Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu: Kolegyně navštěvuje poslední dobou dost často lékaře a zjistila jsem, že se chystá darovat vajíčka z důvodu přilepšení k platu - 15 000 Kč. Nejsme na pracovišti povinni vyplňovat propustky, naši nadřízení jsou (zatím) docela velkorysí, ale není radno to zneužívat. Nevím, zda by návštěvy lékaře z výše uvedeného důvodu neměly být nadpracovány. Poradíte někdo?
Tak se přihlaš také, a ihned uvidíš, jak se Tvé mínění na Tvou kolegini radikálně změní. Jak psal Ladin, je to přece mezi ní a jejím zaměstnavatelem. V čem chceš poradit? Ale přesto jednu radu mám. Jdi za svým představeným a vznes svou stížnost a podivení nad jeho tolerantností vůči Tvé kolegini přímo u něj. Jenom on Ti může dát dobrou odpověď.
hm, asi jsem to napsala špatně - kdyby to zaměstnavatel věděl, asi by tak tolerantní nebyl, ani vůči ostatním. Spíš se bojím toho, že to na ni praskne, a odnesem to všichni zpřísněním pravidel. Proto se ptám, jestli to není záležitost, která se má řešit např. dovolenou. Díky, že jste mě všichni hned odsoudili
Piskle, opravdu jsi nedobře vyjádřila otázku. Proto byly reakce takové, jaké byly. Takže Ty chceš říci, že ji vlastně celý kolektiv kreje při jejích absencích? Jak to děláte? To za ni její práci vykonáváte? A když se bojíte, že to na ni praskne, tak si promluvte přímo s ní, a jestliže vám to vadí, jako kolektivu, musíte to řešit mezi sebou, než abyste dopustili, aby to "prasklo", a sankce by pak měly dopad na vás všechny. Tak jí navrhni, aby si na to vzala dovolenou.
Nekryjeme ji, oficiálně je u doktora, na což má podle našich vnitřních pravidel nárok. Jen jsem náhodou zjistila - ne od ní, že je to za tímto účelem a jsem jediná kdo to ví. Pokud se obecně tahle věc má řešit mimo pracovní dobu nebo volnem bez nároku na mzdu nebo dovolenou, pak se ozvu, ale zatím nevím nic. Asi to nemá smysl řešit. Holt ty její papíry udělám zase já.
Ta žena darováním vajíček dává možnost na to mít dítě ženám, které by toho jinak nebyly schopny a věřte, že píchat do sebe hormony a pak vlastní punkce vaječníků není žádný med. Dárci krve dostávají také den placeného volna třeba 5x do roka. Trochu solidarity...
Proboha, až do odpovědi Elsy jsem si myslela, že ona paní nosí panu doktorovi jako prezenty slepičí vajíčka. A on jí za to píše volno! Pane bože, jsem já to ale pitomec! To jsem snad přepracovaná z těch Vánoc. Ale když ono to bylo tak divně formulované.
Ono nosit doktorovi vajíčka /a zabíjačku a jablka a kafe a... a ...a... a.../ bývalo na vësnici dost rozšířené. I tchyně nosila. A tak jsem si myslela, že tazatelka závidí doktorovi plat 15 000 a k tomu ještě naturálie /vejce/ od kolegyně z práce.
SVATÁ PROSTOTO! NEMÁTE NĚKDO ČÍSLO NA CHOCHOLOUŠKA? Jaga.
Myslím si, že darování vajíček spadá pod to, co zákoník práce nazývá biologickým materiálem. Takže na odběr vajíček se poskytuje placené volno tuším až 48 hodin s tím, že je možné, aby lékař tuto dobu zkrátil nebo prodloužil. Co se týče dalších vyšetření s tím spojených, tak tam zřejmě platí, že zaměstnavatel poskytne zaměstnanci volno a náhradu mzdy na nezbytně nutnou dobu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.