Nejste přihlášen/a.
Obecně jsem se setkala jen s názvem spinel. Jeho odrůdám rubínu a safíru se říká rubín a safír.
Asi máte pravdu. Nikde se mi nepodařilo narazit na nějaké jiné obecné lidové jméno. Z čeho pramení vaše otázka? Nechte nás nahlédnout, jaké větry vanou mlýnem vaší mysli.
Já si myslím, že je to špatně položená otázka. Jeho odrůdy jsou rubín, safír, leukosafír a smirek. Každý z nich je jiný. Pochybuji, že by běžný lid zkoumal a třídil mineralogicky dle jeho mřížky, nerosty se rozpoznávaly dle barvy, takže žádné obecné lidové označení vzniknout nemohlo, když jsou to tak různobarevné odrůdy.
Jediné, čeho se lze na netu dopátrat, že jeho obecný název korund je historický, pravděpodobně ze staroidnického slova kuruvinda – rubín.
Nakonec i ten karborundum je korund,neboli oxid hliníku.Al2O3 je v několika vybarveních a krystalových konfiguracích,vždy patří k nejtvrdším sloučeninám.Nejtvrdší hned za diamantem.Používá se na hliníkovém plechu jako supertvrdý povlak "Elox"
Safír je třetí tvrdostí za diamantem,ale chemicky stejný.
Ostatní kysličníky hliníku mají rozličnou barvu,která jim dává jméno.Rubín,akvamarín a pod.
JABRAKA
Mýlíte se, karborundum není korund (= Al2O3) ale SiC silicium karbid.
Oba jsou to abrazivní materiály a s oběma pracují v Carborundu Electrite odkud pochází zmíněný reklamní slogan.
Neměla by správná odpověď být smirek?
doplněno 16.11.14 22:20:Tak teď čtu, že o smirku píše už @dejavu, což jsem před chvílí přehlédl...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.