Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za brouka?

Od: degesek odpovědí: 6 změna:

dobrý den, máme v domácnosti tohoto brouka a zajímalo by nás, jak se jmenuje, popř. jestli je nebezpečný nebo neškodný, předem děkuji za odpověd:)

Co je to za brouka?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

3x

Je to ploštice vroubenka americká (Leptoglossus occidentalis), která byla v ČR poprvé zjištěna teprve před 5 lety. Živí se na různých druzích jehličnanů a na podzim se dospělci stahují do lidských příbytků, kde hledají místo k přezimování.
Loni jsem ji viděl i v Praze. Přestože jde o nový druh v naší přírodě, zatím nevím o tom, že by působil nějaké problémy.
Samozřejmě člověku je absolutně neškodná. Leda kdybyste ji chtěli jíst, bude poněkud nechutná - jak už ploštice většinou bývají...

degesek
hodnocení

hodnocení

2x

Není to brouk, je to některá z mnoha druhů ploštic. Jen u nás jich žije téměř tisícovka druhů, na celém světě kolem padesáti tisíc druhů... Zdejší druhy nejsou nebezpečné. Pokud tento hmyz vezmete do ruky, pravděpodobně Vás potřísní aromatickou páchnoucí tekutinou ze svých pachových žláz.

hodnocení

0x

Nejsem odborník a proto bych hledal na internetu třba zde naturfoto.cz/...
vypadá to že patří do kategorie Střevlíkovití

degesek
hodnocení

no já hledala a našla sem zákeřnici, ta byla trochu podobná.

rangy13*
hodnocení

0x

Nejsem sice "broukolog" ale protože se všeho od šesti noh více štítím, tak si všeho hmyzu všímám. (aby byl dostatečně daleko). Ale protože bydlím v dost zalesněné lokalitě, tak vím, že jsem měla tu "čest" se s tímto broučím strejdou potkat venku! Jen k Vám asi utelk do tepla, teď všechen hmyz zalézá, tak se nějakou skulinou nebo oknem, pokud nemáte sítě dotal až k Vám. Asi Vás mate velikost nebo výjmečnost tohoto brouka, ale normálně ho posťte ven, žádný "exot" to není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]