Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prúkaz ZTP- kde mohu stát a kam mohu vjet?

Od: lada* odpovědí: 8 změna:

mám průkaz ZTP - jelikož jsem zralá tak na vozík a nikam nedojdu bez holí,musí mě muž vozit,ale problém je v tom,že někteří lékaři nemají místo pro invalidy a já musím ujít pak dlouhou cestu,než se z nějakého parkovacího místa dostanu k lékaři a to je pro mě šílený problém.Ví někdo kam můžeme vjet a můžeme stát i v zákazu zastavení?Jedná se mi o co nejbližší stání před ordinaci - děkuji za pomoc a radu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jimi*
hodnocení

0x

Podívejte se na stránky ZTP tam je dost věci pro nás ...já se tam ochytřují dost často, když něco potřebuji vědět:).

ahasver4*
hodnocení

0x

Pro využívání parkovacího průkazu platí i nadále všechna ustanovení, která se týkala označení O1 a O2. To znamená, že parkovací průkaz může být použit pouze v případě, řídí-li vozidlo osoba se zdravotním postižením, nebo je-li ve vozidle přepravována osoba, která je držitelem parkovacího průkazu. Přepravovaná osoba je povinna prokázat se na výzvu policisty, nebo strážníka obecní policie, že ji byly přiznány mimořádné výhody. To znamená, že musí vždy s sebou mít průkaz ZTP nebo ZTP/P. Nadále i platí také, že držitel parkovacího průkazu v naléhavém případě nemusí dodržovat zákaz stání, přitom však nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost silničního provozu. Dále platí dosavadní ustanovení, která umožňují vjet do míst se značkou "Zákaz vjezdu"pokud je tam dodatková tabulka "jen zásobování", "mimo zásobování", "jen dopravní obsluha"a "mimo dopravní obsluhy". Držitel průkazu současně může v naléhavém případě vjet i do oblastí označených značkou "Pěší zóna". Platí i další ustanovení, která se týkají využívání vyhrazených parkovišť a zřizení vyhrazeného parkoviště v místě bydliště.
Více zde: czepa.cz/...

Je to zkopírováno...

buss
hodnocení

0x

Mnoo on by to měl též vědět váš řidič, když takovou osobu veze. Takže si osvěžit zákon aby i případě prdů MP mohl správně argumentovat. Nakonec může zastavit, vyjdete a on odjede kde se parkovat dá. Zaparkovat je obecně problém a obce značkují kde se dá.

lidus*
hodnocení

0x
Průkaz ZTP nestačí, ale předpokládám, že máte i označení na auto. Mě manžel veze, pokud jdu o berlích, až ke dveřím a klidně i po chodníku, běžně místem kde je značka dopravní obsluze vjezd povolen, pak s autem odjede zaparkovat na jiné místo. Pokud jsem na vozíku tak je to jednoduché-zaparkuje na parkovišti a odveze mě. Za mnoho let s tím nikdy problém nebyl. Manžel pokud nejsem v autě značku invalida schová a velmí zřídka i když mě veze, parkuje na místě pro invalidy, jak píši, vysadí mě a odjede zaparkovat jinam. Myslím, že ani váš manžel nemá důvod stát před dveřmi ordinace, vysadí vás a odjede.doplněno 01.02.12 11:52:Výjimky z pravidel silničního provozu pro invalidyO přísných sankcích za stání na místě pro invalidy se mluví dnes a denně, co ale pohled z druhé strany?V souvislosti s problematikou zpřísnění sankcí za neoprávněné stání nebo zastavení na místě vyhrazeném pro invalidy a v souvislosti s diskusí nad náležitostmi takového místa se objevila též řada dotazů k výjimkám invalidů z pravidel silničního provozu, a to i ve vztahu k sankcím za méně závažné přestupky těchto osob.Zákon o silničním provozu upravuje několik výjimek z pravidel silničního provozu pro shora uvedené osoby. Rozsah těchto výjimek je specifikován v ust. §67 zákona č. 361/2000 Sb. následujícím způsobem:Výjimky ze zákazu stání: §67 odst. 3"V jednotlivých případech, a je-li to naléhavě nutné, nemusí po dobu nezbytně potřebnou řidiči s označením O1 dodržovat zákaz stání a zákaz stání vyplývající z dopravní značky "Zákaz stání"; přitom nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích."Výjimky ze zákazu vjezdu: §67 odst. 5"V jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, mohou vozidla s označením O1 vjíždět i tam, kde je značka "Zákaz vjezdu" omezena dodatkovými tabulkami "JEN ZÁSOBOVÁNÍ", "MIMO ZÁSOBOVÁNÍ", "JEN DOPRAVNÍ OBSLUHA" a "MIMO DOPRAVNÍ OBSLUHU"."§67 odst. 6"V jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, mohou vozidla s označením O1 vjíždět i do oblasti označené dopravní značkou "Pěší zóna"." Jak je patrno ze shora uvedených ustanovení, nejsou uvedené výjimky bezpodmínečné a řidič vozidla s označením O1 musí v každém konkrétním případě prokazovat naléhavou nutnost, proč pravidla silničního provozu porušil.Zřízení vyhrazeného parkoviště: §67 odst. 8"Silniční správní úřad může na základě žádosti osoby, které bylo vydáno označení O1, vydat rozhodnutí o zřízení vyhrazeného parkoviště v místě bydliště podle zvláštního právního předpisu." Všechny shora uvedené výjimky lze však použít pouze v případě, řídí-li vozidlo nebo je-li ve vozidle přepravována osoba, která je držitelem označení O1. Přepravovaná osoba je povinna prokázat na výzvu policisty nebo strážníka obecní policie, že jí byly přiznány mimořádné výhody podle zvláštního právního předpisu, které ji opravňují k užívání vozidla s označením O1.Výjimka z povinnosti zaplatit dálniční známku: § 20a zákona č. 13/1997 Sb."Zpoplatnění nepodléhá užití zpoplatněné pozemní komunikace silničním motorovým vozidlem přepravujícím těžce zdravotně postižené občany, kterým byly podle zvláštního právního předpisu přiznány výhody II. stupně, s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou, nebo III. stupně, pokud držitelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká."

aaaaaa*
hodnocení

0x

tak na průkaz ZTP můžeš jezdit a parkovat jako každý jiný smrtelník, žádné výhody nejsou.

Jiná věc je, když máš ceduličku jako na obrázku dole praha13.cz/...

tak můžeš parkovat na vyhrazených pro postižené, na dálnici bez nálepky, vjíždět do zákazu, parkovat na zákazu ... Není to tedy až tak jednoduché, jen v určitých případech a jsou tam paradoxy, do lázní s invalidou po dálnici, zpět po okresce pokud není známka.

lidus*

Do konce r.2012 platí i ty staré cedule.

lada*
hodnocení

děkuji všem za rady - ano mám Průkazku i cedulku do auta,mám to již déle,ale nikdy jsem jí moc neužívala,nyní to je bohužel potřebné,tak se raději zeptám,samozřejmě,že muž je dobrý řidič,ale co se týká invalidů nemá zkušenosti a zákony se neustále mění,tak jsem se raději zeptala- na pokuty nemám - moooc všem děkují :) krásný den Lada

lada*
hodnocení

Děkuji všem za rady - ano mám průkazku i s cedulkou - pomohli jste mi :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]