Domácí výčep - jak na to

Od: Datum: 07.02.12 09:21 odpovědí: 32 změna: 11.04.16 10:36

Dobrý den. Chtěl bych se vás zeptat, co všechno potřebuji na to, aby jsem doma mohl mít sud piva (třeba 30l KEG sud), a mohl z něho točit pivo. Nějaký výčepní zařízení atd. Jestli potřebuji i kompresor na tlak. Na realizaci tohodle potřebuji tipuji tak 10tisíc Kč. Děkuji všem za nápady


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 07.02.12 09:39

Jestli nechceš pumpovat pumpičkou tak 100% kompresorek... A dále nějakou pípu,hadice, narážecí hlavu... Jestli budeš chtít, tak ti sem dám stránku kde jde ten výčep rovnou koupit... Já si ho koupil v pátek

Od: atti022*
Datum: 07.02.12 14:27

no tak to by byl super kdyby sem dal nějakej link co jste koupili. plánuju taky koupit, a nevím co k tomu konkrétně potřebuju samozřejmě kromě sudu plnýho piva.

Datum: 08.02.12 20:07

Prominte za opožděnost, ale koupili sme si tento.. http://www.pivoteka.cz/vycepn…ek-30-k-chlazeni-na-pivo.html Zatím sme s ním spokojeni, protože nic netočil :D Dají vám k tomu i záruku, a můžete si vybrat druhou narážecí hlavu zdarma, my aspoň mohli

Datum: 07.02.12 09:57
avatar

mrkněte na tohle, třeba jen pro inspiraci

http://obchod.svet-piva.cz/kategorie/vycepni-zarizeni

Od: hop®
Datum: 07.02.12 13:28
avatar

Pumpička nebo kompresor, případně tlaková láhev s céóčkem, ovšem vyduch je vyduch...

doplněno 07.02.12 16:05:

*vzduch, kámoš mi přepnul klávesnici...*hi**smich*

Od: aaaaaa*
Datum: 07.02.12 15:19

kdepak, biogon je biogon

Od: lui*
Datum: 08.02.12 10:58

HOPe, jsou lidi, kteří tvrdí jako ty, že vzduch je lepší. COčko má jednu nespornou výhodu v tom, že když ten sud nevypiješ hned, tak pod tím COčkem ti vydrží klidně tři neděle. Kdežto, když to budeš tlačit jen vzduchem, tak to pivo nevydrží ani týden. Ale je fakt, že spoustě pivařů prý COčko vadí. Podle mě je to blbost, ale to je věc názoru. Asi.

Od: lujs®
Datum: 08.02.12 11:09
avatar

Lui sem pivař už přes 30 let a můžu říct že CéÓčko v pivu nevadí.*smich**pivo**placni*

Od: beerest
Datum: 15.09.14 16:27

Pokud se sud vytočí během jednoho dne, tak je vzduchový kompresor ok, pokud ne, určitě se vyplatí koupit výčepní plyn. Pro domácí výčep nebo různé zahradní párty je ideální menší 10 litrová bomba, která vydrží cca na 9 velkých sudů. Větší je na doma zbytečná. Koukněte třeba na DrinkGAS. Pokud chcete sud pít 3 až 5 dní, můžete vzít směs 80/20, pokud déle než 5 dní, vemte 50/50. Jedná se o plyn s příměsí CO2, který v pivu vzniká přirozeně a dodává mu říz. Pokud je sud naražený déle, postupně se přirozený CO2 vytrácí, a proto je do výčepního plynu takto přidáván, aby mělo pivo správný říz i po několika dnech až do prázdného sudu

Od: pida007*
Datum: 07.02.12 15:44

Tak k normalnimu vycepu Vam staci koupit "kostku" - coz je vycep i s chlazenim, ktery ma 1 nebo 2 pipy. K teto kostky jsou zapotrebi propojovaci hadice zakoncene narazeci hlavici. Hlava by mela mit rychloupinaci koncovky na hadice, kde jedna hadice jde k vycepu s tekutinou a druha smeruje k bombe, nebo tlakovani. Tyto kostky se dale lisi na ty, co dokazi tlacit vzduch a na ty druhe, pro ktere je potreba i bomba s plynem. Na plynove bombe je dale namontovan ochrany ventyl, ktery obsahuje budik merici tlak v lahvy s kohoutem pro snadne nastaveni tlaku dle potreby. Jako vycepni tlak se pouziva rozmezi mezi 1,8 a 2,2 atm. nebo zalezi na Vasem usudku, aby pivo tak akorat penilo pri toceni. Take dle druhu piva, lepe receno soudku (KEG) je zapotrebi opatrit si spravnou hlavici, protoze ruzne pivovary pouzivaji ruzne typy. Co vim tak znam 3 typy ,ale mozna jich bude i vice. Vse Vam ale zajiste poradi v nejake pivovarske prodejne nebo pujcovne techto minivycepu, kde muzete i vsechny komponenty vetsinou zakoupit. Ja osobne mam zkusenosti z ruznych akci jak s tlakovanim vzduchem tak i bombou a myslim si ze bomba je elegantnejsi reseni, pivo tolik nepeni na rozdil od tlakovani vzduchem. Take pokud tlacite vzduchem, kompresor ve vycepu vam stale bude spinat, doplnovat vzduch a tim padem bude dosti hlucny a narazy vzduchu prave napenuji to pivo uvnitr. Bomba si stale kousek po kousku dorovnava tlak a nejde slyset.

Od: atti022*
Datum: 07.02.12 16:07

děkuji vám za skvělou odpověd. takže si asi koupím s tou bombou. a nevíte náhodou kolik vydrží taková bomba na jedno naplnění?

Od: atti022*
Datum: 07.02.12 16:56

a co říkate na tohleto: http://www.eshop-rychle.cz/su…y-pipa-s-rucni-pumpou-na-kegy

i když to nemá chlazení, tak by mi to ani nevadilo. dám to do lednice ten sud :D

Od: egon*
Datum: 07.02.12 19:42

Dobrý den, možná je to trochu mimo, ale je dobré se taky zamyslet, jak dlouho to pivo v bečce bude než bude vyprázdněna( pouze pro vlastní spotřebu nebo pro pravidelné hosty). A to z toho důvodu, že když se tlakuje vzducem (který má vždy v sobě různé zárodky), pivo se rychleji kazí. Plyn bývá z tohoto pohledu "čistý" a pivo déle vydrží.

Od: atti022*
Datum: 07.02.12 19:55

no tak to pivo bude v té "bečce" maximálně měsíc

Od: egon*
Datum: 08.02.12 21:57

Tak v tomto případě bych to raději nejdříve zkusil s klasickou pípou a pumpou od auta ( nejlevnější řešení k rozhodování). Kamárád takto zkoušel ušetřit na soukromé "hospodě" ( myšleno hospoda pouze pro něj) a půl bečky musel vyhodit. Tak zjistil, že se mu to nevyplatí. Ale vše ale záleží na místních podmínkách ovzduší kde je bečka ( nebo tedy KEG) umístněna...

Datum: 08.02.12 22:05
avatar

Jistěže to není problém!

JABRAKA

Od: egon*
Datum: 09.02.12 23:08

...ať už je léto!*slunce*

Od: pida007*
Datum: 10.02.12 16:07

Ja bych se radeji priklanel k tomu plynu, preci jen pokud chcete mit v becce slusne pivo dyl jak tyden, volil bych tu cistotu co plynovka obnasi. Ale nejsem si jisty, jestli uz to po tydnu nebude uplnej slejvak. Nam pivo nikdy jak tri dny v sudu nevydrzelo. *haha* Pivo v lednici uz jsme taky chladili, na co clovek chtivi moku neprijde *haha* , ale zase pokud chcete, aby vycep v dome nejak slusne vypadal, zustal bych pri tech "kostkach" , ktere vypadaji nekolikanasobne eleganteji jak tak pumpa s kohoutem. Take sme pumpu s kohoutem nekdy pouzili a je to zase jiny pocit, kdyz si o pivo zabojujete, vydate energii, aby jste ho dostali ze sudu ven. *haha* Vse ma sve pro a proti, takze zalezi na Vas k jake variante se rozhodnete. Jinak ta plynova bomba nam bylo receno vydrzi bezpecne 2x 50L kegy (asi maji ruzne velikosti, my pouzivame 6 Kg bombu CO2 Linde).

Od: kocourpremysl
Datum: 19.12.15 16:03

Zdravim,

zde moje zkusenosti. Mam doma 30l soudek zaparkovany na stalo. A teprve co ho mam doma, vim co je to rozdil mezi sudovym, hospodskym a lahvovym pivem.

1) Pivo nema byt ledove, jak ho maji v hospodach... ledovy to musej cepovat Americani a zbytek sveta, jelikoz ty jejich chcanky nestojej za nic. Cesky pivo je vynikajici chutove, tak nema smysl zabijet chut a vuni studenou teplotou. Mam v garazi deset stupnu a to je perfektni teplota pro pivo.

2) Kratka hadicka od sudu k pipe, aby se v ty hadicce nekazilo pivo. Moje pipa sedi primo na sudu, tim padem hadicka ma jen 5cm. Sice to nevypada moc svetove, ale funguje to vyborne. Samozrejme hadicka od bomby k zehlicce muze byt dlouha jak chcete.

3) Nesetrete penize na pipe. Poridil jsem si to nejlepsi - hladinkovou pipu - a to je neuveritelna pena, vynikajici pivo. Pivo pri te teplote sice cepuji na dva az tri zatahy, trva to, ale vysledek je ohromujici.

4) Biogas 80 dusik a 20 CO2 - jediny zpusob na tlaceni piva, pivo je vynikajici 2 tydny! Potom pravda trosku ztraci riz, ale furt je chutne a sud se da vypit az do dna bez problemu. 30l mi zpravidla vystaci na nejakych 16 - 17 dnu.

5) Jake pivo, zatim jsem zkousel minipivovary - Kocour Varnsdorf a Albrecht Frydlant. Uzasny dve piva svetoveho formatu, snad ani Plzen na ne nema, nechapu... 12 set Kc za 30l. Pevne verim, ze i levny piva budou ze sudu dobre. Dnes budu narazet Konrad 12st za 8 stovek.

Na zaver, od te doby co mam sud doma, mi pivo v hospodach nechutna. Ale co, stejne se vsude huli, tak aspon nesmrdim kourem a doma mam pohodu. Nedavno jsem si otevrel lahvac... katastrofa.

Od: kocourpremysl
Datum: 18.02.16 18:28

Tak Konrad nakonec nebyl moc dobry. Od dob Kocoura a Albrechta uz mi Konrad nechutna... moc se omlouvam Konradovi. Drive jsem ho rad pijaval.

Dale jsem zjistil, ze chlazeni nelze podcenovat, to pivo musi byt pri 9C, aby vse zustalo optimalni. Zatim to v garazi mam, ale na jaro budu muset poridit chladnicku. Vetsina jich chladi moc, tak tedka musim podivat, aby to bylo na tech 9C.

Jinak si nadale uzivam krasnou penu a vyborne pitelne pivo.

Od: mar
Datum: 07.04.16 08:59

Pro kocourpremysl.

Dobrý den, i po takto dlouhé době by jsem se chtěl na něco zeptat. Pokud by jste sem náhodou ještě zavítal, můžete mi prosím napsat Váš email? Chtěl by jsem probrat něco ohledně domácího výčepu, pokud budete mít náladu. Děkuji...

Datum: 07.04.16 11:54
avatar

Zkuste do vyhledávače zadat "kegerator".
Nebo mrknout zde. http://varimpivo.cz/viewtopic…p?f=26&t=1984&hilit=kegerator

Jde o zařízení, na kterém můžeš mít dlouhodobě naražené pivo bez ztráty kvality.

Od: mar
Datum: 08.04.16 10:58

Ahoj. Vlastně o tomto zařízení vím již téměř vše, ale chybí mi několik věcí, co nemohu vyčíst:

1) Můžu mít naražený sud doma (30l) 4 týdny? Nezkazí se pivo, pokud ho budu tlakovat CO2?

2) Mohu tlakovat pivo čistým co2? Někdo píše, že je nutný nějaký výčepní plyn.

3) Co nemohu vůbec zjisitit, jak poznám, kterou chladničku mohu zezhora provrtat (budu kupovat určitě novou), bez mrazáku.

4) Čištění: pokud budu mít hadice od sudu co nejkratší, je opravdu nutné jednou týdně rozebírat pípu a čistit?

5) Pokud bude pivo přes noc zůstávat v pípě, ale do pípy půjde chlad z ledničky vyvrtaným otvorem, opravdu se může pivo v pípě zkazit a tím znehodnotit celý sud?

6) Co nemohu zjistit je, jestli nová malá chladnička unese váhu 30l KEG.

Děkuji.

Datum: 08.04.16 12:01
avatar

1) Ano, nezkazí, pokud bude před naražením vše sanitované a použije se CO2 či Biogon

2)Ano můžete. CO2 má ale oproti Biogonu (výčepnímu plynu) nevýhodu, že pokud je sud naražený delší dobu (týden a víc), tak se dostává do piva a pivo je pak přesycené a má moc bublinek. Biogon tohle nedělá. (Biogon je směs tuším dusíku a CO2).
3) Vrtat musíte pomaličku a kontrolovat. Vytáhnout vrták a kouknout a opakovat. Plánek vedení chladicích trubek v ledničce Vám nikdo nedá. Osobně bych zašel na sběrný dvůr a za flašku Vám tam solidní ledničku někdo věnuje. Pokud to nevyjde a navrtáte chlazení, tak to nebude tak bolet jako u nové ledničky.

4) Já myslím, že čistit bude stačit před naražením sudu a pak až před naražením dalšího.

5)Za den se nic zásadního nestane. Jen odtočíte to co je v pípě.

6) Určitě ano, možná bych si pod sud vyrobil nějakou podložku, ať se neodírá plastové dno ledničky.

Od: mar
Datum: 08.04.16 21:46
Pro kejikl®:
Velice dekuji za odpovedi! Najit dnes cloveka, co ochotne a inteligentne poradi je vzacnost.
Omlouvam se za chybejici interpunkci (ted pisu z eng mobilu).
Diky Vam uz mam konecne uzavrenou teoretickou cast a jdu na praktickou.
Dekuji!
Datum: 09.04.16 12:13
avatar

Rád pomůžu. :) Vařím si doma pivo, tak k tomu mám blízko. Doporučuji si pojem "kegerator" zadat do vyhledávání na zmiňovaném fóru www.varimpivo.cz
Rad a zkušeností je tam spousta a na Vaše dotazy k tématu tam odpoví mnohem víc kompetentních lidí.

Datum: 07.04.16 12:37
avatar

Lze použít tuto domácí výčepní stanici.

JABRAKA

Od: mar
Datum: 08.04.16 10:59

To je zajímavé, jak to funguje a kde se to dá sehnat?

 

Od: mar
Datum: 11.04.16 10:36

Aaa, tak to ano, to znám, myslel jsem, že jde o nějaký zvláštní kousek. Tento výčep jsem zavrhnul kvůli zbytečně náročné údržbě v domácnosti...

Od: mar
Datum: 11.04.16 10:30

To vypada OK, ale nevim, jestli to za ty penize i s dopravou stoji...

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.