Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně insolvence. Mám manžela (svatba proběhla v listopadu 2014),já mám dva závazky vůči bance, které platím a vznikly před manželstvím. Manžel má taktéž dva závazky, které nezvládáme splácet a také vznikly před manželstvím. Dále máme společnou hypotéku, kdy já jsem hlavní dlužník a manžel spoludlužník. Taktéž hypotéku jsme si brali před manželstvím. Manžel by chtěl podat návrh na povolení oddlužení. Jak by to bylo tedy s těmi dluhy? Nebudou pak banky vymáhat zbytek jeho dluhů po mě? Nevím jak to správně zformulovat tu otázku...Jak to bude s hypotékou? Moc děkuji za odpovědi
Odpověď je trošku složitější. Kolik procent z těch svých dluhů manžel uhradí?
Další problém je hypoteka. Splácíte ji dosud řádně a včas? Některé banky totiž v případě, že dlužník jde do insolvence, celou hypoteku zesplatní. To znamená, že ukončí smluvní vztah mezi bankou a vámi a od vás bude chtít zaplatit celou zbývající část.
Počítá se s tím, že prozatím z příjmu který má, uhradí oněch 30% dluhu za 5 let. Všechny dluhy nám vznikly před manželstvím.
Co se týče hypotéky, tak jsme teď sepisovali s Českou spořitelnou tzv. notářský zápis, kde nám snížili splátku, a teď v lednu máme jakoby první splátku. Jinak jsme spláceli včas 5 let, až poslední rok jsme platili s měsíčním zpožděním.
Dobrý den.
U vašich závazků je opravdu důležité, kdy vznikly. Pole toho může mít oddlužení jen jednoho z manželů na situaci druhého různý účinek.
Naopak u hypotéky lze předpokládat, že i když podá návrh na povolení oddlužení některý z manželů samostatně, bude banka chtít po druhém manželovi, aby závazek doplatil. A je zde reálná možnost, že banka bude chtít v oddlužení prodat dům či byt, který je předmětem zajištění hypotéky. Doporučuji se opravdu podrobně informovat o důsledcích oddlužení na Váš majetek.
Hezký den JUDr. David Vozák
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.