Nejste přihlášen/a.
Povím vám příběh. Mám známou, která byla na pracáku a nakonec našla místo prodavačky v textilu. Malý soukromý obchod. Byla tam zaměstnaná víc jak jeden rok, ale kšefty jsou jsou čím dál horší a tak majitelka vymyslela, že využije nabídky od státu. Zaměstnala jinou prodavačku z pracáku s tím, že jako vytvořila nové pracovní místo. Tuto osobu neplatí, neboť to platí stát. jenomže tu majitelku začala ta první prodavačka lézti krkem, protože za tu musí odvádět daně a všechno, co s tím souvisí. Takže majitelka obchodu hledala, jak by se jí zbavila legálně, protože jí vlastně úplně stačí jedna prodavačka. Tak tedy tu první dnes vyhodila na minutu s tím, že místo do kasy, dala dva tisíce do trezoru, s úmyslem je později zpronevěřit. Já to ani neumím pořádně vysvětlit. Je to dost zapeklité. Ale prostě ta obchodnice té dívce řekla, že ať navalí klíče od prodejny a jde si k doktorovi, že u ní skončila. A aby držela zobák, nebo si prý už nenajde ve městě zaměstnání.
Já to asi blbě vysvětluji, ale myslíte si, že je tohle možné?
Ahoj Suzy, asi by to chtělo znát víc podrobností. Vyhodila - jakým stylem? Předpokládám, že jí dala podepsat dohodu, to je dneska moderní. Pokud nic nepodepsala, tak se možnosti, jak se bránit, najdou.
doplněno 13.05.13 22:40:Jestliže nic nepodepsala, tak výpověď nemá. Ani na ÚP v podstatě nemá co hledat - zatím.Jak radí Ivzez, měla by jít normálně do práce, pokud ji tam zaměstnavatel nebude chtít, tak by se měla obrátit na Inspektorát práce. Tam bývají ochotni fundovaně poradit. A zaměstnavatelé nemají tento úřad v oblibě a docela se ho bojí.
doplněno 13.05.13 22:53:Suzy, z mého nejbližšího okolí: Na IP poradili přesný postup, poradili formulaci dopisu s přesným uvedením paragrafů a navrhli termín na vyřešení pro zaměstnavatele. Řekli, že mohou provést kontrolu pro nápor práce za cca 2 - 3 měsíce. Ovšem pokud zaměstnavatel nebude věc řešit, tak může dotyčná přijít znovu, dá jim souhlas s odtajněním (oni to nazvali jinak) a oni mohou provést kontrolu podstatně dříve s tím, že půjdou u zaměstnavatele po konkrétních věcech, které jim dotyčná uvedla.
Ahoj Ládine. Co já vím, tak jí nic podepsat nedala. Prostě jí řekla, aby jí okamžitě dala klíče od prodejny a šla k lékaři. Že u ní končí z důvodu nedůvěryhodnosti. Ta zaměstanvatelka dříve měla prodavačky na živnostenský list a ty vyhodila fakt na minutu. jenomže tuhle má z pracáku. A ta chudák holka nic nevzala, to vím naprosto jistě. Ty peníze byly v trezoru. Ale ta zaměstnaatelka se jí potřebovala zbavit. No ona půjde na pracák, musí tam, prý kvůli nějakému zápočtovému listu a ona jim to tam vysvětlí podle pravdy. já jenom že jsem chtěla vědět, jestli si tohle zaměstnavatel může dovolit. Já se do toho nebudu namáčet aktivně, neboť by se to svezlo na mou hlavu. Znám je obě.
Na Úřad Práce bych nespoléhal - oni nejsou od toho aby se starali o zájmy uchazeče o práci apod. ti jen dělaj svou papírovou práci a nic víc je nazajímá. Opravdu jediný orgán na který má smysl se obrátit je I.P. Ještě myslím že ona sama si musí dát pozor, aby nebyla vina svalena na ni jakože odešla dobrovolně (proto je důležité co bude podepisovat - nepodepsat něco kde se přiznávám k něčemu co není pravda - byť pod tlakem) protože ÚP když sežene někomu práci tak uváději podmínky takové jako že nesmíš dobrovolně odejít jinak by to bylo bráno jako nespolupráce s ÚP a pak by ti hrozilo sankční vyřazení myslím na rok (tedy pak nutno platit si zdrávko).
Dodatek - pokud by nenastoupila do práce bude to nekázeň a porušení podmínek stanovených ÚP. Domnívám se. Pak by se mohla dostat do výše popsaných problém - sankční vyřazení
Dobrý večer, Suzymon, soukromí zaměstnavatelé často zkoušejí, co si zaměstnanaec ještě nechá líbit.
Protože jsem nebyla na mítsě, nedokážu posoudit, nakolik je okamžité zrušení pracovního poměru oprávněné nebo ne (k tomu se vbyjadřovat nebudu).
Ovšem ukončení pracovního poměru musí být písemné, ať jde o výpověď, okamžité zrušení nebo o dohodu.
Já bych na místě Vaší známé zítra normálně nastoupila do práce a trvala na přidělování sjednaného druhu práce.
A určitě bych se na úřad práce obrátila s informací o zneužití dotace na zřízení pracovního místa.
doplněno 13.05.13 22:27:Suzymon, dokud nemá v ruce výpověď a potvrzení o zaměstnání (zápočtový list), které jí je povinen vystavit zaměstnavatel, nemůže ji úřad práce zaregistrovat.
[Dokud nedostala výpověď, je stále zaměstnána a není uchazečem o zaměstnání.]
doplněno 13.05.13 23:09:"Ztráta důvěry" není podle zákoníku práce výpovědním důvodem a není ani důvodem, pro který by zaměstnavatel mohl pracovní poměr zrušit okamžitě (i okamžité zrušení by však muselo být písemně).
Okamžité zrušení pracovního poměru je možné v případě, že zaměstnanec poruší předpisy vážící se k jeho práci zvlášť hrubým způsobem.
Uložení peněz do trezoru místo do kasy takovým důvodem není. Uložení do trezoru podle naopak svědčí o zvýšené pečlivosti zaměstnance. Něco jiného by bylo vložení peněz do šuplíku místo do pokladny.
___ Suzymon, víte o tom víc? Byly všechny nákupy řádně namarkovány? (Já jsem v době, kdy jsem pracovala s hotovostí, ukládala peníze do trezoru, jednotlivé položky hned při placení vkládala do excelu, který se na rozdíl ode mne neplete a do pokladní knihy jsem vše zapsala až po kontrole. V kase jsem měla vždy jen pár drobných na vrácení do dvoustovky.)
doplněno 13.05.13 23:12:Podle mne majitelka se ztrátou důvěry nemůže obstát. Kdyby Vaše známá chtěla peníze zcizit, nenechala by je v trezoru v prodejně.
Ano. Asi tak. Bez toho flígru. Prostě ta osoba přišla do práce. Zaměstnavatelka jí dala otázku ohledně těch dvou tisíc, ona jí odpověděla, že je uložila do trezoru jako přebytek, nebo co. Zaměstnavatelka se zeptala, proč jí o tom neinformovala a než se tahle zmohla na odpověď proč, tak jí řekla, aby jí vydala klíče a šla okamžitě domů a k tomu doktorovi. Že s ní prostě končí z důvodu nedůvěryhodnosti. Já u toho nebyla, ale dovedu si o představit.
Ať Vaše známá událost sepíše a originál předá majitelce proti potvrzení převzetí na kopii. Dále ať trvá na provedení inventury za její přítomnosti. (Byla chyba předat klíče bez provedení inventury.)
Jestli podepsala dohodu o odpovědnosti za svěřené hodnoty (hmotnou odpovědnost), bude v případě, že o inventuru prokazatelně (nejlépe písemně) nepožádá, ručit za případné manko zjištěné další inventurou (třeba až půl roku).
doplněno 13.05.13 23:20:Suzymon, nasměrujte svou známou sem, poradíme jí. Ale budou potřeba přesnější informace.
Žijeme v zemi, kde nelze jen tak někoho vyhodit z práce. Majitelka asi čeká, že udělá bububu, trochu pohrozí vyhazovem na paragraf a prodavačka se rozklepe a podepíše cokoliv. Takže okamžitě kontaktovat inspektorát práce, nejlíp už mít připravenou sepsanou svoji verzi událostí. Žádná ztráta důvěry bez důkazů neexistuje. Prodavačka nic neukradla. Důkazní břemeno je na straně majitelky. Ona bude muset prokázat úmysl prodavačky zcizit část tržby nebo hrubé porušení pracovní kázně. To se jí těžko povede.
Každý si dovolí jen tolik, kolik mu dovolí jeho okolí. Pokud prodavačka ukáže, že se bude bránit všemi prostředky, bude to rozhodně lepší, než když pod nátlakem podepíše svůj vlastní vyhazov. Stejně nemá co ztratit. V nejhorším aspoň dostane odstupné a když potom za ni majitelka nikoho nepřijme, ještě jí může zatopit. Pokud se jí podaří nějakým způsobem této prodavačky zbavit a zůstane v obchodě jen ta z pracáku, je to možné brát jako porušení podmínek - nové místo nebylo vytvořeno + neoprávněné čerpání dotace. Pokud nemá majitelka hodně dlouhé prsty, možná dostane solidní pokutu.
Tak už je všechno v pořádku. Ta paní si to rozmyslela, nebo jí někdo upozornil, že udělala chybu a včera večer té známé zatelefonovala, že má přijít dnes normálně do zaměstnání. Ona ji chtěla asi opravdu jen postrašit, nebo jak to myslela. Víte, já u toho nebyla a tak také nevím na sto procent, co se tam vlastně odehrálo. Možná, že kdybych mluvila s tou majitelkou, tak ta by mi zase vyprávěla jinou verzi. Ono není lehké vycházet s lidmi v rodině, natož s cizími. Doba je hektická a každý chce mít to největší sousto a myslí si, že on je v právu. Lidé pozbývají soudnosti a jednají někdy unáhleně. Nakonec to dopadlo dobře a to je důležité. Tak díky všem. Suzy.
No kazdopadne byt tou vasi znamou, tak si hledam co nejrychleji novou praci. protoze pracovat pod takovym clovekem nebudu jak jde videt, delat dobroty.
Ano, určitě to tak dopadne. Nelze chodit do zaměstnání s nechutí a obavami, co se zase přihodí. Ale prozatím je to nejhorší zažehnáno. Snad.
Hahanaj, dopadlo to dobře. Ta paní co byla vyhozená už dávno pracuje někde jinde, také jako prodavačka a tam nemá problémy. Já na tu otázku dávno zapomněla. Jinak já vím, že to myslíš dobře . Já znám docela dost lidí a každý se mi lehce svěřuje, asi vypadám důvěryhodně a oni mají dojem, že je opravdu poslouchám, když vypráví ty své trable, a to je asi v dnešní době, kdy jsou všichni zaneprázdněni vlastními problémy spíše vzácností. A já je opravdu poslouchám se zájmem a snažím se tomu přijít na kloub a třeba i nějak poradit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.