Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematicka olympiada

Od: lejno* odpovědí: 11 změna:

Před vánočním koncertem nabízeli žáci k prodeji 60 výrobků z hodin

výtvarné výchovy. Cenu si mohl každý zákazník určit sám a celý výtěžek
šel na dobročinné účely. Na začátku koncertu žáci spočítali, kolik korun
v průměru utržili za jeden prodaný výrobek, a vyšlo jim přesně celé číslo.
Protože stále neprodali všech 60 výrobků, nabízeli je i po koncertě. To
si lidé koupili ještě dalších sedm, za které dali celkem 2 505 Kč. Tím se
průměrná tržba za jeden prodaný výrobek zvýšila na rovných 130 Kč.
Kolik výrobků pak zůstalo neprodaných? Prosim napiste mi sem i postup vypoctu
Dekuji za Vase uzasne odpovedi :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Není Vám trapné žádat o vyřešení úlohy na olympiádu? *bzum*

martinaa*

Koukám, že chlapec nám tu postupně zadá asi celou olympiádu, tohle už je asi pátý dotaz s příkladem.

Navíc je tento dotaz již v rubrice škola, ale zkouší to dál. *zed*

dzordz*
hodnocení

0x

Viz poradte.cz/...

Napovím asi tolik, že stav "před"vás nemusí zajímat, protože vám stejně k ničemu moc nebude. Pro stav "po"si můžete napsat jednu rovnici s dvěma neznámými (počet prodaných výrobků a celková tržba), tu trochu upravíte, jednu neznámou vyjádříte pomocí druhé. No a jelikož hledáte jen celočíselná řešení a navíc máte i nějaké omezující podmínky (min. prodáno 1+7, max 60), vyjdou vám asi tak dvě různá řešení.

Jinak co si pamatuju, pro vyslání do meziškolního kola se stejně vybírali jen lidi, kteří na to aspoň trochu měli. Zatím jste z těch šesti domácích příkladů chtěl vyřešit kolik, pět? Myslíte, že se jako reprezentat školy umístíte líp, než poslední? Pošle vás tam vůbec váš vyučující, když vás zná roky a ví, co umíte spočítat a co jenom opsat?

lidus*
hodnocení

0x

Koukám, že vy z té olympiády víte tolik jako kdybych jí psala já-matematický analfabet. Být vámi napíši vnitřní poštou velmi hodnému člověku co vám radí, jmenuje se KARTAGINEC a když poprosíte, tak on jistě poradí.

pacourek*
hodnocení

0x

60.130=7800(možny zisk)

7800-2505=5295(možny zisk před koncertem)

5295:15=353(pruměr před koncertem) 15 jsem odvodil podle zadani

15+7=21(prodane vyrobky)

60-21=39

Tady mate jedno řešeni

dzordz*

Proč 15?

Průměrný zisk se ze 353 zvýšil na 130?

V prvním řádku je zahrnuto 60 do výpočtu, ale z posledního řádku vyplývá, že jsme celou dobu počítali jen s částí, ne se všemi 60 kusy, tedy na prvním řádku jsme si vlastně mohli napsat cokoli nás napadlo?

pacourek*

Toto zadaní je asi špatné.Kdyby se vybralo o 5 kc meně po koncertu vypadalo by to asi takto 60.130=7800(možný zisk)

7800-2500=5300(možmý ziisk před koncertem) 5300:53´=100(pruměrpřed)

53 -7=60( všechny vyrobky,pruměr130)Vysledek je realisticnejší .Vše prodano

Pokud neni špatné Ja jsem hledal k čislu5295 takove,ktere po vydělení zustalo celé a zaroven bylo mezi13-53

13+7´=20(tolik nejmeně museli prodam 53+7=60(tolik měli vyrobku

petapet
Zadání je dobře. Vy vycházíte z toho, že každý z 60 výrobků stojí průměrně 130 Kč. Správně radí dzordz.. Např. vyhovuje, že se před koncertem prodalo 5 výrobků za průměrnou cenu 135 Kč. Po prodeji dalších 7 výrobků byla průměrná cena 265 Kč, čili o 130 Kč větší. Vyhovuje ještě jedno celočíselné řešení.
petapet
Jak vidím, dopustil jsem se omylu. Průměr se zvýšil na 130 Kč a já uvažoval, že se zvýšil o 130 Kč. Tím pádem je úloha mnohem lehčí.

dzordz*
hodnocení

0x

Bolí mě hlavička ze snahy o pochopení možného zisku a průměru:( Radši napíšu, co bych s tím teda konkrétně dělal.

v = výrobky prodané před koncertem, p = průměr před koncertem:

v * p + 2505 = (v + 7) * 130

v = 1595 / (130 - p)

Přičemž p i v jsou celočíselné a kladné, v je v rozmezí od 1 do 53 (aby se pak dalo prodat dalších 7), jmenovatel musí být kladný, tedy p menší než 130 (což je i ze zadání, první průměr nižší než druhý). Pro v = 1 by bylo p = -1465, takže to nám omezí ta přísnější podmínka, p > 0. Pro v = 53 je p = 99.něco, takže p < 100.

Děliteli 1595 jsou 1, 5, 11, 29, 55, 145, 319, 1595. Tihle dělitelé se rovnají (130 - p), tedy p = 130 - dělitel. Zkusím p=130-1=129 moc, p=130-5=125 moc, .., p=130-55=75 může být, p=130-145=-15 už moc málo. Takže jsem na začátku kecal, když jsem říkal, že to bude mít asi dvě řešení, má to nakonec řešení jen jedno.

Průměr před koncertem byl 75, výrobků bylo prodaných 1595/(130-75)=29, za to byl zisk 75*29=2175. Po koncertu prodaných dalších 7, další zisk 2505, celkový zisk 2175+2505=4680, celkem prodáno 29+7=36, celkový průměr 4680/36=130. Tak :)

lejno*
hodnocení

Vy ste fakt Bozi Moc a Moc Diky (Ja nechci na okresni kolo chci to jen odevzdat)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]