Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
píši vám sem ohledně toho, že bych potřeboval poradit s tím jak si "rozvávat jazyk".
Abych vám to lépe vysvětlil tak já mám takový zlozvyk mluvit strašně rychle, že prostě jsem schopnej během pár sekund říct hned několik vět.
No a největší problém je takový, že někdy mi to opravdu nádherně mele a všechno co řeknu tak je krásně srozumitelný a rychlý no, ale zase někdy se mi stává, že mluvim a divné u každýho třetího slova jsem schopnej se přeřeknout tim pádem když ktomu ještě přidáte to jak rychle mluvim tak se může stát, že tomu co ve výsledku chci říct nikdo nerozumí.
No a tedy potřeboval bych od vás poradit jak si tak nějak ten jazyk rozvávat, protože někdy se mi stává, že jsem úplně unavenej tim pádem si myslim jak bych se hrozně přeříkával v nějaký konverzaci, ale pak najednou začnu mluvit a mele mi to nádherně což vůbec nechápu jak je to možný, když to vůbec nečekám no a zase někdy si připadám hrozně "fresh" tim pádem se s někym pustim do nějaký konverzace no ale bum rázem se přeřekávám u každýho třetí slova což zase vůbec nechápu jak je to možný.
Je mi celkem jasný, že to je hlavně tim jak nečtu knížky, protože za celej svůj život se přečetl tak 2 což mě docela štvě, ale prostě není čas.
Tak kdyžtak bych vás chtěl poprosit o nějaký rady jak si před každou konverzací nějak pořádně ten jazyk rozmotat s tím, že by tam ve výsledku byly ty přeřeky úplně minimální..
Třeba jestli by mi nepomohlo si říct vždycky nějakou jazykovou říkanku a nebo se nějak nakofeinovat nebo něco takovýho.
Za každý rady by jsem byl opravdu vděčný a prosim vás nepište mi ať mluvim pomalu, protože já to vim, ale prostě to nejde :D
Díky za přečtení.
Dobrý den,
kontaktujte logopeda, který vás naučí pár fíglům, jak řeč zpomalit. Využívá se např. zpívaný text, přednášení jako verše ap. Důležité je, jestli proud řeči můžete zastavit, doufám, že ano a že toto není něco, co vás postihlo naráz jako změna.
Též pomůže koncentrační cvičení a uklidnění, protože velký podíl na tom má nervozita. Takže jóga, autogenní trénink ap. by vás dokázaly uvolnit. Pokud je to natolik obtěžující a sám nezvládáte, můžete kontaktovat i psychologa. Dovedu si představit i nácvik pomoci kognitivně behaviorální terapie.
Myslíte velmi rychle, ještě rychleji než mluvíte, a chcete říci všechno najednou, což je fajn, ale jak píšete, někdy nesrozumitelně. Když začnete drmolit, zkuste si nahlas napočítat do tří nebo nějakou podobnou formulku. například "raz dva tři, dva dva tři, už je to dobré, takže znovu"... a pokračovat v řeči.
Někomu pomáhá, když se slyší z nějaké nahrávky. Zkuste si nahrát sám sebe a pak si to pustit. Předně budete překvapený vašim hlasem, protože když člověk mluví, tak se slyší jinak než z nahrávky, jak vás slyší ostatní. Pak zkuste to samé říkat pomaleji, pěkně srozumitelně vyslovovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.