Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešíte fyzickou únavu, chlapi?

Od: deprik® odpovědí: 7 změna:

Ahojte. Nejsem úplně zdráv, musím šetřit energií. Poslední dobou se mi stává, že se mi v hlavě usídlí zájem něco dělat, tak se do toho pustím, ale...ten mozek mne táhne a chce makat, jenomže tělo už mu nestačí. Když si chci třeba v polovině dne odpočinout, tak mi to mozek "nedovolí", tak jdu a práci dodělám naráz. Večer jsem tak unaven, že se mi až dělá špatně a už vím, že následující den budu za sebou tahat namožené končetiny a hekat. Co by pomohlo? Třeba nějaká relaxační koupel? Energetické tyčinky?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ertl
hodnocení

0x
Mne nejvic pomaha, kdyz me pritelkyne osoulo.i :)

hodnocení

0x

Asi by pomohlo si práci předem rozvrhnout do kratších celků, které zvládnete udělat třeba za 2 hodiny. Udělat každý den jednu část, říct si pro dnešek "padla" dát si pivko a pokračovat zítra.

hodnocení

0x

Prvně definujte pojem "nejsem úplně zdráv" a zkuste popsat svůj fyzický vzhled. Typické každodenní složení jídla a pití by taky mohlo hodně napovědět. Nedostek energie může souviset také se zdravotním problémem nebo jeho nevhodnou léčbou. Konrétně lze poradit jen s dostatečně konkrétními informacemi - na únavu neexistuje univerzální řešení, vždy se musí najít přičina u konkrétního pacienta a tu odstranit.

Obecně se dá říct, že nejvíce oslabuje nevhodná strava. Tělo potom defakto hladoví, orgány se rychle přetíží, protože prostě nemají potřebné živiny. Buď je blokováno vstřebávání živin nebo přímo jejich roznos po organizmu - nekvalitní krev, poškozená játra, oslabené srdce, zablokovaná střeva, nedostečná funkce ledvin, celkové překyselení - a výdrž je pryč. Odpadní produkty se potom hromadí a zanáší celé tělo. Je to jako když se do auta nalije nekvalitní palivo nebo je ucpaný nějaký filtr, vyjetý olej. Sice vše nějak s funguje, ale větší zátěž už není možná.

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, podobně popisuje pocity po nějaké práci moje stará matka, ale ta má prodělané už 3 infarkty. Pokud tedy jste podobně těžce nemocen, tak si prostě musíte umět poručit a ubrat. Jinak já to mám taky tak, že když něco začnu dělat něco většího, tak jedu skoro bez přestávky a končím až to mám hotové, ale zatím mi tak jde. Na vaši večerní únavu bych doporučil jedno dobré pivko a jít spát. S tím pivem si nedělám srandu a na nic lepšího lidstvo za 5-6 tisíc let od dob starého Egypta a Mezopotámie ještě nepřišlo.

petr02
hodnocení

0x

Roli hraje věk, míra stresu, míra pocitu štěstí, apod..

Každopádně obecně se dá říci, že za únavu nejčastěji může nedostatek železa, kterého má spousta lidí nedostatek z důvodu špatné stravy. V mase je železa minimum. Je ho dostatek jen v játrech a z rostlinné stravy v čočce. Ale málokdo jí tyhle potraviny často. Nedostatek železa je proto jeden z nejčastějších nutričních deficitů na světě a především ve vyspělých částech světa. Málokdo přitom přisuzuje svou únavu právě absenci železa. Lze si nechat udělat rozbor stavu minerálů v těle u doktora, pokud se vám ale nechce chodit k doktorovi, tak lze zkusit koupit železo jako potravinový doplněk a zkusit ho aspoň měsíc užívat. Já třeba pocítil rapidní zlepšení hned po prvních dávkách a i po více jak dvou měsících se cítím skvěle. Než jsem začal železo užívat, tak jsem na tom byl čím dál hůře, po obědě už jsem musel i spát, nedokázal jsem dělat absolutně nic, tělo prostě nefungovalo.

Volně prodejné jsou v podstatě dvě verze železa. Jedna je rapidně levnější (jedna tabletka cca kolem koruny) a pak trochu dražší (jedna tabletka cca tři koruny). Rozdíl v nich je ale zásadní. Zatímco ta levnější varianta je pro tělo hůře vstřebatelná (glukonát/fumarát železitý), ta dražší varianta je vstřebatelnější, protože v této formě se vyskytuje i v potravinách (glukonát/fumarát železnatý). U té levnější varianty je efekt samozřejmě menší a je třeba ho potom brát každý den. U té dražší verze je efekt daleko lepší a není třeba to brát každý den, ale třeba jen třikrát za týden. Plus je samozřejmě vhodné i vylepšit jídelníček a zařadit na něj častěji čočku či játra, ale samozřejmě jsou i další potraviny bohaté na železo.

stirecek*
hodnocení

0x
Rozbor minerálů z krve není vypovídající. Krevní reciste je jako dálnice, auta převáží zboží sem a tam a v obchodě ho stejně nemají. To znamená, ze když nějaký minerál někde chybí, tělo ho odčerpává tam, kde ho zrovna nepotřebuje, krev ho dopravuje na místo a proto ho v krvi může být nadbytek. Tento nadbytek naopak může značit nedostatek. Co se týká konkrétně železa, tablety jsou vyhozené peníze. Nedostatek železa značí problém mnohem větší, chybí daleko více minerálů a vitamínů. Železo se vstřebává pouze za přítomnosti dostatku vitaminu C a nejvíc se železo vstřebává na lačno. Pokud člověku chybí železo, stačí zvýšit dávky vitaminu C. Cečko navíc urychluje regeneraci a stejně jako vitamin A a E jsou výbornými antioxidanty. Únavu taky značí nedostatek hořčíku a vápníku, řekl bych, ze vaše strava není ideální, převaha kyselinotvorne stravy! Energetické tyčinky tento stav ještě zhorší.
petr02

Uvedl jsem to jako nejčastější důvod únavy, jenž se týká především žen z důvodu menstruace a ztráty železa, ale nevyhýbá se ani mužům, jelikož se často stravujou špatně. Nejsem sám, kdo měl s nedostatkem železa a únavou problém, tohle mi potvrdilo více lidí, takže to není žádná pitomost a doplňky všem pomohly. U levných je efekt menší, u kvalitnějších je efekt daleko větší, vysvětlil jsem proč. A jinak samozřejmě železo potřebuje ke svému lepšímu vstřebávání céčko (které ale u většiny doplňků je přidané, u těch dražších je často i přírodního původu). Naopak železo se špatně vstřebá, pokud ho přijmete s větším množstvím vápníku. Pravda je taky, že železo se vstřebává prakticky jen ráno a maximálně kolem oběda, odpoledne a večer nikoliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]