Nejste přihlášen/a.
Ahoj,hledám cestu kterou bych si mohl splnit svůj cíl a to ten že bych chtěl umět zpracovávat a vytvářet předměty z technického porcelánu. Zkoušel jsem už kontaktovat několik škol, ale marně. Kdo by mi prosím dovedl poradit s otázkami pracovních postupů, tecnologií a tecnického vybaveni.
Technologie "zpracování a vytváření" z kaolínu (základní hmota pro výrobu porcelánu) není složitá (pro amatérské potřeby) - buďto hrnčířský kruh a nebo lití do forem...
Problémem je pec - jednak cena, jednak prostory, takže si asi nebudeš chtít pořídit vlastní. Taky nečekám, že by sis sám míchal surovinu (kaolín, glazury). Takže - být tebou, zkontaktuju nějakého keramika (také můžeš navštívit nějaký ´workshop´ - je jich jako máku) a poptám se osobně a na přesné ´věci´ - tvůj dotaz je poněkud ´povšechný´...
Mám kamaráda v porcelánce. Co potřebujete konkrétně? Mohu se ho zeptat. Jen se to trochu povleče. Nebo ho zkusím upozornit na tuhle otázku. Třeba se tu objeví.
Dobrý den, rád zaplatím za konzultační činnost při rozjezdu malovýroby elektro součástek z průmyslové keramiky. Myslím tím komplexní návrh od tecnických prostředků po finální získání produktu. Děkuji. Mobil na mě 776 109 490.
Dobrý den, jsem sice původně slaboproudař , ale v životě jsem už prošel ledasčím a ted už skoroˇčtvrt století dělám v porcelánce.
Nejdříve upozornění, že z výroby porcelánu nikdo nikdy nezbohatnul a to proto, že největší nákladovou položkou je pícka na 1450oC a má-li to být porcelán bílý ( a ne šedý až nažloutlý) je potřeba pec na plyn (kvůli redukci) . Dále je potřeba kvalitní kaolin, sklářský písek a na glazuru živec. Nestačí vše smíchat s vodou a použít. Je nutné nakoupené suroviny rozemlít na potřebnou "zrnitost" čemuž se v porcelánce říká zbytek na sítě. To se děje pomocí pazourků ( kamenů) o rozměrech odpovídajicí mlecímu zařízení (bubnu) . Polotovary pro elektrotechnický porcelán je nutno lisovat. To vyžaduje příslušnou formu (v ceně od 50tis.Kč) a stačí ruční lis. Rovněž bezbarvá živcová glazura je předem mletá na požadovanou zrnitost a nejrozšířenejší glazura pro elektrotechnický průmysl je hnědá a musí se vejít do barevné šklály RAL Lze koupit jako barvítko ve fimě, která se tím zabývá. Co u nás pamatuji pokoušelo se již mnoho nadšenců zavést svojí výrobu nějakých keramických komponentů pro různé účely. Je potřeba taky vysvětlit pojem porcelán a keramika. Základ je skoro stejný, ale má-li výrobek nést hrdý název porcelán ( s vlastnostmi této hmoty) musí být vypálen za teploty 1420-1450oC podle dané křivky( výdrže, oxydační a redukční pásmo a dopal s chlazením) To na koleně řečeno nepřipadá v úvahu. Pokud já vím, je u nás porcelánka , která produkuje porcelánové díly pro elektrotechniku v Žacléři a možná něco zústalo v Merklíně nebo Bohosudově (tím si ale už nejsem jistý). Naše Jizerská porcelánka v Desné se orientuje na výrobu laboratorního pocelánu a pojistkové trubice včetně nosičů. V minulosti jsme byli jediní, kteří vyráběly formy pro latexové rukavice pro Vulkám Hrádek nad Nisou a také stáčecí pivní stojany do hospod. Bohužel jsme neuspěli v "soutěži" , kdy se na počátku devadesátých let hledal někdo, kdo by vyráběl tehdy novou povinnost všech automobilů, keramickou vložku pro katalyzátor do Favoritů v Mladé Boleslavi. Ač v té době jediní se zkušeností z výrobou keramických vložek katalyzátorů, nedostali jsme ani po urgenci na naší nabídku,odpověď., Keramický průmysl stále více spěje ke kysličníkové keramice pálené ještě na vyšší teplotu , avšak s vlastnostmi blížícími se vlastnostem diamantu. V minulosti jsem se u nás pokoušel jako radioamatér zavést výrobu anténních izolátorů (vajíček) . Aby výroba byla zisková , museli bychom denně vyrábět takové množství, které dnes stačí na pětiletou poptávku. Lis koupil před lety výrobce antén pan Zach a na setkání v Holicích (mezinárodní setkání radioamatérů) často mluví o této investici jako ztracené . Nevím jaké výrobky hodláte přinést na trh ale nezapomeňte, že dneska lze vyrobit cokoliv, ale se ziskem prodat je to nadlidské úsilí. Dědek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.