Nejste přihlášen/a.
Čus, nějak jsem se zamyslel nad tím, jestli počítač kazí oči.. nebo jen oslabuje? (Jsou unavené,palí) .. Koukal jsem se různě po internetu, našlo mi to pár stránek kde je takováhle téma.. Ale je to takove půl na půl.. Někde píšou že ano(kazí) ,, někde zase ne.. dokonce v některých komentářích bylo že když budete nadměrně používat počítač(hrát hry atd.) dokonce oslepnete :D což je směšné.. tak se vás chci jenom tak zeptat na váš názor.. a nebo i znáte odpověd? děkuju
Pretorian
No myslím, že civění do monitoru, tak jako tak moc prospěšné pro oči není. Osobně jsem se za patnác let u pc dopracoval ke dvěma dioptriím, ale těžko soudit, zda bych je neměl i bez PC. To že by někdo oslepl od hraní her, mi příjde uhozené, možná v kombinaci s nějakou jinou vadou... Jinak samozřejmě, že PC oči unavuje, člověk méně mrká, rohovka osychá, atd... Chce to prostě občas se od té obrazovky odtrhnout. Pak jsou také k dispozici nejrůznější kapky do očí, pokud vás často pálí.
Do počítačových monitorů hledím 8 hodin denně už od roku 1995, tj už to bude 18 let. Samozejmě zrak se mírně zhoršuje, ale úplně stejně jako u vrstevníků co s počítači nemají nic společného. Takže to považuju za zcela individuální.
doplněno 16.01.13 18:05:Nicméně připouštím že něco jiného je hledět do vývojářských nástrojů a něco jiného je hledět na nějakou divokou hru. Ale tam bych viděl možná dřív poškození mozku než očí
To je individuelní. Někdo nepociťuje nic, někdo po hodině ano. Někoho bolí z televize oči, někoho ne. Někdo se z toho důvodu na televizi nedívá. S přibývajícím věkem jsou oči citlivější. Takže se nemá nic přehánět. V hygienických předpisech pto zaměstnance se doporučuje konat práci s počítačem denně jenom 4 hodiny. Po hodině práce zařazovat 10 minutové přestávky. Práce s monitorem jsou zařazeny do II. kategorie tj. může dojít k poškození zraku u citlivých jedinců. Je uvedeno jak má být monitor vzdálen od očí, jaký mají svírat úhel lokty s klávesnicí atd. Jsou zaměstnání, kde je nutné se do monitoru dívat prakticky po celou pracovní dobu.
Před několika lety se ještě řešilo, co je lepší, jestli pc obrazovka stejná jako u TV nebo led diodová jako mají notebooky. Dříve se jasně říkalo že to notebookové, protože to méně vyzařuje. Osobně raději používám co nejméně bílou barvu. Používám tmavé pozadí a snažím se vyhýbat jasné bílé barvě. Monitor typu TV bych už nikdy nekoupil a nikdy bych ho nechtěl používat, on se asi už ani nedá koupit, mimochodem. Svícení bílé barvy je nejvíce energeticky nevýhodné a pro oči nejvíce nezdravé.
Ahoj.Oslepnout(to je menší pravděpodobnost) ale počítač oči kazí.Proto bych doporučovala být na počítači max.1 hodinu.(je to jen odpoved )
bilytygr
Někdo ale na pc pracuje a nemůže být na pc 1hod denně a také podle mě záleží na monitoru a z jaké dálky se díváš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.