Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Nedávno jsme byli s kámošem na výletě, když náš vlak měl zpoždění okomentované: "Příčinou zpoždění je předjíždění vlaku rychlíkem."
Jako já to chápu, co to znamená, ale nevím, jak to mám vysvětlit kámošovi. Poraďte někdo, jak mu to vysvětlit, tak aby to pochopil. On totiž nechápe, jak se vlaky můžou předjíždět.
Jen na vysvětlenou, my vyrůstali na lokálce, takže on jen ví, co je křižování vlaků, a to je vše.
Děkuju
Jede osobák, za ním rychlík. Jakmile ten rychlík dojede ten osobák, tak osobák musí zastavit ve stanici a rychlík ho předjede. Jízdní řád s tím samozřejmě počítá, ale provoz je provoz a všecko vždycky na minutu neklapne, proto tento manévr může mít za následek zpoždění (třeba jede pozdě ten rychlík, tak ten osobák musí na jeho předjetí taky počkat.)
No, tak já mu to zkusím takhle nějak vysvětlit, díky . Jinak mě je to jasný.
Jinak možná na trojkolejce by to pochopil, tam je to jasný, osobák jede styl brzda - plyn, kdežto rychlík frčí furt, tak je jasný, že ho předjede.
Předjíždění se zpravidla uskutečňuje ve stanicích, kde je víc kolejí. Takže na počtu traťových kolejí až tak nezáleží.
Ale když mám tři koleje, tak dvě z nich mohu použít pro jeden a ten samý směr, čili se předjíždění vlaků může uskutečnit i mimo stanici.
Viz todle video:
Jenže pokud vím, tak taková tříkolejná trať je v ČR pouze jedna.
doplněno 21.12.12 00:36: Já nevím, prostě mě to napadlo, tak jsem to napsal. Ani nevím proč. Jinak já jsme taky šotouš.
Přece je to úplně normální. Kdyby mělo jet takové Pendolino z Pardubic do Prahy za osobákem, jakou by to mělo cenu? Proto z Pardubic vypraví osobák na Prahu a když za ním jede rychlík, osobák posečká v Přelouči, Řečanech, Záboří, Kolíně atd., prostě tam, kde jsou vyhýbky a víc kolejí. Rychlík přefrkne kolem a osobáček si to šine dál. Co je na tom nepochopitelného?
Stejné je to s křižováním v púrotisměru na jednokolejné trati. Když si vezmeme třeba tu krásnou sázavskou 212 ze Světlé do Čerčan, trvá cesta kolem 3 hodin, je to 90 km. Po dobu těch 3 hodin není na trati jen 1 souprava, ale několik. Proto je nutné ve větších stanicích křižovat. Tak třeba: Ledeč, Vlastějovice, Zruč, Kácov, Sázava...Ve většině těchto stanic se vyhýbky přehazují ručně, takže to chvilku trvá a vlak, který přijel jako první, musí počkat. Přijede druhý z protisměru na vedlejší kolej a vyhýbkářce nastane maraton - na obou zhlavích přeházet vyhýbky. A to bývá kus cesty!
Koho to ale baví, je to pěkný zážitek.
Jinak pro rychlíky je nejvýhodnější trojolejná trať, kdy jezdí po té prostřední koleji, ale tu jsem viděla jen za Kolínem /nevím kde začíná/ směrem na Prahu. Tam to je, pane, frkot. Jaga.
To jsem tomu zase dala: ..v protisměru...trojkolejná trať.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.