Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
poslední dobou pořád musím přemýšlet nad smyslem života... Za mých mladých 22 let života jsem dosud nepřišel na to, co by to mělo vlastně být.
Určitě každého napadá, že takovým tím základem je jistě zázemí, mít kde bydlet, jídlo, teplo, sucho a dobrou práci...jinak řečeno podmínky nutné k přežití. Ale je tohle opravdu smysl života? Není to jen strach z budoucnosti, z toho, že by si člověk nemohl dopřávat to co dřív? Je smyslem života nechat se sebou v práci zametat, nechat se ponižovat a dělat to, co ho vůbec nebaví? Potom přijít domů, praštit sebou na postel a těšit se, že zítra to začne zase...
Copak potom člověk může mít nějakou radost ze života?
Nějak v tom nemám jasno...
42
Hangare, to bylo první, co mě napadlo... ale pak se mi tazatele zželelo a ovládla jsem touhu být třeskutě vtipná :D
Myslím si, že máte jenom momentální lehkou depku. To co Vy občas prožívá každý, když se mu nedaří na víc frontách.
Aby byl člověk spokojený a vyrovnaný, potřebuje mít pohodu ve třech oblastech: v práci, v rodině a v prožívání volného času, tj. přátele a koníčky. Život pak stojí "pevně". Životní stratég by měl dbát, aby měl všechny tři pilíře ve svém životě dobře obsazené. Každému se může v životě stát, že jeden z pilířů selže, například může člověk přijít o práci nebo o partnera. Pokud však dobře fungují další dva, podrží ho v krizové situaci _ triangl se zatím nehroutí, jen trochu kulhá. Pokud však chybí najednou opory dvě, stavba se hroutí a postižený se stává kandidátem psychického zhroucení.
To se zřejmě děje Vám - trojnožka se zhroutila. Podle všeho Vás práce, kterou vykonáváte, nenaplňuje a nebaví, a ve volném čase taky nic moc - a rodina, máte-li nějakou, to už nezachrání. Takže zkuste si začít hledat jinou práci a okruh zálib a přátel, se kterými Vám bude opravdu dobře.
Držím palce.
Živote není pracák, také se proto říká život, žít. Je to zcela subjektivní, každý za něj má něco jiného, někteří jen přežívají, nemají žádný. Jiní se vyžívají, užívají... Na to si každý musí odpovědět sám proč vlastně žije.
no žije proto,aby zemřel a hloubku života si sjedná sám se sebou podle možností,kterýma je vypraven do života. Ale jasné je,že je tu proto,aby umřel ,,,má to logiku? Já ji také moc nevidím.Každý se tady potýká s životem a neví ani proč,,ale ví jen jedno ,,aby neumřel hlady ,,čili pud sebezáchovy. Jako před ixxxxxx léty. Jen to je vysvětlitelné...ale proč tedy
Petes: podle mne smyslem života je tady na tom světě být k něčemu užitečnému pro ostatní. I když jsem sám v řiti, stejně se budu snažit ty ostatní vytáhnout z žumpy jejich současného života. Třeba i proto jsem na této poradně. I když sám žeru chleba, snažím se, aby někdo jiný měl maso. Takhle nějak to cítím...
Nejhorší pocit člověka je, že ho nikdo nepotřebuje...
vaše úvaha je hlubšího rázu ,než tady jsou odpovědi..Jsou to již myšlenky tak laicky řečeno trošku dál. Jaká je podstata žítí? Je to koloběh pouze přežití.Již za pravěku dejme tomu ,,se jednalo pouze ,aby člověk přežil.O čem to je dnes? To samé.Jen v jiné podobě ,možnostech ,,ale účel je stejný.Tad y se nejedná jak ho někdo prožije ,,či jako zloděj či jako ministr,,,ale proč žije! Pochopit tu hloubku života proč tady jsme ,,je to věčný kolotoč ,,jen figurky se mění. A proč? To neví nikdo. A pro koho? Jen to,že jsme poznamenání barvou pleti,,ale to je zdůvodnitelné ,,ale stejně proč ,,,že?Jaký to má vesmírný závěr lidského bytí. Stejně vymřeme jako jiný druh,,jsme pouze dokonalejší živočišný druh této planety ,kterému také hrozí pomalu jisté vyhynutí. Jsme tady proto,že jsme byli stvořeni,kým se neví ,,,ale vše má svůj počátek i konec. Ale kdy - - -toť otázka!?
Smysl života? No já mám např. smysl života v rodině. Asi tak -kdybych byla svobodná a bezdětná, tak bych ten smysl života asi taky těžko hledala. A o tom zametání v práci a ponižování, tak to máte svatou pravdu, taky jsem si toho užila více než dost. Fuj. Bohužel doba je taková docela blbá a lepší to asi moc nebude, pokud budeme žít v stávajícím politickém systému prolezlým korupcí, kdy jedna menšina lidí se bude mít královsky a týt z peněz ukradených státnímu rozpočtu, a a druhá většina bude žít od výplaty k výplatě.
jen takovou větu s otázkou... proč je na světě třeba kráva,kůň ,moucha?
Každý tento tvor je k něčemu. Kráva nám dává určité hodnoty pro život,,,,,,,kůň nám je dává také ale i pomáhá,,,moucha opyluje,živí jiné živočichy...Ale k čemu jsme tady my? Komu něco dáváme? Nad námi již nikdo mení,,jsme páni tvorstva ,,ale k čemu?Je to konečný stav našeho žití ,,,pro koho jsme MY dobří?
Myslím,že na toto se ptal tazatel. My jenom ""hrabeme ""pro sebe ...pro naše dobré bydlo a jak co nejlíp prožt ten nucený vznik našeho já. My ničíme vše kolem sebe až se nakonec zničíme sami...perspektiva jako hrom ...
Příroda nás obdařila mozkem, který vymýšlí všechny ty 3,14čoviny, které pomalu ale jistě vedou k našemu zničení a pak bude jiný tvor ovládat tuto planetu, třeba jenom množstvím - například šváb, pokud se zničíme třeba jadernou válkou, nebo jiný druh který prostě naše řádění přežije a naopak mu bude k užitku. Příroda se s tím, vždy vyrovná a bude pokračovat.
Ne každého, je smysl života hrabat a ne vždy znamená prožít život dobře, prožitím v bohatství
Petes, toto jsem našla na internetu, líbí se mi to, tak si to přečti.
Smysl života
Smysl života spočívá v jednom slově které má však v sobě všechno. Tím slovem je láska. Láska je jediný smysl života. Zdá se že je to pouhé slovo, které označuje jen jednu věc. Pokud je však láska ve všem je to skutečně smysl života. Láska se může projevit jakkoliv a kdekoliv a může být skutečně všude. Můžeme mít rádi lidi, zvířata, sami sebe, vodu, vzduch, přírodu a toho kdo nám dal život. S láskou můžeme druhým pomáhat, starat se o ně atd. V lásce je pomoc, úcta, ohleduplnost a všechno dobré. Láska nám pro život stačí protože ji můžeme projevit kdekoliv. S láskou děláme to co je správné.
Čím více lásky rozdáme a projevíme, tím lepší bude náš život. Je hezké mít někoho rád, je hezké mít rád někoho a ještě k tomu další, ale nejhezčí je mít rád všechny kdo si ta zaslouží, zejména pak nevinné.
Radost ze života? Ono,mít kde bydlet,teplo.sucho,dostatek jídla,svou dobrou postel a dobrou práci,jak píšete,to opravdu není málo a né všichni to takhle v životě mají! Přečíst si dobrou knihu,shlédnout pěkný film,zajít do kina,divadla,na výstavu,projet se na kole,zajít si s partnerem na dobrou večeři nebo s přáteli jen tak na vínko,pivko a jen tak poklábosit o životě.Radovat se s dětí,vnoučat,jezdit s nimi na výlety,do ZOO a vidět tu radost v děckých očích! Dobře vycházet se svou rodinou atd.,atd.,to vše může přinášet smysl a radost ze života,není třeba o tom tolik přemýšlet.Přijít z práce a praštit sebou na postel? To je pro většinu žen jen SEN! To může jen mladý člověk,který má doma u rodičů své zázemí,o nic se nemusí starat,nudí se a jen přemýšlí o ,,Nesmrtelnosti chrousta,,! Tak vstaň z té postele a běž třeba někomu jen tak pro radost pomoci! Najdi smysl života v pomoci potřebným.
,,nikdo jste nepochopili,,,co tím bylo myšleno...
doplněno 16.01.12 17:31:nepochopili jste podstatu věci - - - proč je člověk na světě. Ne jak ten život má prožít ,,,ale proč zde je. I ta kráva dává mléko ,,,jak píši,,,ale co dává člověk?
To jsem rád, že se otázka o smyslu života takhle krásně zjednodušila. No, tak buď byl stvořen, nebo se vyvinul. A je to
Ano opravdu jsem dotaz přečetla jen povrchně, jak vidím z další diskuze. Nevím, jestli se to dá považovat za odpověď, ale můj názor je, že jsme jenom určitým vývojovým stupněm, stejně jako ostatní živočichové, a MY se naivně a nadutě domníváme, že tím nejvyšším. A myslím si, že spějeme k neodvratnému zániku. Tady na poradně to není tak vidět, protože je tu trošku se vymykající vzorek - většina z nás umí číst, psát a má vůli a chuť pomoci druhým, ale jak celek je lidstvo docela dost degenerovaná masa.
Nevím, k čemu tady lidstvo je, jaksi mám pocit, že k ničemu konkrétnímu, jenom tady prostě je, dokud nezanikne nebo dokud ho nevystřídá nějaká vyšší forma, což může trvat desetitisíce let a z pohledu našeho krátkého života nevidíme pohyb žádným směrem.
Jednotlivci by se měli snažit být užiteční a prospěšní. Jednak to přináší pocit uspokojení tomu užitečnému, a jednak to pomáhá potřebným. A život by byl hned o něco snesitelnější.
Když se ptali dalajlámy, co ho na lidech nejvíce překvapuje, řekl: Samotní lidé, protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si ani neužívají přítomnosti a . . .tak nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti a žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít a potom zemřou bez toho, aby předtím žili.
"babkazov", je pravdou to, co řekl dalajláma, ale je to jen konstatování stavu věci. Nevidím v tom odpověď pro smysl života. Žít přítomností ano, ale jak, abychom měli pocit smyslu života?
Právě, toto by mohlo zapříčinit, že se nebudeme blbě ptát, ale budeme se radovat z toho, co máme na talíři, na co se koukáme, co cítíme. Ale jinak, možná, že blbě si myslím, že lidstvo je jako vir. Zlikviduje buňku, prostředí a stěhuje se dál.
"babkazov", člověk je tvor, který dokáže plánovat, myslet, hodnotit, budovat. V tom vidím, že nelze žít jen přítomností, nehli bychom se z místa. Okamžikem přítomnosti žíjí zvířátka a také malé děti, i když ty také přemýšlí, ptají se stále proč a plánují, zatím jen svá přání. Mně nepřijde zas tak blbá položená otázka. Je jen filosofická.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.