Nejste přihlášen/a.
Jak ponocný zjištoval,kolik je hodin?Je to otázka,na kterou jsem zatím nemohla najít odpověd díky všem
Nemusely to být jen přesýpací. Také sluneční, vodní a další. Navíc mechanické hodiny existují již od 13. století.
Ne, nepsala jsem o hodinách, které se mohly používat v noci, ale všeobecně o tom, že se nepoužívaly jen přesýpací (což jsem pochopila z 1. příspěvku). Sluneční, vodní a jiné jsou toho důkazem + v té době už byly mechanické, kterými se mohli v noci řídit (jak už tu někdo zmínil orloje), ale tehdy už byly i kapesní hodinky atd.
Plus také jak tu někdo říkal - nešlo ani tak o "živé hodiny", ale spíš o "městskou policii" nebo hlídače.
Snad už jsem dost konkrétní
Ano! Ponocný totiž neměl jako hlavní funkci troubit půlnoc a vyzpěvovat: "Odbyla ta a ta hodina.Chval každý duch hospodina...",tedy hlídat čas. Byl spíše tak trochu jako dnešní strážník městské policie a to hlavně v dobách středověku.Je nutné si také uvědomit,že v dobách Karla IV.,ve středověku, kdy pravděpodobně tato funkce ponocného vznikla,se čas nebral jako dnes.Den končil západem slunce a čas po té už byl vlastně dnem následujícím.Co se týče presýpacích hodin tak ty sloužily k měření kratších časových úseků.Trochu jako dnešní stopky.
Ponocný -Google
Ponocnýje zaniklé povolání, jež bychom dnes mohli popsat funkcí :noční hlídač. Jednalo se o to, že v minulosti měla každá větší obec svého specializovaného obecního zřízence, který vykonával funkci ponocného. Ponocný držel stráž v obci v době, kdy všichni ostatní obyvatelé spali. Jednalo se vlastně o zvláštnínoční hlídku, jejichž úkolem bylo vyvolat poplach při jakékoliv nepředvídané či mimořádné události v dané obci. Kromě vpádu cizích vojsk, útoku lupičů a činnosti zlodějů se jednalo především o primitivnípožární stráž. V dobách kdy většina venkovských stavení byla postavena ze dřeva a slámy se svítilo i topilo prakticky výhradně za pomoci otevřeného ohně, nebezpečí požáru v nočních hodinách bylo značné - podstatně vyšší než je tomu dnes.
K tomuto účelu býval ponocný vybaven rohem, na který v případě poplachu mohl zatroubit, obvykle také nosil nějakou vhodnou ruční zbraň na svoji vlastní obranu (hůl, čakan, valašku apod.). Funkce ponocného bývala spojena s řadou služebních povinností, které ponocní vykonávali i ve dne.
Proč ten smích? Jsem přesvědčen, že opravdu občas (třeba v každou hodinu podle věže, jak psal @lui ) něco zahalekal pro kontrolu, že nespí a že se mu nic nestalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.