Nejste přihlášen/a.
Ficova vláda chce zavést ještě letos pro studenty, důchodce a děti do 15 let cestování vlakem zdarma. Slováci však podle zpráv z tisku podepisují petici proti tomuto záměru vlády. Jsou hloupí nebo chytří?
Nic zdarma neexistuje - všecko musí někdo zaplatit. A je spravedlivější, když službu platí ten, kdo ji využívá, než když se platí ze společného. Mám děti, ze kterých budou studenti a já pak taky důchodce - přesto by se mi podobný záměr u nás nelíbil.
Nicméně k dotazu: Poměr hloupých a chytrých Slováků se od evropského průměru snad moc neodlišuje.
To, že nic není zadarmo, je taková věčná pravda, která však sama o sobě nic nevyřeší. Skutečností je na Slovensku stejně jako u nás, že vlaky jezdí téměř prázdné a autobusy na silnicích jsou přeplněné, spotřebávají drahocennou naftu a smrdí. Tímto opatřením náklady na železniční dopravu prakticky nestoupnou, jen autobusová lobby zapláče:o)) A rodiny s dětmi, studenty a důchodci ušetří z toho mála, co mají ! Z těchto důvodů jsem jednoznačně pro a považuji toto opatření za hodné sociálního státu. Slováci podepisující petici jsou podle mne buď hloupí nebo zmanipulovaní.
Já bych naopak řekl, že ti, co vítají toto populistické opatření, kterým si jen politici kupují hlasy, jsou ekonomicky negramotní.
Proč ty vlaky jezdí, když jezdí prázdné? Když budu společnost, které zisk ze služby nepřevýší náklady, tak tu službu zruším, ne? A když jako společnost nevydělám, tak krachnu, asi nemám na konkurenci.
doplněno 12.11.14 18:39:k2, díky za komentář. Je mi jasné, že to nejde takto lehko pojmout jen ten argument zněl "vlaky jezdí prázdné", tak proto. A myslím, že je blbé, že to takto fungovat nemůže, ale to je úplně jedno
A ten princip... tak buď budu sponzorovat dopravu dětí a důchodců, tzn. i autobusy a městskou, a nebo nebudu. A když jenom pomyslím na to, že pracující, co maká u pásu za minimální mzdu, má svými daněmi sponzorovat děcko, které vyrůstá v blahobytu, tak se mi otevírá kudla v kapse. Ale ta nespravedlnost je asi všude, možná si s tím jen moc dělám starosti.
Ono to neni tak jednoduche. Stat nejakou dopravni obsluznost zajistovat "musi" (celkem slozita problematika) a navic verejna doprava neni bez existence dotaci zivotaschopna. No a pak jde taky o statni podnik...
Za Felvidék se nemohu vyjádřit, ale nesouhlasím s přeplněnými autobusy na českých silnicích. Vozidla okresních linek, kterých je zdaleka nejvíce, jezdí občas úplně prázdná, nebo v nich sedí tři babky jedoucí z nákupu. Jen výjimečně dosáhnou vytíženosti 50%. Lokální vlaky jsou na tom nepatrně lépe, rychlíky jezdí většinou plné - v primetime se i stojí na chodbách. Problémem je individuální automobilismus, ale to je na jinou debatu.
Když se někde přidá, jinde se musí ubrat. Takže to nebude jen tak, nevěřím, že by to opravdu bylo zadarmo. Otázkou je, kam to míří (nezdraží se jinde, nezvednou se daně?), a zda je taková situace ekonomicky dlouhodobě udržitelná - přijde mi to jako mírně likvidační krok vůči autobusům, na druhou stranu je železniční doprava neoddiskutovatelně ekologičtější, než auta a autobusy.
Nelíbí se mi ale, že je to jen pro některé skupiny - co třeba pracující za malou nebo základní mzdu, kteří nejsou ani studenty, ani důchodci, a bydlí v místě, kde vlak nejezdí? Když už teda sleva nebo zadarmo, tak by to bylo fér pro všechny. Ne jen pro studenty a dlůchodce, kteří už mají slev plno. Normální pracující má makat a jezdit za plno?
Můj názor.
doplněno 12.11.14 17:54:Myslela jsem přidá jakožto jízda "zadarmo". Takže vznikne mezera v rozpočtu, která se něčím musí zase zaplnit. Zbývá otázka, čím a kdy.
Dobrý den, pokud je v tom návrhu vlády napsáno, že to celé bude financovat pan Fico (ze svého), tak by se dalo o inteligenci protestujících Slováků pochybovat. Ale, on to tam asi pan Fico nenapsal - třeba to ještě doplní. To by byla šlechetnost a správné sociální smýšlení (rozdělit se). Zdravím!
No hloupí asi nejsou. Fico je spíše skvělej populista a manipulátor.
Železnice zdarma je na Slovensku nesmysl, v takovém Norsku bych to ještě pochopil, ale Slovensko na to prostě nemá. Nejdříve by se měly opravovat žel. tratě a stavět dálnice a ne vymýšlet, kde ještě více rozfofrovat peníze ze státního rozpočtu. Ale víte co, Ficovi je to úplně ukradený, on potřebuje hlasy voličů a tohle mu nějaký hlasy zajistí.
Osobně predikuji Slovensku v brzké době krizi politickou i ekonomickou.
S poslední větou Hejkala souhlasím, ano, toto nemůže vyřešit hloupá otázka jedince o tom, zda je národ hloupý nebo chytrý a brát si jakýsi příklad v bahně politiky, kam toto odvětví zajisté patří. K národu patří více úcty...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.