Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
honila mě "mlsná" a v lednici jsem objevil Tesco meruňkový jogurt s datem expirace 25.10. 2014. Po otevření mi připadal chuťově i pachově v normě, tak ho teď testuju v trávicím ústrojí. Zatím dobrý.
Máte někdo zkušenosti s konzumací prošlých, nicméně zjevně nezávadných potravin?
jestli se neptetu tak datum trvanlivosti je jen orientační do kdy má vyrobek vydržet což neznamená že by mel byt den po tom na vyhozeni a myslím si že i kdyby byl tak nic zas tak hrozneho by z toho být nemělo
Dobrou chut )
Plete. No i když částečně pravdu máte.
Datum minimální trvanlivosti značí do kdy výrobce ručí, že bude mít výrobek své specifické vlastnosti a bude zdravotně nezávadný. Samozřejmě při správném skladování. Což je samozřejmě míň než skutečně vydrží. Po tomto datu je odpovědnost za zdravotní nezávadnost na prodejci.
U těhle ochucených bych teda dva týdny po expiraci docela váhal, jsou v tom přidaný cukry, možná éčka, atd. Tam už mohou být nějaké nežádoucí zárodky i když to zatím třeba nelze senzoricky poznat. Ono vám to samozřejmě hned nic neudělá, ale plísně a podobné sajrajty se hromadí v těle a jednou to může způsobit nějaké závážné onemocnění (upozorňuji, že může ale nemusí, pro ty co se na mě vrhnou, že jejich babičky a dědečkové odkrojili kus plesnivé části a zbytek dojedli a dožili se skoro stovky).
U obyčejného bílého jogurtu, kde nejsou žádné přidané cukry ani éčka, bych se bál méně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.