Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak fungují stará vánoční světýlka?

Od: nevimnick odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer
Sedím tu skoro k půlnoci a koukám na blikající světýlka na okně... A tak mě napdala věc. Všechny nové typy, v nynější době prodávané vánoční osvětlení má hned za přívodem krabičku, která obsahuje zřejmě onen program blikání...
Ale jak vlastně fungovala stará vánoční světla z dob našich babiček? Z dob kdy já jsem byl malý, i my je doma měli. Zkrátka jen drát (svazek 3-a drátů) sem tam osazený žárovkou, na konci primitivní vidlička do zásuvky a kde nic tu nic... Člověk by si řekl že budou jen svítit (uzavřený okruh), ale přesto blikala, jak tato stařičká světla vlastně fungovala?
Víte někdo? Za reakce předem děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

stoffi*
hodnocení

0x

Stará světýlka se skládala z několika segmentů, kdy každý obsahoval několik žárovek zapojených do série. Každá první žárovka však měla bimetalový kontakt. Když byla studená, kontakty držely u sebe a okruh byl uzavřen. Jak jí protékal proud, kontakt se zahřál a nožičky se od sebe oddáliy a tak se rozpojil obvod. Až vychladly, tak se daný segment opět rozsvítil.

Přeji hezký večer :).

nevimnick
hodnocení

Moc děkuji stoffi, zajímavé *palec*

nevimnick
hodnocení

Omlouvám se, nějak se mi pomíchal text, a už absolutně netuším jak se to dostalo do rubriky nejen pro ženy *smich*

Takže ještě jednou srozumitelně otázka:

Dobrý večer,

Sedím tu skoro o půlnoci a koukám na blikající světýlka na okně... A tak mě napadla věc... :)

Všechny nové typy, v nynější době prodávané vánoční sovětlení má hed za přívodem krabičku, která obsahuje zřejmě onen program blikání...

Ale jak vlastně fungovala stará vánoční světla z dob načich babiček? z dob kdy já jsem byl malý, i my je doma měli. Zkrátka jen drát (svazek 3-4 drátů) sem tam osazený žárovkou, na konci primitivní vidlička do zásuvky a kde nic tu nic... Člověk by si řekl že budou jen svítit (uzavřený okruh), ale přesto blikala, jak tato stařičká světla vlastně fungovala? *hi*

Víte někdo? Za reakce předem děkuji :)

Takže ještě jednou fakt sorry, nevím jak se to stalo, a Admina prosím o přesun otázky do logičtější rubriky pokud to jde... *zed*

cinematic*

Nevím jak za našich babiček, ale my dávali do série se žárovkama zářivkový startér. Po delším koukání hrozil tik v oku. *sok**smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]