Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jak je to s pobíráním podpory a staráním se o osobu blízkou?je možné pobírat oboje najednou?díky za odpověď
"mimus", pokud jste v evidenci úřadu práce a pobíráte podporu v nezaměstnanosti, čili jste momentálně doma a při té příležitosti se staráte o osobu blízkou, nic proti. Pokud osoba blízká je bezmocná úplně nebo částečně, tak ná nárok pobírat příspěvek, který dostává vyplacený. Je to až po vyřízení s lékařem a OSSZ. Teď jde o to, že pokud si vyřídíte, Vy osobně příspěvek na to, že pečujete o osobu blízkou a začne Vám být vyplácen, tak se musíte k datumu, kdy Vám byl příspěvek přiznán, nechat vyřadit z evidence ÚP. - stařenka
Děkuji za odpověď,příspěvěk má přiznaný maminka na plnou bezmocnost,protože nechodí, její peníze jsou posílány na můj ůčet a z těchto jí platím její potřeby,já mám podporu a k tomu dohodu o provedení práce a starám se o maminku,tak nevím zda mi podporu neodeberou,protože se o matku starám a má příspěvěk?děkuji
Příspěvek při péči o osobu blízkou byl zrušen 1.1.2007. Namísto toho je vyplácen příspěvek na péči. Tuto péči může poskytovat jakákoli fyzická osoba, ať už blízká nebo vzdálená, anebo též instituce. Příspěvek je přiznáván osobě, o kterou je pečováno a ona sama rozhoduje, kdo ji péči bude poskytovat. Příspěvek pak slouží k úhradě této péče. Není přitom rozhodující, na čí účet peníze přicházejí. Příspěvek na péči nemá vliv na podporu v nezaměstnanosti. O příspěvku nerozhodují OSSZ, nýbrž obce s rozšířenou pravomocí, od 1.1.2012 tato pravomoc přechází na úřady práce.
doplněno 23.11.11 10:16:obce s rozšířenou působností, nikoli pravomocí
"bruno", upřesnil jste název příspěvek na péči. Ostatní ještě doupřesněte. přece pokud se někdo stará o úplně, nebo převážně bezmocnou osobu, tak u toho nechodí do zaměstnání, ale je plně k dispozici této osobě. Pokud je někdo v evidenci ÚP, vyplní žádost o zprostředkování zaměstnání a musí být k dispozici zaměstnavateli od nástupu do zaměstnání. - stařenka
doplněno 23.11.11 14:33:1/ Sama jsem pečovala o bezmocnou osobu. 2/ Také jsem pracova na ÚP.
Teď nevím, na co se ptáte. Osoba, která je příjemcem příspěvku na péči si může zvolit, kdo o ni bude pečovat. Pečující osoba od ní obdrží příspěvek. Pakliže je tato pečovatelka v evidenci ÚP a bere podporu, jde o zcela legální a legitimní souběh dávek. O bezmocnou osobu může pečovat i více lidí; pokud např. pečující dcera chodí do práce, může ji v její nepřítomnosti zastupovat sousedka, pečovatelská služba apod. Pak každé takové pečující náleží poměrná část příspěvku. Jestliže někdo pečuje o osobu se stupněm závislosti II - IV, počítá se to jako náhradní doba důchodového pojištění. To platí pouze tehdy, jestliže žijí ve společné domácnosti nebo se jedná o blízkou osobu .
"bruno", Já jsem při péči o bezmocnou osobu pobírala peníze od Města /MÚ/ a bezmocná osoba pobírala příspěvek v bezmocnosti, tento příspěvek dostala po doporučení lékaře od OSSZ. Mně se tato doba počítala do důchodu.
Na ÚP, jako zprostředkovatelka, jsem vždy vyřadila z evidence uchazeče o zaměstnání, pokud začal pečovat o bezmocnou osobu a začal pobírat peníze od Města /MÚ/
Zřejmě jsme si nerozuměli. Možná jsou malé úpravy názvů. Popř. doplňte. -stařenka
Ta "vaše" bezmocná osoba pobírala dávku, která se nazývala zvýšení důchodu pro bezmocnost, byla přiznávána ve třech stupních. Ta však už je spolu s příspěvkem při péči o osobu blízkou téměř 5 let zrušena. Od 1.1.2007 je nahradila jedna dávka, a to příspěvek na péči. V současné době pečující osoba dostává peníze pouze od příjemce příspěvku na péči (nikoli od obce) a vůči úřadu práce nemá žádnou oznamovací povinnost. Mezi pečující a příjemcem PnP se neuzavírá žádná smlouva, tuto povinnost mají jen zařízení sociální péče. Takže pečující nezaměstnaná osoba může zcela legálně pobírat podporu v nezaměstnanosti a od bezmocné osoby dostávat příspěvek na péči buď celý nebo jeho část. A na to se tazatelka ptala.
"bruno", ještě, že Vás tu máme, děkuji za nové informace. Ta "moje" blízká osoba, zemřela před datem 1.1 2007 a nečekala jsem, že byla tak rychlá změna. - stařenka
ještě dodám,že podpora mi končí lednem 2012,pak budu pouze v evidenci ÚP,mohla bych tedy místo zaměstnání pečovat o maminku s tím,že by se mi tato doba péče započítala do důchodu?děkuji
Tato doba se za určitých podmínek hodnotí plně jako náhradní doba důchodového pojištění. Zasahuje-li doba péče do rozhodného období (období, ze kterého je zjišťována výše výpočtového základu pojištěnce-což je pravděpodobně váš případ), tak se doba péče považuje za dobu vyloučenou, tj. výdělky osoby dosažené v předchozím nebo následném období výdělečné činnosti nejsou rozmělňovány do období, kdy z důvodu péče o osobu závislou nebylo dosahováno adekvátních příjmů. To znamená, že kvůli péči o maminku, kdy nebudete mít žádný příjem, vám nebude vypočítán nižší důchod.
doplněno 23.11.11 16:03:K tomu ještě doplňující informace: Pečující osoba si může od příslušného obecního úřadu vyžádat potvrzení o této skutečnosti. Potvrzení může uplatnit vůči příslušné okresní správě soc. zabezpečení pro účely zápočtu doby péče jako náhradní doby pro výpočet důchodu a vůči příslušné pobočce zdravotní pojišťovny pro účely uznání statutu tzv. státního pojištěnce, kdy zdravotní pojištění hradí za osobu stát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.