Nejste přihlášen/a.
V případě,že máte společnou domácnost,kolik peněz dostáváte od partnera nebo manžela na společný chod,tzn.jídlo,bydlení,benzín?
Žádné...
Máme společnou kasu!
Celý život!
Společně rozhodujeme, kdy se co koupí, na co se šetří, co je potřeba nyní a co stačí později.
doplněno 20.11.11 15:30:Vaření, ůklid, děti, to nějak patří do rodiny, to se nepočítá.
no o to právě jde...mě dává 5000,- a chce absolutně veškerý servis,za bydlení dám přes 9000,tak se proto ptám,jak jsou na tom ostatní...
Tezko radit. Treba muj tata daval mame cele roky asi 7000Kc a ona k tomu pridala cely svuj plat. Ale kdyz si kupovali byt v privatizaci, sahl do slamniku, vyndal par set tisic a byt v hotovosti zaplatil.
Sestra zas plati cela leta veskery najem sama. A rika, ze je rada protoze vi, ze by se o sebe zvladla postarat i bez partnera.Nynejsi rekonstrukci zas hradi jeji partner.
Tedy dva priklady, kde zdanlive zije jeden na ukor druheho, ale ve skutecnosti to tak neni.
My s partnerem se podilime na chodu domacnosti rovnym dilem.
Řek bych, že pracovat a podílet se na chodu domácnosti by se měli oba partneři a měli by společně rovným dílem platit náklady na domácnost..Ne že jeden si válí šunky doma a druhej ho živí, to je hnus...
Taky to máme stejně - výplaty nám chodí na společný účet. Běžné nákupy ( potraviny, nafta, oblečení a pod) si řeší každý dle úvahy, větší investice si, samozřejmě, navzájem hlásíme. Je sice pravda, že vydělávám víc, naž manželka, ale přišlo by mi sobecké dávat do společné kasy jen část výplaty. Vydělávám víc totiž proto, že jezdím prakticky od rána do večera po zákaznících, takže chod domácnosti leží zase více na manželce. Myslím si, že pokud jde o normální vztah, mělo by to vypadat asi takto nějak.
U nas jdou obe vyplaty na spolecny ucet. Mame proste veskere finance spolecne. Prijde mi to tak naprosto spravne a u mych rodicu to bylo stejne. Prekvapive u rodicu manzelky to tak nebylo, ale nas zpusob rozhodne vyhovuje. Veci nakupujeme ze spolecnych penez a o vetsich vydajich se samozrejme predem dohodneme.
Též se hlásím do kategorie "společná kasa" Cokoli jiného by mi připadalo dost divné, i když je jasné, že funkčních modelů bude víc. Jeden druhému účty skládat nemusíme a nebyl nikdy problém. Určitě funguje kde co, kde si ale ten jeden nepřipadá škodný... jak připadá, tak musí přijít změna, ať už jakákoli, to nemá cenu protahovat, míra pocitu křivdy bude leda narůstat. Domluvit se tedy pokud možno hned, než zlost naroste příliš
Také máme už 36 let společnou kasu. Funguje to dobře. Platíme z ní všechno - SIPO, benzín, jídlo, nebo třeba i dovolenou /pokud tam něco zbylo/. O větších výdajích rozhodujeme, samozřejmě, společně. Občas vezmu s sebou manžela na nákup, aby viděl, že těch několik potravin na dně košíku stálo pětistovku. Pak pochopí, kam peníze jdou a nemáme kvůli nim dohady. Mám tu dobrou vlastnost, že umím vcelku dobře hospodařit a nemusím mít hned všechno, co vidím na pultech. To je problém mnoha žen. Také se snažíme zachovat si nějakou rezervu na nečekané výdaje - abychom nebyli namydleni, když se rozbije třeba pračka, auto či bojler.
Moje kamarádka hospodaří úplně jinak a prý jí to vyhovuje. Nevím, posuďte sami. Každý z nich si nechává všechny své peníze. Ona i manžel mají každý své auto a platí si vše pro jeho provoz každý sám : benzín, povinné ručení, případné opravy.../. Ona kupuje a platí všechny potraviny a drogerii /prášky na praní, úklid. prostředky, mýdla, toale´ták.../, on platí SIPO a poplatky z domku: daně, pojistky apod./. Nevím, pro koho z nich je to výhodnější, ale zdá se mi to takové nepřehledné. /Tadypotaďjetomý, tadypotaďjetotvý ...Jaga.
My mame spolecny ucet. Jeden ucet, na ktery chodi obe vyplaty a ze ktereho odchazi veskere platby jako hypoteka, inkaso, telefony... Oba mame k uctu svoji platebni kartu, takze s penezi disponujeme dle libosti, i kdyz manzel toho moc neutrati, spis jen neco malo na sve konicky, o jidlo a dalsi vydaje na domacnost se staram ja. O vetsich sumach /coz je pro me cca od 1.000,-/, ktere by sly na neco jineho nez na domacnost, rozhodujeme spolecne.
Bože, tohle já k smrti nesnáším. Já vydělám 20, ty jen 10. Tak já ti těch 10 dám a za zbytek si budu užívat. Být ženská, tak si hned udělám ceník. Praní 50, žehlení 100, vaření 100, nákupy 75, sex 2000...
no tak to by se asi nedoplatil...jde o to,že se ke mě přistěhoval,jelikož ho maminka tak nějak pořád posílala někam...teď po několika měsících už tuším proč.Nikdo z rodiny se mu neozve,ani on jim...někde je něco špatně.Já vycházím s rodinou naprosto normálně,bez nějakých třenic,ale to on nezná.Všechno by chtěl o naší rodině vědět,u všeho být,ale já po skoro půl roce neznám ani jednoho člověka z jeho strany...Táta žije,máma taky,sourozence má 2.Kromě jednoho kamaráda nemá nikoho...
Jasně,někdo tady psal,že příčin může být víc a asi je.Na konci léta mu volali,že má už 2 roky platit nějakou pohledávku a dali ultimátum...do kdy zaplatit,ale nic se neděje už dávno po splatnosti.Ačkoliv jsem ho několikrát ve lhůtě upozornila,co pak bude...nějak nic neřeší.Byl nemocný týden,ale zůstává stále doma,ačkoliv budou Vánoce,nic neřeší.Má pozastavenou půjčku v bance,o tu se nezajímá...dluhy mu narůstaj.Na výživné pro své děti má exekuci na plat...Má pár osobních věcí dost drahých,kdyby je prodal,má vystaráno.Ale nic neřeší a to mě nejvíc vadí,protože já svoje závazky platím všude včas a žiju skromě,mám malé děti a jsem na tohle všechno sama...nějak se vůbec nezajímá,jak vyjdeme.Známostí měl dost,ale vždycky jen chvilku,už chápu,že jich bude mít ještě asi víc...
a až exekutor zjistí, kde momentálně bydlí, tak přijde a na všechno nalepí tu svoji nálepku a bude na Vás dokazovat, že je to Vaše a ne jeho... to bude sranda... teda spíše k pláči... co nejdříve ho vyhodit...
teď bude nastupovat do nové práce na kamion,tak se to snad někam pohne a svý závazky uhradí,ale tahle situace mi rozhodně na klidu nepřidá,tohle všechno vím,ale on si nic takového nepřipouští...a hučím do něj pořád
Udělejte totéž, co jeho maminka-pošlete ho co nejrachleji někam...
doplněno 21.11.11 09:46:Nehučte, jednejte! Doufat. že se změní je asi bláhové a Vy se budete dál zbytečně trápit a nervovat. Zodpovědnost by měli mít vždycky oba dva...
jo,to mi také říkají i moje rodiče,ale je tady něco co se blbě vysvětluje dětem,zvláště té malé,ta ho má moc ráda a já budu ta zlá,která ho vystřelí...ale upřímně mám z toho starch,kdy ho bude někdo hledat...nevím jak dlouho trvá,než s ním začnou řešit soudně dluh za paušál...nevíte někdo,jak dlouho to trvá?a kolik ho to přibližně bude stát?
Když někdo podá žalobu, záleží na vytíženosti soudu, jak dlouho od podání to trvá. Nejdříve soud vyzve žalobce k zaplacení soudního poplatku a teprve poté soud žalobní návrh doručí dlužníkovi. Z toho se dozví jakou dlužnou částku žalobce požaduje i jaké jsou náklady řízení. Ty se vypočítávají z celkové dlužné částky (včetně úroků z prodlení) a tvoří je odměna advokáta, právní úkony a soudní poplatek.
Netuším kdo má a jak společný účet zařízen...
Jednoho dne jsem si ale vyslechl dlouhý příběh vdovy která měla také s manželem společný účet a doma v hotovosti nějakých 15tis.. jak to tak bývá jednoho dne manžel zemřel, účet se stal dědictvím a starší paní, neostrého jazyka a neznalá zákonů na to doplatila tak jak si ani neuměla představit..
Po vyslechnutí příběhu jsem si u účtu zařídil "správce" a v případě mé smrti má správce stejné pravomoce jako já.. každý asi nemá možnost taových vymožeností, či důvěru k někomu...
Ale jak se řiká, pokud máš pocit ze jsi všem fuk, zkus nezaplatit pár složenek...
doplněno 21.11.11 15:41:Jinač pokud dva sdílí domácnost měli by snad i "sdílet" peníze anebo mít aspoň finanční přehled jeden o druhém...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.