Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potisk jedlého papíru jedlými barvami

Od: mowla* odpovědí: 9 změna:

Máte někdo zkušenost, jaké (cca) rozlišení se používá pro takové tisky? ´Fotokvalitu´ neočekávám, ale zase to nemůže být úplný ´hnus´.

Mám připravit fotky, kontakt na cukrárnu nemám a ´objednatelé´ nemají tucha...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Ahoj Mowlo, já už jsem fotku na jedlý papír nechávala dělat. Rozhodně co nejvyšší rozlišení, ono to stejně tím tiskem "spadne". Třeba v Praze na Nám. Republiky ti stačí úplně obyčejná, vytištěná fotka.

doplněno 13.05.13 08:45:

Jo a doporučuju k tomu koupit i ten "gel", kterým se to nakonec potře. Fakt to pak vypadá líp...

doplněno 13.05.13 08:47:

Toto je tisk přímo z fotky (sken).

Potisk jedlého papíru jedlými barvami
mowla*
hodnocení

..."stejně tím tiskem "spadne""...
Jasně - mně jde právě o to, o kolik cca "spadne", protože mám ´za úkol´ pro ten tisk upravit nějaké dodané fotky (z upravených si pak jednu vyberou pro tisk) a protože jde o ´klasické´ amatérské fotky, kdy je na obrázku nějaký ´pidižvík´ obklopený spoustou nedůležitého pozadí ze všech stran, rád bych udělal výřezy - aby bylo vidět, kdo na fotce vlastně je (jde o dort k jubileu, zřejmě jako ten ´tvůj´). Na druhou stranu nechci, aby fotka byla zbytečně rastrovaná tím, že bych výřez udělal moc malý.
Předpokládám, že tyhle tiskárny nepoužívají 300 dpi, ale nevím, jestli tisknou třeba 200 nebo jen 100 dpi.
Každopádně, Cocinko, děkuju za ukázku podobného díla a jen se ještě zeptám - odhaduju velikost ´tvého´ dortu na cca čtverec o hraně cca 25 - 30 cm správně?

;)

A díky i za info gelu, já jen upravuju fotky, ale zkušenost předám. ;)

cocinkamichalka*

Ahoj Mowlo, odhaduješ správně, bylo to tak 30 na 30. Bylo to sousedce k narozeninám a jsou to její psi. Toto je fotka z prodejny z Prahy. I ty jednotlivé obrázky se dost liší - podle kvality tiskárny... Podle mě je nejlepší objednávat přes e-shop a přímo se jich zeptat, jaké rozlišení preferujou - ale radši spíš víc než míň.

mowla*
hodnocení

Ahoj, tak jsem se konečně s cukrárnou ´dokomunikoval´ - tiskárna umí až 9600x2400 dpi (prý - a nechápu nač, ale budiž), takže jim to dodám v 300 dpi a budou mít ´fotokvalitu´... ;) Až bude dort hotový, přidám i fotku výsledku. :-D

mowla:

to veliké DPI u tiskáren není z důvodu vysokého rozlišení, ale proto aby inkoustem dokázala podat co nejlepší polostíny a polotóny, vlastní obrázky jsou stejně tisknuty s rozlišením maximálně do 600DPI. Každý bod fotky se ale skládá s mnoha kapiček jednotlivých inkoustů a to je to vysoké DPI tiskárny. ;)

Ono je to spíš takové lákadlo výrobců tiskáren údávat tento vysoký údaj :D

mowla*
hodnocení

*smich* Bmbx - to "lákadlo" je mi jasné... Stejně jako fakt, že ono "vysoké rozlišení" je de facto nanejvýš čtyřnásobek skutečného (4 barvy) - takže jde o 600dpi.

Jen - i s tímto rozlišením se ´patlat´ je nadbytečné - jednak se cukrátko za nedlouho sní a jednak nemůžeš definovat třeba teplotu barev (tisk je poloprůsvitný - a těžko cukrárně zadat odstín krému *smich* ). 300 dpi - pokud to s ním budou schopni vytisknout je ´hrubě´ ažažaž.

Jen jsem to dodal - pro zajímavost, kdyby podobný ´problém´ :-D řešil někdo další... ;)

mowla:

kdyby to bylo tak jednoduché jak myslíš, tak by tiskárna neuměla nic jiného než tři barvy bez polostínů, ale díky 9600 dpi vytiskne různý počet a různou hustotu kapiček na jedno opravdové DPI obrázku. A na tisk barevného tisku se běžně používají jen 3 barvy, černá je na tisk textu. Lepší modely inkoustovek mají foto černou, která šetří barvy, kterými se běžně tiskne černá. Ještě lepší modely mají fotografickou šedou, ta se podílí na lepší kvalitě tisku černobílých fotografií.

doplněno 14.05.13 16:25:

Jsou to malinko amáteři, když zákazníkům dávají informaci o těch vysokých DPI, tisk vždy bude probíhat v rozlišení kolem 300DPI, maximálně 600DPI, ale kapiček tam bude 9600DPI.

mowla*
hodnocení

Tak to nakonec ´dopadlo´ takto - dort byl ´kapku´ vlhký, takže tisk se zvlnil, jinak vcelku OK.

doplněno 10.06.13 10:57:

Jo - ten obličej jsem máznul schválně... :-D

Potisk jedlého papíru jedlými barvami #2
cocinkamichalka*
10.06.13 21:06

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]