Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Každé odpoledne chodím spát, jsem unavený

Od: asdasgfsfdgadf odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

po škole chodím každý den spát tak na dvě hodiny, místo abych se věnoval svým koníčkům nebo se učil třeba. Co s tím mám dělat? Je mi 20 let, spím v noci tak 7 hodin...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd*
hodnocení

0x

9 hodin spánku denně je pro normálního člověka akorát.

Můžeš přidat v noci a ve dne ubrat, ale ten šlofík po škole není špatný.

dejavu*
hodnocení

0x

I myšlení unavuje a pokud se navíc přidá školní nuda, někdy je to darda. :) Měla jsem to občas taky a připadala jsem si jako lemro. Vrátila jsem si ze školy a lezla jsem do peří jako důchodce po obědě a pak se mi děsně nechtělo se hrabat ven a třeba jet na koně, kam jsem jezdívala, ale většinou jsem se vykopala. :)

Můj bratr na tom byl obdobně, ba ještě hůř. Někdy jsem měla pocit, zvlášť v zimě, jestli se nehodlá zakuklit jako motýl. Prospal by většinu dne.

No, ale k vašemu dotazu - co s tím? Jestli se necítíte nemocně a nevadí vám to, tak nic. Není to nic znepokojivého, tělo si řeklo o odpočinek a pokud se v noci nebudíte tím, že jste přespalý, tak nevadí. Jestli vám to vadí, pak jediné řešení je opačná, tedy fyzická aktivita. Platí to, že pokud člověk pracuje duševně, odpočívat by měl tělesnou aktivitou a naopak. Pokud začleníte nějaký sport, třeba odpolední běh, mělo by vám to rozproudit krev v žilách a nakopnout k tomu nahodit řemen a fungovat.

filip17*
hodnocení

0x

Ahoj,

to je celkem normálka, já v prváku taky většinou po škole šel hned spát a to jsem spal 5 max 6 hodin v noci :-D Cesta tam i zpět mi trvala každý den 60-90 minut, což pro mě bylo taky unavující a když jsem věděl, že ten den nic nemám, tak jsem prostě usnul. Nemohl jsem si to dovolit vždycky jelikož, jsem hrál závodně fotbal a i když se mi kolikrát nechtělo, tak jsem se přemohl a ta únava během tréninku odpadla a na konci jsem z toho měl vždycky dobrý pocit ;)

Takže rada zní, prostě si řekni, že jdeš něco dělat, dokopat se do učení to je težká to znám, ale dokopat se ke svýmu koníčku to je přece hračka ;) Zkus chodit spát dřív, někdo potřebuje 8 hodin, někdo míň, mě stačilo těch 5 hodin, časem si zvykneš.

hodnocení

0x

Potřerba spánku je individuální - z dlouhodobého hlediska je podle mě dobré respektovat požadavky svého organismu.

hodnocení

0x

Fyzická únava je oproti psychické lepší v tom, že vás sice bolí celé tělo, ale hlava normálně funguje a můžete se alespoň věnovat duševní činnosti, číst si nebo sledovat třeba film. Jakmile ale máte náročnou duševní činnost, nedokážete potom dělat vůbec nic. Což se třeba člověkovi, který celý život makal rukama, dost těžko vysvětluje. V takovém případě je ale lepší si zdřímnout. Nemá cenu to přemáhat. 7+2 hodiny jsou v pohodě, třeba já si musím vystačit s necelými 6 a dlouhodobě mi to nestačí.

martinaa*
hodnocení

0x

A jaké jsou tvé koníčky?

petr02
hodnocení

0x

Pokud to trvá dlouhodobě, tak to normální není. Unavené můžou být malé děti, ale zdravý dospělý člověk, který nevykonává fyzicky náročnou práci, ne. U dvacetiletého to normální není už vůbec.

V podstatě to může mít několik příčin. Stres, špatné stravování a nebo nemoc.

Už jsem to zde v posledních dnech psal několikrát, ale často je to způsobené právě špatným stravováním, tělu můžou chybět některé minerály či jiné prvky nezbytné pro zdravé fungování. Například omega 3 a 6 mastné kyseliny, ale především železo.

Zjistěte si, co dělá s lidma nedostatek železa, také možná zjistíte, že je to docela častý jev a často způsobuje problémy i mladým studentům (nedokáží se učit, soustředit se, místo sportům věnujou svůj čas posteli, apod.). Je toho plný internet. Spousta lidí zkouší na únavu hořčík, zinek, ale efekt to na ně v drtivé většině nemá. Až později je napadne železo a poté většinou cítí radikální zlepšení. Byl to kdysi i můj případ. Nejen, že jsem byl neskutečně unavenej a nedokázal jsem se soustředit, ale například mi velmi pomalu rostly i nehty, což je taky důsledek nedostatku železa. Zakoupil jsem si železo v tabletách a hned po prvním týdnu jsem cítil obrovské zlepšení, nemusel jsem už po obědě spát. Po prvních dávkách se účinek většinou připisuje placebu, což je běžný jev u všech léků a doplňků, ale dlouhodobé hledisko mi potvrdilo, že to bylo železem. Samozřejmě je třeba být opatrný, železo není neškodné jako vitamín c, při nedostatku máme mnoho potíží, ale při jeho nadbytku nás zase může spolehlivě zabít, takže je třeba být opatrný a pokud budete vědět, že v určitý den budete mít potraviny bohaté na železo, tak ten den je dobré železo ve formě doplňku nebrat. Taky je určitě vhodné se celý život nespoléhat na doplňky, ale naučit se postupně více jíst potraviny bohaté na železo. To jsou hlavně játra a čočka.

Kvalitní doplněk je třeba tento - eshop.finclub.cz/...
Případně jiný, který obsahuje železo jako glukonát/fumarát železnatý. Levné doplňky se železem obsahují glukonát/fumarát železitý, což je hůře vstřebatelná forma. Kvalitní doplněk není nutné brát každý den, ale jen několikrát do týdne, vstřebatelnost je totiž vysoká.

Samozřejmě vaše únava může být způsobena i něčím jiným. Já uvádím to, s čím mám zkušenost vlastní i zprostředkovanou od známých. Pokud máte pochybnosti, máte možnost si nechat udělat rozbor u lékaře, aby se ukázalo, jestli to způsobuje nedostatek něčeho, stres a nebo třeba i nemoc.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Asi tě chápu. Když jsem se vracel ze školy, školou unaven, tak jsem někdy, pokud se nemastily ve vlaku filky, taky pospával. To mě potom ti prevíti nechali v Liberci spát dál a to jsem potom odjížděl směrem na Turnov. Nebo mě na slepé koleji, po pár hodinách, vymetla pražanda. Vlaková uklízečka. Nehroť to. Když si o to dáchnutí tělo řekne, odpočiň si. Utahanej po tréninku, jsem se takhle vozil v tramvajích, od Ještědu do Liďáků a zpět. Dneska, po 40 letech si taky někdy polehnu. Aspoň chvíli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]