Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lide s nizsim vzdelanim

Od: neverever odpovědí: 14 změna:

Opovrhujete asi neni uplne spravne slovo, ale jine me ted nenapada. *Opovrhujete* lidmi, vyhybate se lidem, kteri nemaji zrovna vysoke vzdelani, maji nizsi postaveni (uklizecka, recepcni, vyrobce ve fabrice atd.)

stale casteji se setkavam s nazory a lidmi, kteri ohrnuji nos nad lidmi bez stredniho/vysokeho vzdelani

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Trochu provokativní otázka, ale dobrá. Tak jako vzdělání není zárukou charakteru, nemusí být nutně důkazem inteligence. Logicky pak absence "papíru" nemusí znamenat, že je někdo úplně blbej. Pokud někdo nad někým ohrnuje nos na základě absence vzdělání, je to pro mě důkazem, že zrovna on není úplně "v pořádku".

Co se týká kategorizace na základě vykonávaného zaměstnání, je to úplně mimo mísu. Za svůj život jsem potkal několik vysokoškolsky vzdělaných uklízeček, gymnazisty dělající u pásu v automobilce tu nejhorší práci, ale taky manažery bez diplomu.

hodnocení

0x

Nikdy mě nenapadlo povyšovat se nebo nějak ohrnovat nos nad lidmi s nižším vzděláním, každý člověk je originál a když není zrovna nejchytřejší, je pozoruhodný svou šikovností nebo má třeba - na rozdíl ode mě - skvělý orientační smysl nebo paměť na obličeje, nebo je excelentní řidič, nebo má zdravý selský rozum, nebo se v noci nebojí v lese... Vzdělání není všechno, někdy je to méně než nic - k čemu je mi VŠ, když potřebuji vykuchat slepici?

pt®
hodnocení

0x

A. P. Čechov: "Univerzita rozvíjí všechny vlohy, včetně hlouposti." (citát)

Vzdělání není o charakteru. - pt

buss
hodnocení

0x

To přece automaticky neznamená, že kdo má papír je lepčíí. Kdoví, jak k němu přišel (příkladem jsou někteří právníci z Plzně...). Jde o přirozenou inteligenci. Obyčejně jsou vysoce vzdělaní lidé nepoužitelní v běžném životě, jsou specializováni na něco, odtrženi.. Ale i ty potřebujeme, pokud jejich bádání je k něčemu a nežerou daně. Jiná věc, jak se ten člověk chová, co prezentuje, jaké má názory, charakter, jak je prospěšný. Vyučenec může být přece špička ve svém oboru a bude vyhledávaný. Budu hledat pro opravu něčeho třeba ministra, poslance, prezidenta? Ale ti myslím nemusí být vzdělaní. A nevadí nám to, že? Recepční bez maturity by si asi dnes neškrtla, řeči ... Ve st. správě jen se vzděláním. Co byste řekli na úředníka o vás rozhodujícímse základním vzděláním? Ale i uklízečky, hajzlbáby .. jsou potřebné.
Ne každý jde, bohužel k jeho škodě, po vzdělání, aby něco uměl, mohl se na trhu uplatnit. Ale to je jejich problém, že nepochopili dobu, požadavky. U kolika strojů by dnes postačil vyučenec? Koho hledají zaměstnavatelé?

iz*
hodnocení

0x

Já bych takové názory rychle "utnula"

nebo bych změnila společnost ...

hodnocení

0x

Přestože vzdělání mám, okolnosti a doba mě přinutily najít si práci na pásu. Dělala s námi Radka. Na první pohled děvče "momentálně zaostalé", ale takového dobráka aby pohledal. Nezáviděla, neintrikovala, nepomlouvala, na to její myšlenkové pochody nestačily. Všichni jsme ji měli rádi, o to víc, když jsme se dozvěděli, že rodiče se k ní nechovají právě dobře.

Dneska je Radka už po smrti. Bylo jí pouhých 34 let. Často si na ni vzpomenu. Měla jsem ji daleko raději, tu čistou duši, než třeba nějaké nabubřelé managéééry. Neznala přetvářku ani faleš, milovala koně a psy.

Proč se těmto lidem posmívat, proč jimi opovrhopvat? Často jsou daleko lepší a citlivější, než nějaký vzdělaný člověk. Sbohem, Radko! *plac* Jaga.

hodnocení

0x

Já si myslím, možná úplně blbě, že vzdělání je stejně tak důležité jako prostředí, ve kterém probíhá. Každé mladého člověka nějak motivuje, někam ho tlačí, nějak ho formuje. V jedné škole: Fůůůj, šprt! On se hlásí, hnus. . . Ve škole o kousek dál: Jakže, ty to nevíš? Ty jsi ještě nečetl? Neříkej, žes o tom neslyšel!. . . Pak mladý člověk nejenže si umí spočítat výplatu, ale i mnoho věcí navíc. Je to vidět na slovníku, na přehledu, který ten člověk má, na nadhledu, který díky pobytu ve vzdělávacím zařízení nabyl. A ve kterém ikdyž už nemusí, pokračuje, protože ho zvídavost stále tlačí k získávání nových informací, zkušeností. ;) Proto je jasné, že vzdělaný člověk nenajde společné téma třeba s výše zmiňovanou uklízečkou nebo vrátným. Vyhne se jim a získá pověst namyšlence, snoba.

kjanik112*
hodnocení

0x

Nejstranější je vzdělaný blbec. Stokrát radši mám člověka s vrozenou inteligencí, bez ohledu na vzdělání.

klaban*
hodnocení

0x

Ne neopovrhuji. Každá "slušná" práce má své zastoupení. Uklízečka je potřebná, dělník ve fabrice také. Proč bych měl ohrnovat nos? Jaký je rozdíl mezi uklízečkou a politikem? Myslím pracovně. Lidsky mnoho. Pokud je člověk slušný, nikdy bych ho neodsoudil za to, jakou má práci nebo že má jen základní vzdělání.

Tohle dělají jen naprostí ubožáci, jejichž EGO je narváno až Bůhví kde.

Např. Spekulant, Lobista, Politik... to jsou profese, kterými bych mohl opovrhovat páč ty nejsou ničím a nikomu prospěšné. A můžou mít deset titulů před i za jménem a budou u mě pouze hnojem, pokud nebudou dělat nic prospěšného a jen hrabat pro sebe.

Tohle by melo byt vytesane do kamene a umistene do Chramu Zdraveho Rozumu.

cuca*
hodnocení

0x

Stala jsem se jednou z vedoucich u jedne pobocky uklidove firmy.

A kde bych byla bez uklizecek,ktere dobre vykonavaji svou praci? Zadny vedouci pracovnik se neobejde bez kvalitnich podrizenych. Sam je nic.

Takze zadna prac.pozice neni podradna. Bez takoveho ho..ocucaře byste byli kde?

Lidi bez vzdelani nemuzeme odsuzovat,nekdo ty moznosti sice promarnil,ale pro nekoho je dobre vzdelani fin.nedostupne a jini na to nemaji hlavu.

PS: Nekdo musi delat rukama,nemuzou vsichni sedet v kancelarich!

denita*
hodnocení

0x

Já opovrhuji lidmi, kteří opovrhují těmi, kdo mají nižší vzdělání. Zbytek za mne řekli rádcové výše.

hodnocení

0x

Neopovrhuji lidmi s nižším vzděláním, ale opovrhuji lidmi hloupými, kteří mají nějaký svůj hloupý názor (např. rasisti, homofobové, sexisti, MUŽI, kteří se vůbec opovažují vyjadřovat o interupci a podobně), a myslí si, jak jsou hrozně nad věcí - přitom jsou jen líní (nebo vystrašení), aby si o problematice něco zjistili. A je jedno, jestli ten člověk má 4 tituly za jménem a před jménem a pracuje jako ředitel velké společnosti, nebo jestli je to nějaký jouda, co zametá zastávky a sotva dodělal základku.

klaban*

No tohle je teda hloupý názor, ale je Váš no...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]