Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,nechápu funkci tlačítek na sloupech na křižovatkách. Nevíte na co jsou tyto tlačítka? Mám takový pocit, že když jej nezmáčknu nebo zmáčknu tak stejně naskočí zelená jak je to načasované, je to tak?
Tyto tlačítka mají vliv pouze v noci, kdy zelená naskočí pouze v případě, že jej stisknete. Přes den je zbytečné je mačkat, protože interval je stejný, ať tlačítko zmáčknete, nebo ne.
Neni tomu tak... u nas byly nedavno udelane nove prechody a semafory reaguji pouze na zmacknuti tlacitka. Pokud byla delsi dobu zelena, naskakuje cervena okamzite po zmacknuti, pote je dany nejaky interval, aby take mohla projizdet auta. Pokud u semaforu zadni chodci nejsou, zelena na nem je treba deset, patnact minut. Mate to vyzkousene a jsme velmi spokojeni.
Domnívám se, že je to takto: Když je řízená křižovatka semaforem, tak je to postaveno na automaticky časovaném principu. Když je křižovatka neřízena, tak funguje jen na zmáčknutí chodcem.
Leckterá křižovatka má v dnešní době řadu senzorů (indukční snímače ve vozovce, infra snímače, tlačítka), které upravují režim podle okamžité situace. Takže pokud chodec nezmáčkne tlačítko, bude čekat na zelenou značně déle, případně se vůbec nedočká (systém o něm neví). Abyste poznal rozdíl, musel byste sledovat intervaly semaforů delší dobu, při různé "zátěži" jednotlivých směrů.
Je to jak píše magdon. Situace v křižovatkách a na přechodech jsou vyhodnocována podle momentálního provozu.Setkal jsem se například s křižovatkou, kde v odbočce byl zákaz vjezdu kromě busů, ale jen v určitou hodinu. Protože bych díky tomu zákazu musel mnoho objíždět, myslel jsem si že to risknu v době zákazu - omyl nedočkal jsem se zelené. Od známého co v blízko bydlí jsem se dozvěděl, že v době zákazu bych se jí ani nedočkal, pokud bych nejel autobusem. Je tam senzor, který tu zelenou spustí pokud platí zákaz jen pro autobusy (nebo všechna těžší vozidla?), je otázka na jakém principu funguje, ale funguje
Jak funguje ta indukční smyčka? Je tam jádro s navinutým vodičem a když se kolem něk přiblíží kov tak se změní indukčnost cívky?
Navinutý vodič , cívka nemusí mít nutně jadro. V tomto případě je bez jádra a jádro vytvoří ten přiblížený kov a změní indukčnost. Pokud je kov feromagnetický (např. železo a jeho slitiny) tak jí zvýší, pokud paramgnetický (např. měď a její slitiny) tak sníží
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.