Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lingvistický koutek

Od: faithoncemore* odpovědí: 5 změna:

Zdravím, toto je vlákno pro lidi, kteří mají tu úchylku, že jim (někdy až fyzicky) vadí hrubé gramatické chyby v tisku a jiných médiích. Chci tím říct, že u lidí, kteří se ani neživí psaním, ani nezastávají vyšší funkci, chybný pravopis toleruji, neb jsem magor jen částečně, ale chyby v novinách typu "by jste, bysem, bysme" mne vždy uštknou, také mne pobaví když mi odpoví ředitel nějaké firmy a ve své odpovědi píše např. "Vaše dokumenty k nám v pořádku dorazili" apod.
Jste na tom někdo podobně? :)

doplněno 12.12.14 11:22:

A vida, sama jsem si naběhla a jednu chybku v textu udělala :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

0x

Jo, taky mi to vadí. Nějaké překlepy ap. vůbec neřeším, ale pozoruji ten sešup jazykové úrovně od počátku, kdy jsem na netu, tedy od r. 1998 a je to čím dál horší, bohužel.

Nějaké aby jste a kdyby jste a podobné perly už daleko překonalo poslední dobou od sud, vydím, jestly, bidbul a v poslední době dokonce vídávám odtržené části slovesa te zvlášť - jako např. maluj te (místo malujte) atd. Zarážející je i to, že vlivem úbytku jazykového citu mnoho lidí nechápe psaní dě, tě, ně a klidně píšou v kuchyňi, koňe ap.

Nikomu nic neříkám, protože většina uživatelů už si vymohla právo na chyby a psát jako trotlové, takže se se zlou potážete ukázat na chybu a následuje agrese a odsouzení celou skupinou diskutérů, ale myslím si o těch lidech své. Pokud někdo komunikuje jako poloanalfabet, který nezvládá učivo 1. stupně ZŠ, těžko můžu vzít vážně cokoliv, co říká.

Bohužel to souvisí nejen s absencí jazykového citu, kdy lidi přestali číst knihy a čtou jen net, kde se ty chyby vyskytují tak často, ale též s digitální demencí.

host*
hodnocení

0x

chyby hlasatelů, moderátorů, redaktorů, novinářů a dalších jsou do uší bijící u

a) skloňování číslovek

b) slovo játra (dala jsem vařit játru, játro je už uvařené, apod.)

c) student - žák; na základních a středních školách jsou žáci, na vysokých školách a universitách studenti (studuji obor kuchař číšník, studuji na kadařnici)

d) profesor - profesory vysokých škol a universit jmenuje president republiky, na středních školách jsou učitelé (ať se nestydí, za to, že učí, že jsou učitelé i Komenský byl učitel národů a nedělal ze sebe profesora)

e) kompetence - všude (kromě školství) se správně používá pojem kompetence jako pravomoc, oprávnění ze zákona nebo z vykonávané funice (kompetence vlády, kompetence předsedy sněmovny, kompetence místního úřadu, apod). Ve školství se vinou otrockého překladu competency ve smyslu znalostí, vědomostí a dovedností, snaží znalosti a dovednosti žáků pojmenovávat jako kompetence. Ten, kdo se něco naučí a umí to, nemá ještě kompetenci to vykonávat. Když například svatební obřad provede úředník, který to sice dokonale umí a zná, ale nemá k tomu oprávnění (například bývalý starosta, který sice oddával, ale už není starosta a nemá toto oprávnění, tedy kompetenci sňatek uzavírat), je sňatek neplatný

f) atd

Vsadím se, že kdybyste se profesorů (pardon, učitelů) na gymnáziích zeptal, jestli by chtěli být oslovováni "pane učiteli" nebo "pane profesore", tak Vám do jednoho odpovědí, že je jim to jedno. To, že je to zavedená praxe, říkat učitelům na gymnáziích profesoři, není nějaká jejich libovůle. Tak je prosím nestavte do role ubožáků, kteří se honosí něčím, co jim nepatří, jen aby vypadali lépe.

lionka*

Mám za to, že na středních školách (na maturitních oborech) jsou také studenti, nikoli žáci. Žáci jsou pouze na základních školách, na učňovských oborch jsou učni, na maturitních studenti a na VŠ rovněž studenti.

Mně nejvíc bije do očí zaměňování slov "tip" a "typ," ve kterých se hodně chybuje.

iz*

Na středních a základních školách jsou žáci, na učilištích učňové. Studenti opravdu až na VŠ. Nevím, proč se u nás lidé domnívají, že žáci SŠ jsou studenty ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]