Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba technického porcelánu

Od: pajazrajja* odpovědí: 6 změna:

Ahoj,hledám cestu kterou bych si mohl splnit svůj cíl a to ten že bych chtěl umět zpracovávat a vytvářet předměty z technického porcelánu. Zkoušel jsem už kontaktovat několik škol, ale marně. Kdo by mi prosím dovedl poradit s otázkami pracovních postupů, tecnologií a tecnického vybaveni.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Technologie "zpracování a vytváření" z kaolínu (základní hmota pro výrobu porcelánu) není složitá (pro amatérské potřeby) - buďto hrnčířský kruh a nebo lití do forem...

Problémem je pec - jednak cena, jednak prostory, takže si asi nebudeš chtít pořídit vlastní. Taky nečekám, že by sis sám míchal surovinu (kaolín, glazury). Takže - být tebou, zkontaktuju nějakého keramika (také můžeš navštívit nějaký ´workshop´ - je jich jako máku) a poptám se osobně a na přesné ´věci´ - tvůj dotaz je poněkud ´povšechný´...

zabu
hodnocení

0x

Mám kamaráda v porcelánce. Co potřebujete konkrétně? Mohu se ho zeptat. Jen se to trochu povleče. Nebo ho zkusím upozornit na tuhle otázku. Třeba se tu objeví.

pajazrajja*
hodnocení

Dobrý den, rád zaplatím za konzultační činnost při rozjezdu malovýroby elektro součástek z průmyslové keramiky. Myslím tím komplexní návrh od tecnických prostředků po finální získání produktu. Děkuji. Mobil na mě 776 109 490.

zabu

Kontakt jsem předal.

pajazrajja*
hodnocení

Děkuji a přeji pěkný den

dedekjirka

Dobrý den, jsem sice původně slaboproudař , ale v životě jsem už prošel ledasčím a ted už skoroˇčtvrt století dělám v porcelánce.

Nejdříve upozornění, že z výroby porcelánu nikdo nikdy nezbohatnul a to proto, že největší nákladovou položkou je pícka na 1450oC a má-li to být porcelán bílý ( a ne šedý až nažloutlý) je potřeba pec na plyn (kvůli redukci) . Dále je potřeba kvalitní kaolin, sklářský písek a na glazuru živec. Nestačí vše smíchat s vodou a použít. Je nutné nakoupené suroviny rozemlít na potřebnou "zrnitost" čemuž se v porcelánce říká zbytek na sítě. To se děje pomocí pazourků ( kamenů) o rozměrech odpovídajicí mlecímu zařízení (bubnu) . Polotovary pro elektrotechnický porcelán je nutno lisovat. To vyžaduje příslušnou formu (v ceně od 50tis.Kč) a stačí ruční lis. Rovněž bezbarvá živcová glazura je předem mletá na požadovanou zrnitost a nejrozšířenejší glazura pro elektrotechnický průmysl je hnědá a musí se vejít do barevné šklály RAL Lze koupit jako barvítko ve fimě, která se tím zabývá. Co u nás pamatuji pokoušelo se již mnoho nadšenců zavést svojí výrobu nějakých keramických komponentů pro různé účely. Je potřeba taky vysvětlit pojem porcelán a keramika. Základ je skoro stejný, ale má-li výrobek nést hrdý název porcelán ( s vlastnostmi této hmoty) musí být vypálen za teploty 1420-1450oC podle dané křivky( výdrže, oxydační a redukční pásmo a dopal s chlazením) To na koleně řečeno nepřipadá v úvahu. Pokud já vím, je u nás porcelánka , která produkuje porcelánové díly pro elektrotechniku v Žacléři a možná něco zústalo v Merklíně nebo Bohosudově (tím si ale už nejsem jistý). Naše Jizerská porcelánka v Desné se orientuje na výrobu laboratorního pocelánu a pojistkové trubice včetně nosičů. V minulosti jsme byli jediní, kteří vyráběly formy pro latexové rukavice pro Vulkám Hrádek nad Nisou a také stáčecí pivní stojany do hospod. Bohužel jsme neuspěli v "soutěži" , kdy se na počátku devadesátých let hledal někdo, kdo by vyráběl tehdy novou povinnost všech automobilů, keramickou vložku pro katalyzátor do Favoritů v Mladé Boleslavi. Ač v té době jediní se zkušeností z výrobou keramických vložek katalyzátorů, nedostali jsme ani po urgenci na naší nabídku,odpověď., Keramický průmysl stále více spěje ke kysličníkové keramice pálené ještě na vyšší teplotu , avšak s vlastnostmi blížícími se vlastnostem diamantu. V minulosti jsem se u nás pokoušel jako radioamatér zavést výrobu anténních izolátorů (vajíček) . Aby výroba byla zisková , museli bychom denně vyrábět takové množství, které dnes stačí na pětiletou poptávku. Lis koupil před lety výrobce antén pan Zach a na setkání v Holicích (mezinárodní setkání radioamatérů) často mluví o této investici jako ztracené . Nevím jaké výrobky hodláte přinést na trh ale nezapomeňte, že dneska lze vyrobit cokoliv, ale se ziskem prodat je to nadlidské úsilí. Dědek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]