Nejste přihlášen/a.
Předem všem pěkný večer a moc mě za následující řádky nehaňte)
Mámě bude brzy 50, jak to bývá, chytá jakousi třetí mízu. To má dnes každý druhý, problém je ten, že máma je jedináček, podle toho byla vychovaná - vždy se vše točilo jen kolem ní a mohla se zajímat pouze o sebe. Hodněkrát jsme si s bráchou vyslechli, že vlastně kvůli nám musela přestat závodně tancovat... a právě, jak brácha odrostl, vrhla se máma zpět na své koníčky, ke kterým přidala takové ty moderní (zumba, břišní tance). Je šikovná, je lektorka, to je fajn. Nicméně poslední dva roky se chová téměř jako utržená ze řetězu - a je to čím dál horší. Že chodí pouze po svých koníčcích (vaření ani žádná jiná domácí práce ji nikdy nebvavil), a musí mluvit hlavně o sobě, skousnu. Že každý večer přijde z toho koníčku unavená a všechny vyžene do jiných pokojů, aby si mohla sama lehnout k televizi - i to se skřípáním zubů snesu.
Začala však se mnou dělat sport, kde si velmi viditelně dokazuje, že ještě není stará, všímá si toho čím dál víc lidí. Z těch tanců má velmi pěknou postavu, nicméně se někdy obléká hůř, než patnáctileté puberťačky, což se nehodí (nejen můj názor, ale i okolí). Na závodech začala hodně pít (protože to dělají mladší), pak dělá ostudy, vyloženě se válí po chlapech a skrze jejich ohmatávání a komentáře si opět dokazuje atraktivitu. Podotýkám, že je vdaná. Nechápu to přiznám se, že se mi nedívá zrovna dobře, jak se plazí po mladých chlapem, pubertálně se hihňá a má sexistické průpovídky... což má poslední dobou velmi často. Jako příklad za všechny - potkaly jsme na slavnostech muže s amazoňanem na rameni. Mámina reakce? "Víte, hihihi, neměla bych vám to říkat, ale vy máte tak krásnýho ptáka, hihihi..."
Zdá se Vám to běžné? Já vím, že tady ten třetí dech se týká strašné spousty lidí, ale za mámu se poslední dobou velice často stydím. Vždy musí být středem pozornosti a už nevím, jak jí říct, že se to nehodí. Vždy si pouze vyslechnu, jak jsme já i kamarádi strašně chytří, připadně okamžitě zahájí zpětný útok (zato ty... hlavně, že ty se chováš...) atd. Rozumná řeč, natož dialog opravdu možná není.
Jen ještě podotknu, že bydlím napůl doma, napůl u přítele, kde pomáhám s pracemi (zahrada, dům - ozvlášť žehlení je moje). Že musím totéž opakovat doma, mi přijde celkem normální, ovšem poslední dobou není hotové téměř nic (jak jsem říkala, práce mamku nebaví, umýt jednou týdně koupelnu je pro ni docela fikce), protože každý večer musí máma běžet za svým koníčkem. A já opravdu někdy nemám náladu uklidit u přítele, večer přijet domů, uklidit doma a po příchodu mámy si vyslechnout, jak nic nedělám a ať jdu pryč, protože ona je unavená. Připadá mi to docela sobecké... U přítele to chodí trošku jinak - nejdřív práce, pak zábava - což mě mate a začíná mi to docela vadit... mám to nechat být?
Díky všem, co to dočetli až sem A řekněte mi svůj názor... děkuji
Martino, něco mně to připomíná. Moje máma se vdala 5x naposledy když ji bylo víc jak 60 let. Nevím, myslím si, že taková matka má pocit, že něco zmeškala, nebo ji něco minulo, nebo co. My měli doma sice čisto, navařeno, ale spoustu nových tatínků. Vůbec se mi to dobře nepíše, moc mně to mrzí a proto tě naprosto chápu. Nic s tím neuděláš. Až se vdáš, založíš si rodinu a budeš si žít svůj život. když tě bude chtít matka vidět, tak se uvidíte. Ale může se stát, že se neuvidíte, mně se to stalo. Máma je už po smrti, v srdci jsem jí odpustila, ale nikdy ji nepochopím. Hodně síly. - stařenka
Teda, 5x vdana, to je hodne To je asi lepsi mit doma binec, ale jednu mamu, jednoho tatu...no, kazdy ma doma neco, jak se rika
Jj, pocit "ujizdejiciho vlaku" je az hmatatelny, ale neuvedomuje si, ze se nekdy sama velmi ztrapnuje. Ze to, co by proslo ve 30 letech, proste v 50 neprojde... rada se s ni vidam, ale posledni dobou ji nezajima, co resim, jak se mam, co noveho... ale nutne musi jit na zumbu. Vynechat hodinu? Neexistuje, ted zvazuje, ze obetuje brachuv rodicak...
Když totéž dělá padesátiletý chlap tak nám to všem příjde skoro normální a ještě ho omlouváme. Já mamince fandím, že se neučí skákat do rakve ale užívá si života. Snad jen to pití bych vynechala a oblékala se jako svěží třicítka. Pokud doma nemá po kotníky hnoje tak ten úklid není až tak důležitý, také jsem dřív denně utírala prach, vytírala dlažbu v kuchyni a vysávala koberce, večer musela být kuchyň špigl nigl tedˇ?, nepodstatné, ono když uklidím druhý den se nic nestane. Dvojsmyslné fórky mě nepobuřují a nakonec ten chlap přece hezkého ptáka měl. Já myslím, že by jste měla maminku nechat žít tak jak chce, ono zjistit, že jste "stará" není nic příjemného.
Mamka rozhodne denne neuklizi, natoz vytirat, vysavat atd Ono mezi hnojem po kotniky a cistym bytem je nekolikilometrova mezera. A spigl nigl to nebyl nikdy, jak jsem rekla, mamu nikdy uklizeni a tak nebavilo...
Vim, ze zeny stejneho ci podobneho veku se budou podporovat, ale kdyby se Vase mama na verejnosti plazila po chlapech, delala narazky a celkove se tak trosku chovala jako lehci zbozi, zrejme byste tak klidna nebyla. Ja kvuli ni s mym sportem urcite skoncit nehodlam, tudiz jsem nucena tomu prihlizet...
Nerikam, ze ma skakat do rakve. Ale chovat se adekvatneji svemu veku, nechovat se jak patnactileta slepice a za kazdou cenu se nesnazit dohnat ty mladsi ve vsech ohledech - to by snad slo, ne?
Martino a není to jen váš pocit? Víte jsem nemocná a dost často si říkám "kdybys nebyla blbá a užila si dokud to ještě šlo, bylo by aspoň nač vzpomínat". To byly jen samé morální zábrany, to a ono se nehodilo, každá čtyřicátnice v mini sukni vypadala jako štětka... Dnes když sama nemůžu nic tak těm co můžou fandím. Choďte jinam než maminka, ona vaši pubertu taky zvládla, vy nevíte co může mít za problémy.
Lidus, cetla jste to cele? Mam tam napsano, ze to neni muj pocit
Pozastavuje se nad tim siroke okoli, kamaradi, sousede, znami... hodne se ptaji, na co si mama hraje. Vite, je tezke rozlisit, kdy je jeste chovani fajn a cool mlade, a kdy uz zachazi za meze. Ono je uzivat a "uzivat". Ovsem reakce okoli jsou mi jasnym dukazem, ke kteremu polu to smeruje.
Jsem rada, ze mam dobre vypada, ze se dobre citi a neheka v kresle u televize. Jenze... i ten protipol se musi brat s mirou Ja urcite moc zabran nemam, v mych prispevcich casto muzete cist, jak jsem az moc radikalni...:D
Bohuzel na zavodech se ji holt nevyhnu
A vite, co me rzi a vadi mi nejvic? Po lecbe jsem pribrala deset kilo. Priteli se libi, podle kamaradu vypadam dobre... jen mama nevynecha zadnou prilezitost rict mi, jak jsem tlusta. Jenze - kdyby to rikala v pohode, jak se popichujeme s kamarady... ja ji v ocich vidim "podivej se, me je padesat a mam daleko lepsi postavu nez ty a vsichni mi to rikaji". Uz i tata a muj kamarad ji rekli, aby brzdila, kdyz s tim zacala na verejnosti. Mamka proste potrebuje byt vzdycky ve vsem prvni a nejlepsi - pry takova byla odmalicka... a takto bohuzel souperi i se mnou...
Martino, možná to bude tím, že máma má ten strach z toho ujíždějícího vlaku. Děti už má velké, nemá se "o koho starat", tak si teď bude užívat. Víš, co by možná pomohlo? Natočit nějaký ten její exces na kameru a potom jí to pustit. Ať vidí, jak se chová. A co táta? Ten o tom ví? Že se plazí po cizích chlapech atd?
Urcite ma strach Je to velmi ocividne... vzhledem k tomu, ze se velmi rada predvadi a na kazdem videu a fotce musi byt, je nejake natoceni pase
Ona ta videa bezne ukazuje dal, jak je narozdil od kolegyn v praci zadouci a sikovna...
Tata tancovat neumi, jen tak tlachat o nicem ho nebavi. Je dost chytry, technik, sachista. Klidny, svuj, nema rad vetsi spolecnost. A byl parkrat s mamou treba na oslave silvestru atd, ale pak rikal, ze kdyz mama nekolik hodin jen povida sama o sobe, tak ze ho to unavuje
Ze se plazi po chlapech... tym drzi pri sobe, takze ji nikdo nepraskne, ale obcas ma k nejake fotce komentar... nacez mu mama odpovi "no co, kdyz jsem musela dvacet let sedet s takovym nemoznym chlapem doma, tak ted se pujdu bavit zase ja". A tata sklapne, protoze na sachy atd ji tahat nechce. Jen jeste podotknu, ze mamu nikdo doma nedrzel, sama chtela deti a sedela doma do brachovych 10 let...- ale ted to dava za vinu vsem okolo, ze nemohla nikam chodit.
Martino... kdy chytla maminka 2.mízu? Já měla za to, že třetí se chytne tak až v 70-ti.
U nás to bylo jinak. Naše mamina spíš nevěděla, co se sebou. Doma bylo navařeno, uklizeno, zahrada obstaraná, zvířectvo taky, ale byla pořád nespokojená. Ono to taky bylo spojené s tím, že jsme s bráchou "rychleji" rostli. Když už jsem nevěděla co, tak jsem ji ukecala do trénování házené. Hrála dorosteneckou ligu a později i ženskou, tak jí to přišlo vhod. Dala se do kupy ještě se 3 dalšími spoluhráčkami a začala trénovat. Je jasné, že pak o víkendech jezdili na zápasy. Přála jsem jí to. Ale tatin byl na prášky. "Furt není doma. To má každý víkend něco..." Dříve byl naštvaný, že nikam nechodí a sedí pořád doma. A když si našla koníčka, tak jí to vyčítal. Pak už jsem se do toho musela vložit a bylo "vymalováno". Táta měl ryby a v sobotu pivko, tak coby máma nemohla dělat to, v čem byla dobrá?!
Teď jsou oba v důchodu a dělají věci spolu. Jezdí hodně na kolech, na výlety autem, nakupovat atp. Doma je klid. Občas se pohádají, to je jasné, ale jsou to takové kraviny. Máti je trošku více "nášlapná mina", takže ji někdy musím klidnit. Měla by už ve svém věku být v pohodě a srovnaná se životem. A věci, které ji vytáčejí jsou opravdu po těch letech už spíše k pousmání.
Tvoje maminka je svým způsobem chudák. Honí se za něčím, co už ji dávno předběhlo a lepší to nebude. Mám jen trošku obavy, aby z toho "blbnutí" jednou nevymyslela, že je pro tatínka moc dobrá a nepoohlédla se po jiné kořisti. Co tatínek? Ten ji do latě nesrovná? Je mi tě líto, protože pokud rodič vidí ve svém vlastním dítěti možného soupeře, je to krok zpátky. Maminka by spíše měla oceňovat, že jsi spořádaná mladá žena, neděláš neplechu a žiješ život, jaký ti vyhovuje. Já jsem rázná povaha, takže bych se s matkou klidně chytla. Výměna názorů mi nevadí, když je opodstatněná. A bohužel... podobné chování vidím na sousedovic máti. Já ji fakt lituju, protože si pořád dokazuje, že "na něco má". Začala se kamarádit s ženskýma o generaci mladšíma, jakoby čekala, že tím snad zázračně omládne.
Nekdy kolem 35 Jinak v celym prvnim odstavcem naprosto souhlasim, tata ma pivko, sachy a pinec, tak proc mama nemuze mit zumbu, tance atd? Oni vlastne spolu nikdy nic moc nedelali, maji jine zajmy, jine povahy, jiny pohled na zivot
Ze by si vyhledla jinou obet, to se ani moc nebojim Mozna tak na sex, coz neresim, do toho mi nic neni. Ona totiz moc dobre vi, ze bez tatovy chytre hlavy a adekvatniho platu by nemela na vsechny ty oblecky, kabatky, boticky, sperky a podobne
A pis si, ze se chytame, a casto:D Ono kdyz prijde domu, vetsinou me zacne buzerovat:D Co jsem dneska udelala, nic neumis a klasika, uz to jede... a ja se nenecham buzerovat od toho, kdo ma na prvnim miste pouze sebe, svoje konicky To opravdu ne, jakkoli to zni hnusne.
A ty tvoje posledni dve vety jsou presne. Bohuzel. Co je nejhorsi, pred rokem rezignovala na vychovu brachy (15), ktery si od te doby dela, co chce. Mamin program je - rano do prace, z prace, cestou koupit nejake sladkosti, na zumbu (tance, kafe), pak vsechny vyhnat z obyvaku, protoze chce spat u televize. Ze ma doma dite, ktere diky tomu prijde ze skoly, flakne s taskou a do pulnoci, do jedne do rana sedi u PC (nevymyslim si, takto je to kazdy den), to je tez moc namahave. Zumba je prednejsi...
Pritel je o pet let mladsi, zije u rodicu, ted nastoupil na vysku... sice s nim byvam na samostatnem patre domu, ale trosku se mi prici zadarmo tam jist, spat, spotrebovavat vodu a energie. V rodnem meste mam tez praci, sice mi nevyhovuje financne, ale aspon neco. Uvazuji o trvalem odchodu do jineho mesta, ktere je priteli blize...ale zatim tam hledam praci
No jo no. Vaše matka proctě cítí ujíždějící vlak a ona se ho snaží dohnat. Bohužel, nedožene ho už nikdy. Samozřejmě že její chování pak tomu odpovídá. Ale upřímně - uvědomuje se vaše matka vůbec, jak se může zdát směšnou těm mužům, po kterých se plazí? Ona má z toho zřejmě dobrý pocit, připadá si jako hodně atraktivní a to jí dělá dobře. Že má velké děti by asi nejraději zapomněla, případně by jí udělalo největší radost, kdyby ji lidé považovali za vaši mladší sestru a vás za její matku. Být vámi, vykašlu na se na všechny domácí práce, které děláte doma. Ať se stará matka. Jestli má dost síly na své koníčky, určitě jí ještě nějaké zbývají na úklid domácnosti. Kdyby to bylo tak, že vaše matka dře od ráno do večera v práci a nestíhá, to by byla jiná, tam by byla pomoc na místě. Ale ve vašem případě jen děláte doma otroka, aby si vaše mamina mohla dokazovat, jak atraktivní je. A propó - píšete, že je vdaná? A co její manžel? Jak on se staví k jejímu chování? Manželství jim klape? Asi moc ne, když vaše matka se věnuje jen sobě, ne? A to je možná i kámen úrazu. Od svého manžela neslyší, jak atraktivní a žádoucí ženou je, tak hledá jinde. Bohužel je to tak, že některé ženy neumějí stárnout s grácií. Ale stávají je z nich padesátileté Lolitky, směšné pro okolí kvůli svému chování, o kterém ony jsou přesvědčeny, jak je dělá mladistvými. Vy asi v tomto příliš nenaděláte. Můžete sice mámě říci, že některé její chování hraničí se směšností, ale co tím získáte? Ona vám řekne, že ji závidíte že jako dcera nemáte právo ji kritizovat apod. Zaměřte se na sebe a svůj život.
Vsak taky ve spolecnosti chce, abych ji nerikala mami:D Jeste pred rokem se nechala nazyvat starsi sestrou, jak cas postupuje, uz to tak jednoduche neni...
Nepripadam si jako otrok, to vubec ne, u pritele jsem se naucila mit doma cisto, tak to doma rada aplikuji Mamka si porad stezuje, jak to ma doma tezke, ale pritom doma vecne neni a je na konickach, u kamaradek atd.
Nasi maji netypicke manzelstvi, tak nejak si kazdy dela, co chce (mysleno zajmy, kamaradi). Spolu temer nikam nechodi, ona kombinace tanecnice X muz, co netancuje, a az moc chytry muz X povrchni a nepremysliva zena - to moc dohromady nejde Tata je rad, ze tancuje, ale uz nekolikrat se zminil, ze by mel radeji doma zenskou, co se stara o domacnost a rada uvari, a ktera je kyprejsi, nez porad narazet o kosti. Na to mu mama rekne, ze musela sedet s detmi doma, zatimco co on chodil do hospody a na sachy, tak ze ted si zase bude uzivat ona...
Tata je klidas, Rak, flegmatik. Resit neco s hadavou zenskou, co ma jen svuj nazor a jiny nepripusti, se mu nechce. Ono totiz mame muzete neco vysvetlovat a neco s ni resit, ale na konci se vas opet zepta na to same, protoze mela v hlave jen to, co chtela slyset, a vlastne vas vubec nevnimala.
Mate pravdu, zamerim se na svuj zivot
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.