Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výbuchy muničních skladů. Je to možné?

Od: humbucker* odpovědí: 21 změna:

Ahoj. Co říkáte na to, že nám tu nějak moc bouchají muniční sklady? Nemá to zakrýt nějakou zlodějnu?

doplněno 10.12.14 21:37:

Byly to dva muniční sklady v jednom muničním areálu. Co se asi musí stát, aby ten dělostřelecký granát, ráže 152mm, z tý střechy vybuchl?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Moc bouchají? Kolikpak jich za posledních x- let vybuchlo? Pokud mě pamět neklame, buchnul jen jeden - pravda, několikrát za sebou. Ovšem vzhledem k tomu, že byl v soukr. rukách a co není nepodstatné v rukou pochybné firmy, tak snad ani naivní dítě nevěří, že to buchlo jen tak samo od sebe, že ...

"Pokud mě pamět neklame, buchnul jen jeden"

Nikoliv, bouchly 2, sice v jednom, areálu, ale dost daleko od sebe a v dost velkém časovém odstupu, aby to spolu souviselo. Navíc ten druhý bouchnul pár dní po tom, co v něm byla provedená důkladná pyrotechnická kontrola. Na náhodu to moc nevypadá, podle mě se měl celý areál hlídat už po prvním výbuchu. Natažená igelitová páska mezi stromy a papírové cedule případného teroristu asi nezastaví.

jmhad*
hodnocení

0x

to už dnes nikdo nezjistí. Já si ale myslím,že jen blbec by chtěl zakrýt nějakou zlodějnu tím,že vyhodí sklad. Spíše to byla neopatrnost těch dvou zaměstnanců,kteřé tam zahynuli. A jejich nadřízený,který jim dal nějaký pracovní úkol, takticky mlčí. U sousedů na Slovensku to nedávno bylo /údajně/ při rozebírání munice.

borax*

Jo, neopatrnost u prvního skladu je možná, ovšem ten druhý byl pravděpodobně odpálený schválně a ten kdo to udělal je sprosté hovado... nikomu nepřeju tu kanonádu, byl to děs, jak z válečného filmu. Snad už bude klid.

majsterjoe*

Tak ale munice se nerozebírá přeci v muničním skladu. To riziko je vysoke.

ju*
hodnocení

0x

Možné to je - nikdo neví co a kolik munice tam bylo, odkud se dovezla, proč spěchali po prvním výbuchu a měřili radioaktivitu, proč mlží - protože nic nevědí.

1/ Objekt nebyl v soukromých rukou - majetek armády, firmy byly v nájmu - někdo namazal...ředitel výzkumáku to na něčí nátlak za něco podepsal a už se to veze, proto se bude otevírat Květná protože pokud dojde k vymáhání škody stát vše projede, čehož jsou si soudruzi vědomi.

2/ spekulace zda to má zakrýt zlodějinu, není od věci...je na prvním místě při vyšetřování.

3/ pokud to někdo odpálil není možné najít zbytky systému který provedl iniciaci, musela by to být srašná klika aby se zbytky našly, barák se prakticky vypařil...

vyšetřování se potáhne a nikdo se neodváží ani tipovat jak dlouho, pokud se nenajde někdo kdo začne mluvit...bylo by velmi zajímávé kdyby se odhalily vazby mezi firmou - politickou stranou / která byla u vesla při podpisu smlouvy na objekt/ a ministerstvem domobrany...

bambula*
hodnocení

0x

Venca tenista před 24 lety pravil, vše vyřeší neviditelná ruka trhu a tam pracovalo několik neviditelných odborníků

ju*

Ano dalo by se odpovědět slovy Jiřího Kodeta z filmu pelíšky :"" A komu tím prospějete"" pokud jsem to nezvojtil..., zatím je jasné že o náhradu se hlásí ten recyklátor raketového paliva, to bude být vývar, zase naše daně jdou do prd... pokud to nerozkradou v práglu, tak to nacpeme do armády, uplně k prdu...kde je tomu konec...

buss
hodnocení

0x

Co na to? Jen hypotéézy, počkejte, až co nám předložíí. Jistě to bude úplná, správná, přesná informace! Jak říkal VIL, potřebujeme úplnou pravdu a ta nesmí na ničem záviset. Že by bylo třeba být bdělý? Tady je navrtaný kopec, baráků na něm hafo ...

ju*

omyl pravda je subjektivní veličina...veřejnost se skutečnou pravdu NIKDY a o ničem nedoví, namátkou vražda Kenedyho, Mnichovská dohoda, rozdělení polska / němci x rusové/, 17 listopad 89, 11 září, Cassa, Pandury, nečasova kunhuta, dotace, ROP atd... a jiné - vše co se koná kolem politiky, moci a tím i peněz je záměrně zamlžováno protože kdyby davy věděly - nebylo by to dobré

humbucker*
hodnocení

Ahoj.

Přidám něco malého ke své otázce. Na vojně jsem nějaký čas jezdil na přepravě tankové, dělostřelecké a raketové munice. Z nádraží do muničáku a jindy zase zpět s jinou. Jednou se stalo, že bigoši vyváželi munici z vagonu na ložnou plochu mého náklaďáku. Špatně najeli na přejezdový plech velkým rudlem s asi 7mi truhlíky, dělené munice- kule ráže 152mm + hilzna. Měla každá asi 70 kg. Ten se zvrátil a celý náklad rudlu se vysypal mezi koleje. Dvě bytelné bedny se pádem rozštíply a obsah se rozkutálel několik metrů daleko. Krve by se v nás nedořezal. Jen pošťák (rotmistr) byl klidný a nepanikařil. Potom řekl, že by se ta kule musela vymést rotujíc z hlavně děla, aby se odblokovala a pak teprve vybouchla. Nemělo by jí vadit ani úder na špičku, krytou hliníkovou čepičkou velikosti víčka PET flašky. Ta tam slouží pro to, aby když se sešroubuje před nabitím za závěr laufu, aby po výstřelu a jejím dopadu do cíle, ten granát vybuchl hned po doteku. To znamená, ještě nad zemí. Většinou to strhlo jen drn. Když jsem na cvičení střílel jako nabíják ze samochodky ,,Gvozdik,, s ráží 122mm, nestíhal jsem ty čepičky sundávat a tak jsem na Doupově dělal velké díry a možná i bořil mostky a dělal díry v asfaltech cest. Asi 45x.

V těch areálech, co tam hospodařily ty soukromé firmy, se asi musely dít věci. Že jim to bouchlo. Nejspíš ti lotříci prodali něco munice a takhle to zamaskovali.

Bylo to zahlazení stop, to už se ví...

stirecek*
hodnocení

0x
Dělal jsem u raketaku šoféra na vojně a jednou v noci, kdyz mi ji nakládali, tak jim spadla z manipulační rampy. A byla plná... Je fakt, ze tam to řídí elektronika.
humbucker*
hodnocení

Ahoj. Jó Stírečku, takhle flákli s torpedem, co ho pak dali do ponorky Kursk. Nejspíše šlo o složitější zařízení. A ta tvoje rachejtle potom někam letěla? Včera mi jeden známej říkal, že si byli někdy v roce 1984, zastřílet raketkama někam na jihu Svazu. Tehdejšího. Prý odletělo 600 000Kčs. Několikrát.

stirecek*
Nechali si ji tam, musela se znovu rozebrat a zkontrolovat. Ale do te pouště na jih svazu se jezdilo, tam se normálně střílelo, testovalo navádění. Navádění se cvičilo i v Žatci na stihackach, ale my šoféři jsme tam měli dovolenou, vylezeni na autě, kde jsme se celé dny opalovali :) Nebýt těch stirecek, co létali nízko nad hlavama, tak byl i klid :)
humbucker*
hodnocení

Ahoj. Souhlasím s BUSSem a JU. To je jako se vším. Všechno zacvaká daně platící občanstvo.

Jak jsi Stírečku zmínil to opalování, tak jsem se zasnil a vzpomněl na léto v autoparku. To se takhle vezme jeden DUMPER, jakékoliv výroby, nechá se uklidit hejnem mladejch, pak se do něj napustí něco vody a tu pak ohřeje letní sluníčko. A pak se hoví celou sobotu i neděli. Někteří jedinci, se i grémovali naftou. Jestli měla nějaký ochranný faktor, nevím?

stirecek*

jojo, bejvávalo...klidně bych si to zopakoval, kdyby to šlo vrátit zpět...

No, s tím torpédem na Kursku - ono nebouchlo protože s ním flákli, ale protože to byl typ torpéda používajícího k pohonu i peroxid. Což je pěkně nestabilní substance, to se ví už od let 2.sv. války, kdy němci používali podobný pohon u Me163 a taky je to stálo životy pilotů. Jenže Rusové nikdy moc neřešili, kolik lidí padne, to je stále stejné, ať už se bavíme o nesmyslných útocích mnohdy neozbrojených pěšíků na německá opevněná postavení za WWII, stejně tak neřešili životy posádky třeba na ponorce K-19, stejně tak neřešili životy vojáků v Černobylu a koneckonců i ten Kursk - byla možnost část posádky zachránit - ale Rusové pomoc odmítli.

Ale k tématu. Je pravda, že munice se skladuje buď bez roznětek, nebo prostě tak zajištěná, aby to jen tak samo od sebe nebouchlo, na cvičeních bylo příhod s vysypaným muničním autem poměrně dost, ale nikdy to nebouchlo. Samozřejmě, pokud se munice dostane do ohně, tak to pak jede - ale právě proto není v muničáku nic, co by mělo hořet. Proto si myslím, že ve Vrběticích šlo spíše o cílený odpal, který měl zakrýt například to, že té munice tam bylo méně, než mělo být.

buss
hodnocení

0x

Mě spíše zajímá kdo to všechno zaplatí! Tuším, že to budeme my!

doplněno 23.12.14 11:32:

Konečně rozumná řeč, co má co armáda hlídat soukromou firmu? blesk.cz/...

ju*

Buss tušíš správně, nemýlíš se...

hodnocení

0x

Jen malé doplnění jak tu někdo psal-vojenská munice není při správné manipulaci a uložení nebezpečná a sama od sebe nemůže "bouchnout"-např na výcviku v ostrém trhání při vyvedení na VVP jsme běžně topili trhavinou zvanou tritol - TNT mimo náložek 3kg,které obsahují počinovou náložku tuším hexogenu, a speciálních náloží-UTN,TN atd

Dokonce u nás je (byl) umístěn posádkový muniční skla cca50-100m od tranzitního plynovodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]