale rozhodně sny jsou pro mozek prospěšné, bez ohledu na to zdali si myslíme po probuzení, že byl spánek bezesný nebo ne
Taky jsem měl v životě pár snů, které se beze zbytku do puntíku naplnily.
Např. se mi zdálo, že dělám s nějakým člověkem, který furt kouří, na nějakém návarovém stroji.
Po několika letech jsem s nim opravdu pracoval a byl to jeden z nejkrásnějších lidí, které jsem kdy potkal.
Bohužel už není mezi námi, ale mnohému mě naučil a rád na něj vzpomínám.
Na člověka, který Vám něco dal zapomenout nejde.
Docela zajímavé čtení a názory. Pokud vím, tak se nikomu, žádnému vědeckému týmu dodnes nepodařilo sny racionálně vysvětlit. Já teda sním celý život a každou noc. když jsem byla malá, těšila jsem se do postele, říkala jsem tomu, že jdu do biografu. A to nemohu říci, že se mi pokaždé zdály jenom hezké pohádkové sny. Už mockrát se mi stalo, že se mi zdálo něco nesmírně zajímavého a pěkného a naneštěstí jsem se ze snu probudila, ale jelikož jsem byla silně pod vlivem příběhu a byla zvědavá jak to skončí, dokázala jsem se do snu vrátit a pokračovat. Nejde to pokaždé, ale jak říkám , několikrát se mi to podařilo. Mám třeba jeden snový dům se zahradou a potkávám se v něm se stále stejnými lidmi a prožívám nějaký příběh. Ten dům znám nazpaměť, protože se do něho ve snech periodicky vracím. Ve skutečnosti jsem samozřejmě nikdy takový dům neviděla a ty lidi neznám. Ale když se mi ten sen zdá a ráno se probudím, vím kde jsem zase byla. Už tomu ani nevěnuji pozornost, jen si vždycky v duchu řeknu, hm, zase ten dům, to bych ráda věděla, co to znamená. A jsou samozřejmě i tak sugestivní sny, které si pamatuji celá léta a mohu je vyprávět jako příběh. Ale sním moc ráda dosud. Já to vnímám jako paraelní život, který mám vedle toho skutečného. Když mám období zajímavých a hezkých snů, ani se mi nechce vstávat, raději bych žila ten snový život, než skutečný.
doplněno 23.12.14 19:41:Ale nikdy se mi mé sny nevyplnily. Tedy chci tím říci, že jsem nikdy nepozorovala, že by se v mém skutečném životě odehrávalo něco, o čem jsem snila. Nikdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.