Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výplatní páska - porušené tajemství?

Od: nastvany odpovědí: 10 změna:

vedoucí rozlepuje výplatní pásky zaměstnanců a údaje si pro sebe zaznamenává. čeho se dopouští?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Myslím že ničeho jako vedoucí v práci jsem liden rozdával výplatní pásky , které nebyly zalepené tenkrát a nikoho to nepobuřovalo ,ten váš se dopouští akorát rizika že mu dáte do držky :)

vcelar

vedoucí se dopouští nezákoného nakládání s osobnímy údaji zaměstnance. Výplatní pásku by měla vidět jen mzdová účetní

No jo ona je teď jiná doba ;)

des*

Nedopouští se ničeho,proto je vedoucí aby viděl všechno a též to kontroloval.Až budeš "naštvaný"vedoucím,tak to dělej taky.

georgina*
hodnocení

0x

Já tedy nevím, ale pokud je výplatni páska zalepená, tak nevidím důvod, proč by měla vaše vedoucí právo, pásku otevřít. Vedoucí dává pouze podklady pro výplatu do mzdové účtárny, ale rozhodně nemá právo rozlepovat vaší výplatní pásku.

muter*
hodnocení

0x

Myslím si, že pokud je výpl.páska zalepena v obálce, i vedoucí nemá právo jí rozlepovat a nahlížet do ní...Takový vedoucí opravdu porušuje zákon...

poiu*
hodnocení

0x

"
Může mzdová účetní předkládat ke kontrole výplatní lístky podřízených jejich nadřízenému? Nedostává se do rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů?
Vedoucím nelze zakazovat, aby nahlédli do pracovních smluv nebo do výplatních pásek zaměstnanců. Podle § 5 zákona o ochr/... je zaměstnavatel povinen:
a) stanovit účel, k němuž mají být osobní údaje zpracovány,
b) stanovit prostředky a způsob zpracování osobních údajů.
Z toho důvodu by měl zaměstnavatel vnitřním předpisem stanovit, kteří vedoucí pracovníci mají přístup k osobním údajům zaměstnanců."
ZDROJ: podnikatel.cz/...

figurek*

je celkem jasné, že vedoucí musí mít přehled o tom, co a kolik platí firma zaměstnancům z jeho oddělení. Ale aby rozlepoval obálky s jejich výplatními lístky a něco si z nich vypisoval, to už jde přes hranu, ne?

to neni přes hranu to je na přeshubu to je jaky by mi otevřel soukromý dopis *cert*

poiu*

Podle mě je rozlepování obálek neetické, ale o porušování zákona se zřejmě jednat nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]