Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabalený jako pumpa

Od: marecek® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den všem,

prosím nevíte jaký přesně význam má rčení "nabalený jako pumpa"?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, protože se vodní pumpa na zimu zabalí, aby v ní voda nezmrzla. Zdravím!

doplněno 24.10.14 18:16:

Ano, kolegové to hezky doplnili - pumpa, která se na zimu vypouští se balit nemusí, ale zase potom dlouho trvá, než začne voda téci (než vystoupá do tělesa pumpy).

ladinpraha*
hodnocení

0x

Doplním Bena: Pumpa byla často jediným zdrojem nejen pitné vody pro bližší nebo širší okolí. Obvykle pro celou ulici. Proto na zimu dostávala kabát. Buď jenom ze slámy nebo z prken a slámy. U nás byla zdrojem nepitné vody i kašna na náměstí. Proto dostávala na zimu zateplení z prken a slámy.

hodnocení

0x

Chlapi, proč Vám nemůžu dát bod.

Pumpa, to byl zdroj dopravy vody pro dobytek a hospodáře. Aby mezi čerpáním, hlavně přes noc nevychladla a nezamrzla voda v tělese pumpy, tak se balila do všeho možného a do několika vrstev.

Pamatuji, že i okolo roku 1964-67 jsme rovněž balili studnu, nežli se udělal vodovod d domu a pumpa na zimu vypouštěla.

hodnocení

Taky bych dala bod za zajímavou odpověď,takhle bude muset stačit poděkování *nevi*

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Když jsem byl malý, tak někdy v roce 1964-5 táta a strejda měnili starou ruční pumpu s dlouhou pákou za jinou a táta mě už tenkrát ukázal, že spodek trubky od koše má ve svém spodku takovou malou dírku. A tou měla načerpaná voda po skončení pumpování odtéci zpátky do studny a systém se tak odvodnil. Bylo to vždy slyšet, jak naráží na hladinu. Viděl jsem něco podobného, někdy v roce 1982 na tlakovém ventilu( který sloužil jako pumpa). Taky ta natlačená voda do výtoku, nakonec utekla do země. Napadá mě, jestli to ,,strojení pump,, , nemělo i nějaký jiný, nějak symbolický význam? Něk podobně vypadali sovětští samopalníci za 2 sv. války.V těch prošívaných mundůrech.

doplněno 25.10.14 19:49:

Ahoj Milane. Když jsem s tou pákou hýbal takovým běžným způsobem, tak ta voda byla nahoře skoro hned. A nepamatuji se, že by se s tou pumpou dělaly nějaké přechody na zimu. Možná i proto, že mohla mít svoji hladinu blíže té pumpě. Voda se zdvihala asi jen kousek nad hladinu.

Humbuckere, ano, měli pumpy i takové dírky, ale déle trvalo, nežli se napumpovala voda.

Ta dírka se na léto zadělávala hřídelí do konusu, jako špunt, na zimu povytáhlo a po napumpování pomalu vytekla voda z tělesa pompy do studně, aby nezamrzla..

host*

Lepší než dírka v nasávacím potrubí je malý kohoutek nasazený z boku nasávacího potrubí asi tak půl metru pod pumpou. Kohoutek, který se pootočením o 90° (čtvrt otáčky) otevřel nebo zpět zavřel.

Stačí poodsunout půlku deklu na studni, a kohoutek pootočit železnou tyčkou se zářezem pro páčku kohoutku (mosazný, jako býval u přívodu plynu ke starému topidlu, ještě v dobách, kdy se plyn přiváděl hadicí).

Takhle přes zimu po napumpování vody z pumpy nad zemí až do výšky kohoutku, tedy asi půl metru pod horním víkem studny, voda z pumpy a potrubí vytekla a nemohla zmrznout. Na jaře se kohoutek zase pootočil a voda v pumpě vydržela a mohlo se natáhnout vodu už po několika málo pumpnutí.

hodnocení

Zajímavé,díky všem za postřehy*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]