Nejste přihlášen/a.
Dnes 11.11.11 ráno jsem zjistila, že mi ručičky na hodinách jdou na opačnou stranu, prostě mi odčítají čas. Co to je?
Jaké to jsou hodiny? U bateriových s ručičkama by je nějaký srandista mohl rozebrat, otočit náhon (nebo jak to nazvat) a pak by tikaly pozadu. U natahovacích by to možná šlo taky, to nevím.
Kromě takovejch těch věcí, jako že osoba v blízkosti má špatnou náladu a trpí, nebo že majitel hodin zemřel, jsem našel jedno logické vysvětlení, pokud jsou napájeny ze zásuvky:
If the clocks were the type you plug into the wall and run on a motor there were some power issues that could have caused those motors to run backwards. (Some clocks use the 60 Hertz A.C. power to regulate their speed , 60 AC pulses = 1 second)
Normally the current lags the voltage resulting in a power factor of about 0.8. However , if you have a generator operating with its voltage regulator too low nearby this causes a capacitive load that can cause voltage to lag behind the current. This is something that is easy for a load dispatcher to miss for a few minutes since the only obvious symptom is that all of you generators seem to be putting out slightly more current than they should.
Translation: The types of motors used in some clocks start running backwards. P.S. The power companies REALLY hate it when this happens because all the power meters in peoples homes start running backwards too.
Jednou větou, chyba v dodávce elektřiny.
chyba v dodávce elektřiny... Co to je za nesmysl? Uvedený text si sice přeložit neumím, ale zato jsem se 40 let živil elektrikou, takže o ní tak trochu něco vím. V celé evropské síti je frekvence 50 Hz. Vzhledem k propojení všech soustav není možné, aby bylo jen někde něco joiného. Navíc, i kdyby se jednalo třeba o nezávislý zdroj, frekvence 60 Hz by u hodin způsobila jen jejich předcházení. Spětný chod je z tohoto důvodu nesmysl. Pokud se jedná o hodiny baterové jde zcela určitě o mechanickou závadu krokovacího mechanismu. Pokud se ovšem nejedná o žertovné hodiny, které tak jdou úmyslně (mám takové v kuchyni
). Ty ale mají i obrácený ciferník.
asi takhle
Nevím, elektrickým rozvodům nerozumím, ale to vysvětlení mi přišlo jako jediné rozumné. Říká se tam asi tolik, že:
Jestli se jedná o hodiny, které se zapojí do zásuvky a mají svůj motorek, mohlo dojít k problémům s napájením, kvůli kterým by motorek běžel pozpátku. (Některé hodiny používají 60Hz -v našem případě tedy 50Hz- střídavý proud, aby řídily svou rychlost, 50 pulzů je pro ně jedna vteřina.).
V normálním stavu proud zaostává za napětím a vytvářík tak účiník (doufám, že účiník je to správné slovo) asi 0,8. Pokud ale blízký generátor běží s regulátorem napětí nastaveným příliž nízko, vytvoří se kapacitní zátěž, kvůli které může naopak napětí být opožděné za proudem. Dispečerovi to může po dobu prvních pár minut snadno uniknout, protože jediný projev je, že všechny generátory vydávají trochu víc proudu, než by měly.
Výsledek: Motory v některých hodinách začnou jít pozpátku. P.S., energetické společnosti tenhle stav opravdu nesnášejí, protože elektroměry při něm taky běží pozadu.
Jak říkám, nevím, nakolik to je možné, ale je to aspoň na jiné úrovni než vysvětlení, že obyvatel bytu má dlouhodobě špatnou náladu a že to hodiny mrzí
Vysvětlení zajímavé, ale spíše pohádkové. U hodin napájených z nezávislého zdroje (monočlánku či baterie) jistě nedocílíme obráceného chodu tím, že jej přepólujeme. A u hodin napájených z elektrorozvodné sítě je opravdu využívána její frekvence (u nás 50Hz, v USA těch 60Hz). A jak někdo psal: distribuční soustava je v rámci států natolik propojená, že jakákoliv odchylka nemůže být. A už vůbec netuším, kolik by ta frekvence musela být? Dvojnásobná? Nulová, tzn. v zásuvce by bylo ss napětí? Po dobu několika minut? Takže si opravdu myslím, že bychom měli chybu hledat jinde...
Pochopil jsem to tak, že frekvence by byla stejná, ale fázový rozdíl by byl otočený na opačnou stranu. Něco na způsob RLC obvodu, kde je normálně odchylka 90° nahoru, tak by byla 90°dolů.
doplněno 11.11.11 20:25:Ale když jsou teda na baterku, nemá smysl nad tímhle dál bádat
Dík za překlad (z toho googlovského jsem nepochopil, o čem je řeč). Ale stejně nesouhlasím. V hodinách je obvod, který sčítá jednotlivé vrcholy sinusovky a když jich napočítá 50, vydá jeden impulz ke zpracování dalšímu zařízení, v tomto případě krokovému motorku a ten se pootočí o 180 stupňů. Takže výstuní frekvence obvodu (1 Hz) nemá nic společného s posunem napětí frekvence vstupní, ale pouze s jeho frekvencí. Aby se krokový motor otočil opačně, musel by dostat impulz opačné polarity. Nehledě na to, že pokud by opačný chod byl způsoben jakoukoliv příčinou ze sítě, šly by pozpátku všechny elektrické hodiny v širokém okolí. Že by se změnil účiník jen u někoho v kuchyni je nesmysl.
magdon:
krokové motory v hodinách dostávají každou vteřinu obrácený puls, on by se jinak ten rotor nemohl točit, to že se točí jedním směrem je způsobeno jen tvarem pólových nástavců statoru, zjednodušeně ten překmitnutý rotor má vždy k jedné straně statoru blíž a tak překmitne vždy stejným směrem. Ale zrovna nedavno jsem měl rozebraný mechanický programátor od pračky a motor měl taky udaný směr otáčení provedením polových nástavců a přesto se někdy roztočil obráceně - pravděpodobně vyběhaná ložiska motoru. Jinak existovali hodiny na síť kde byl krokový motor hnaný přímo 50 / 60Hz, ty motory měly 1500otúmin a byly jenom zpřevodované. Ostaně dodnes jsou tak řešeny mechanické spínací hodiny a programátory.
doplněno 12.11.11 09:34: Všechny motory používaně v hodinách jsou jednofázové krokové (synchronní), opravdu si nedokážu představit jediný elektrický parametr, jehož změna by způsobila změnu smyslu otáčení
Pravda pravda, trochu jsem pozapomněl. Před časem jsem stavěl zdroj impulzů pro staré (hodně) hodiny ze systému jednotného času a měl jsem problém právě se střídáním výstupních impulzů. Chtěl jsem to vyřešit relátky, ale to se mi nepovedlo. Nakonec mi kolega navrhl tranzistorový obvod.
Jsou to nástnné hodiny na baterii. Srandu si 100% nikdo neudělal.Majitelka hodin jsem já.Ostatní hodiny jdou normálně.
Ano,...jdou stále,mají výraznou vteřinovku, jen je mi divné, kdyby to bylo baterií,tak by nešly vůbec, ale ty hodiny jdou obráceně...Je mi jasné, že se věci rozbijí a že si koupím jiné. Spíš mi to připadá kuriozní.Něco takového rozdává Jiří Krampol.
ale no tak bruno...i když jsem ráno nevěřila svým očím a když přišla rodina, tak taky nechápali...
"amlim", to chce pozvat TV a zveřejnit, třeba na to někdo přijde, ale může to být, jak se tu píše, že je to chybou v hodinovém strojku. - stařenka
stařenko,já jsem před půlnocí měla cílenou meditaci, také vím, že mi funguje telepapatie...no, ale nechci, aby si někdo o mě myslel, že jsem cvok .
"amlim", já bych měla nápad, pokud Vám opravdu funguje telepatie, tak bych byla ráda, kdyby důchodcům po novém roce přidali tu slíbenou částku. Myslím, že se málokomu podaří vytočit hodiny tak, že jdou zpětně, to je určitě těžší, než ta částka k důchodu. Zkusíte to? A vůbec si nemyslím, že jste cvok. Ne, raději nic nezkoušejte, a mějte se. - stařenka
Jakápak záhada...jsou prostě rozbité...
Od dob co se do všeho cpe elektronika a integrované obvody po "kilech" jsou na výrobcích závady takového typu, že o nich často ani opravář v životě neslyšel.
Za poslední dva měsíce jsem reklamoval dva elektronické zázraky...lednici Samsung...a mikrovlnku Whirlpool, zcela nová lednice vůbec nešla zapnout...mikrovlnka se naopak SAMA zapínala..což je dobré tak maximálně k samovolnému požáru kuchyně...
Když se vrátím zpět k hodinám, tak jsem ještě před půl rokem měl dost drahé hodinky Citizen, pravda..stáří více jak 12 let, nicméně co se s nimi dělo, bylo velmi podobné Vašim nástěnným hodinám...i když to bylo ještě "vyšperkovanější" o pár dalších "záhad"...Vzhledem k tomu že Citizen drží náhradní díly 4 roky po skončení výroby daného typu hodinek, tak jsem je prostě "odepsal" (oprava kdyby byla možná je odhadována na cca 4500Kč)...a koupil nové.., tentokrát pro změnu mechanické automaty, snad 10 let zase vydrží...
Nástěnné hodiny stojí zpravidla několik stokorun, tak buď zkuste vyměnit baterii (když je slabá, hodiny dokáží také dělat psí kusy), a když to nepomůže...kupte prostě nové, co Vám zbývá.
Žádná záhada, v bateriových hodinách je dvoupólový krokový motor, to znamená, že na jeden pulz (většinou po vteřině) se jeho hřídelka otočí o 180st. Jediné co zajišťuje to aby se točil jedním směrem je tvar pólových nastavců statoru. Může se stát, že díky velké vteřinové ručce u nástěných hodin dostane "kopanec" v protisměru a pak už se může točit obráceně...
doplněno 11.11.11 23:07:martincakl
Jakékoliv hodiny i ty nejdražší, potřebují jednou za čas vyčistit a namazat, ale na to se dnes nehraje. Naopak ty nejlevnější mají kolečka i hřídelky a ložiska ze silonu a ty se nemaží a dokážou pracovat několik desítek let bez údržby a bez chyby
Pokračování záhady...
Večer jsem si chtěla hodiny se zpětným chodem (zdokumentovat) natočit na video. Byla ale nahlas puštěná TV, tak jsem fotoaparát odložila s tím, že to natočím ráno,nechtěla jsem tam zvuk z TV.
Ráno...moje první bylo to jít natočit. Nevěřila jsem svým očí...hodiny šly zase normálně.
No prostě se zase chytly , jak jsem psal výše. Nedavno jsem se setkal s něčím podobným u mechanického programátoru pračky (principiálně stejný motor jen s více pólovými nástavci), který se náhodně roztáčel sem tam. Zkuste novou baterku, pokud se bude situace opakovat tak vyhodit, s tím se ani "hodinář kouzelník" nebude zabývat a hodiny co ukazují co chtějí jsou jaksi k ničemu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.