Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ve vsi chodí pán a má 5 stafordů na volno-z toho 1 fena velká , 2 menší tak roční stafordi a 2 dospěláci stafordi-samci...
Když jde kdokoliv se psem a potká ho , tak na dálku řve at´ se nebojí, celá jeho psí smečka vás okemžitě dožene a obestoupí a nedejbože, když máte svého psa na vodítku a ten váš pes na vodítku zavrčí, tak to je mela a páneček Vám ještě vytmaví, že Váš pes na vodítku je agresor, že to vyvolal on a že se nemá co se bát a vrčet první a provokovat jeho smečku , chápete, já ho mám na vodítku a on 5 stafordů ne?(!.., ale je toto normální!
Dneska jsem mu řekla, že ne, že pes má být na vodítku a to i jeho 5 psů a já nemám chut´ na veřejném prostranství ulice snášet to, že jsem obklopena jeho smečkou a že můj pes cítí, že se bojím.
Už napadla jeho smečka nejednoho psa na vodítku, ale on je z obliga jen se pousměje a má je pořád na volno.
Uvažuji, že zajdu na obec a prásknu ho, ale stydím se, do očí jsem mu to řekla 2x já osobně a co jsem zjistila nebyla jsem sama, kdo mu to vytkl...
Jsem podle Vás v právu?
Mám tu nick, ale chci psát anonymně,,,prostě řeším čokli, tak si připadám trapně, ale štvě mně to!
Možná bych to měla hodit za hlavu, nevím...poradíte?
Asi si pořídím akita inu a šlus))ne to byl fór, ale co mám dělat?
Když jsu bez psa, tak se k Vám taky hrnou a on se uculuje blahem jak jsou přátelští a to je jenom nádech , ted´ hledíte jak vašemu dítěti čumí pes rovnou do očí, dva další Vás čuchají od noh...tak to popsala i kámoška co za mnou šla s dcerkou na návštěvu.
Já je dneska potkala taky, zůstala jsem strnule stát a počkala až mně očichají a projdou, nelíbí se nám to zde nikomu.
Starší paní co mají xxx let starého pejska ho už zde na vodítku vůbec nevenčí, raději necháváme pejsky jenom na zahradách a všichni se necháváme očuchávat při setkání.
Většinou mu to řekneme, ale účinek je nulový, chyba je prý v našich psech na vodítkách a v našem postoji k danému plemenu.
Přitom znám z minulosti i majitele silnějších psů, jako akita inu a podobně a z pěti by si bez vodítka a bez náhubku nevyšel ani jeden do vsi...
Tak zaprvé: V ŽÁDNÉM případě tohle není nějak hloupý nebo trapný dotaz. Takže jsi klidně mohla psát pod svým nickem. Hloupé by bylo, zůstat k takovému magorovi a jeho chování lhostejný. Díky jemu a jemu podobným, jsou odsuzováni jedním šmahem všichni, kteří chovají větší psy.
Co s tím? Mluvit s takovým blbcem, je naprosto zbytečné. Takže : buďto mu musí někdo dát někde za rohem beze svědků a bez psů pořádně přes držku. Nebo si musíte neustále stěžovat na OÚ. Ti by se tím měli zabývat. Jestli se nepletu, tak volné pobíhání psů se pokutuje. Možnost dvě je legální, možnost jedna je velice účinná.
Kdyby mi nebylo líto těch jeho psů. kteří za svého pána nemůžou, tak bych napsala ještě třetí možnost. Opravdu si pozvat někoho s vycvičeným psem a tomu jenom maličko popustit vodítko, až by se ta smečka přiblížila. Ale jak říkám, odnesli by to chudáci psi. Na druhou stranu jestli s tím něco neuděláte, odnesou to třeba děti.
P.S.: Kdesi tu bude ode mě příspěvek (tak dva roky), kdy mě pes takovýho magora pokousal na ulici. Dostalo se mi vysvětlení, že si za to můžu sama, páč jsem měla rozepnutý kabát a to toho psa rozdráždilo. Stalo se to před mateřskou školkou. kde se ten hňup producíroval se psem denodenně. Myslel si, že když má jeho tatínek peníze, tak se mu nemůže nic stát.Taky jsem nebyla první, koho pes pokousal. Ale byla jsem poslední. Ta možnost "za rohem" je fakt účinná. A tu výchovnou lekci nedostal proto, že jeho pes kousnul mě, dostal ji proto, aby ten pes už nikoho nekousnul.
Děkuji, docela mně to štve, už osobně nám napadl psa na vodítku, za rohem jsem zjistila , že mu natrhl kůži na krku a to bylo pár vteřin..., páč jsem potom jak si je odchytl, raději vyklidila pole a za rohem zjistila, že pes krvácí.
Řešení jsem zatím udělala takové, že jsem mu to 2x řekla, že mi to vadí a že dělá mimo jiné i ostudu jiným chovatelům stafordům .Ted´venčím ne každý den, ale kvůli němu 2x týdně a to jezdím autem daleko ...a tam venčíme...někdo kvůli němu nechává už celý den psa pouze na zahradě.
Ještě jsem zvažovala možnost, že bych se s ním domluvila, vysondovala, kdy chodí venčit, já vím , že řešení nic moc, ale napadlo mně kde co jako alternatíva, než opravdu zajdu na obecní ůřad, navíc nevím jestli tam zrovna nemá kámoše...ale je to takovej atypickej týípek, ze začátku vypadal ok a jak dospěl, tak chce čím dál silnější smečku))a tvrdit jak můžou pobíhat bez náhubku a bez vodítka a komu eventuélně napadnou psa na vodítku , ten si zato může v podstatě sám))
Nejsem agresivní jsem pouze dominantní, asi tak to vidí.
Děkuji za podporu.
Chování toho pána je velmi nebezpečné, takže byste to hlásit měla. Každý, kdo povyšuje svého psa nad ostatní psy, lidi, děti je psychopat a psa by mít neměl, protože v jeho rukách se mění ve zbraň, zvlášť když jich má pět a jsou to silní psi a ne nějací jorkšíráčci.
Mimochodem, akity jsou nějací bojovní nebezpeční psi? Jen se ptám, protože v rodině se plánuje pořídit psa akity na zahradu, tak ať vím, co mám čekat.
Akita není bojové plemeno, jsou původně lovečtí, ale vzhledem k tomu, že pes může mít až 50kg a jsou vcelku známí tím, že jdou po ostatních psech, tak by byl výsledek setkání vcelku očekávatelný - pořádná rvačka. Každopádně pořídit si akitu na zahradu není špatný nápad, jeden známý má právě psa této rasy na zahradě, kam mu lezli ,,utiskované menšiny´´ realizovat mutikulturní soužití tím, že mu sežrali a rozkradli co šlo. Poté, co si psisko pořídil, tento neváhal naprosto rasisticky vyhnat tři jedince na strom, odkud je už nepustil dolů. Známý se slušně bavil, po cca 5ti hodinách psa odvolal a od té doby má pokoj. Ale k dětem bych takového psa asi nepořizoval, přece jen umí být hodně ostrý.
Přesně tak, to by si je možná na vodítko dal pak i on, aby si jeho smečka nenaběhla na vodítko akitě.)
Prostě je to sobec a má silnou smečku a bez náhubků a voditěk a zbytek psů na vodítkách at´ pojde, tak to vidí.
Nejhorší je srážka s blbcem, doted´jsem hledala jak to obejít,-venčení jinde, pak mu to vysvětlovala 2x a děkuji za podporu asi přejdu do silnější opozice a zajdu na obecní úřad.
Dobře vychovaná (socializovaná) Akita je naprostý mazlíček a miláček. Na druhou stranu má poměrně vysoký práh bolesti, není to drobek a při obraně své ´smečky´ je naprosto nesmlouvavá.
A k dotazu - Tedne - zdokumentujte chování onoho pána a podejte stížnost na OÚ - čím více lidí se připojí, tím lépe. A v jednotlivých případech klidně volejte PČR - s podezřením na trestný čin obecného ohrožení - po pár pokutách své chování dotyčný velmi pravděpodobně přehodnotí.
Myslím, že každá obec má vydanou vyhlášku, která pohyb psů na veřejném prostranství upravuje (vodítka, náhubky atd.) Takže bez rozpaků se obrátit na starostu, pokud budete mít sebou svědka nebo stížnost s pár podpisy, tím lépe. Je jeho povinností zasáhnout, pokud to neudělá (zmíněný pán je jeho třeba kámoš), opakovaně volejte policii ČR, ohlaste, že se cítíte ohrožená volně pobíhajícími psy. Pokud budete volání o pomoc opakovat, případně pokud se někdo přidá, věřte, že se situace vyřeší brzy.
Já tě uplně chápu.Mám naháče psa a mívám ho na vodítku.Nejvíc mě muže nas... kdyz jsou velcí psi navolno a majitel řekne nebojte se on je hodný.A já su strachy po...Mužete zavolat telefonicky na policii a nemusíte udávat svoje jméno,když se budou ptát tak jim řeknite že jméno nechcete uvádět.Za hlavu to nehažte nebo jednou budete pokousaní.Já už jsem to takhle jednou řešila.Taky jsem chodila kolem určitýho místa a vždy okolo domu pobíhal větší pes a hurá za nama.Několikrát jsem se málem potentila a pak mě došla trpělivost a volala jsem na policii..
Akitu máme. Je to naprostý lenoch, vůbec nehlídá, jen se vyvaluje na terase . Miluje společnost lidí. Momentálně se smiřuje s tím, že s námi budou bydlet dvě koťata. Dokud mu nejdou k misce se žrádlem, tak je naprosto ignoruje. Vedle nás má paní starého vlčáka, jak on, tak ten náš jsou puštěni navolno, mezi nimi jen plot. Není žádný problém. Ale má pár vyhlídnutých psů. které přímo nesnáší a jakmile jdou kolem našeho plotu, tak se může zbláznit
. Na procházce jde ale kolem cizích psů naprosto v klidu i když třeba ti druzí psi na něho štěkají. Nenechá se nijak vyprovokovat.No, kdybych ho pustila z vodítka, tak by asi bylo zle.
V dnešní době není problém cokoliv zdokumentovat. Pořiďte si malou kameru, ať je vidět, že zcela prokazatelně porušuje obecní vyhlášku. A jakmile uvidíte, že nemá psy na vodítku nebo s náhubkem, okamžitě a zcela pravidelně volejte policii (městskou nebo státní). Takové nebezpečné chování budou muset řešit. Ze začátku možná zkusí jen domluvu, pokud to ale nezabere a budete je pořád volat, rozhodně dostane i pokutu. Až půjde na úřad po desáté, určitě ho to přestane bavit.
Pokud by náhodou měl všude známé a policie i obec by to odmítala řešit, zdokumenujte situaci a následně na ně podejte oznámení pro nečinnost.
To, že zabraňujete potenciálně trestnému činu neberte jako nějaké bonzování, je to Vaše povinnost. Jinak až potom psi zmrzačí třeba nějaké malé dítě, všichni se budou ptát, jak je možné, že toho dobytka nikdo neřešil když ty psy pouštěl na lidi opakovaně a dlouhodobě. Vina potom bude na všech, kdo ho nenahlásili včas.
Byla jsem na obci a prej pokud´ se nestal žádný extrémní případ, tak prozatím pustí do místního amplion-spamu , že upozornujeme na zákaz volného pobíhání psů bez vodítka...
Takže příště až náš pes z vodítka napadne 5 ti členpou smečku stafordů))bez náhubků a vodítek, teda napadne, vlastně popravdě dovolí si ze strachu pouze zavrčet z vodítka, či z náruče, A TO POZOR-- , když beru psa do náruče, když ten anarcha típek jde, tak na to je on extrémně ukřičenej,prej proč ho zvedáte, řve už z dálky, tak pak zavolám policii, třeba doufám pomůžou.
A to jsem kdysi na takový anarcha típky nebyla vysazená, ale vidím, že jsou mimo ...
To ho taky štve, když jde a zvedáme menší pejsky při pohledu 5ti členné smečky stafordů bez vodítek a náhubků už z dálky na ruky, sousedka ho poslechla, pejska položila, ten nzavrčel z vodítka a taky byla mela, nejsem v tom zde sama, ale nikdo s tím oficiálně nic nechce mít, všichni zalezou za plot a nevenčí...
Děcka si svodítkem a se psem ani nevyjdou, ach jo ve městě by si to nelíznul!
Tady na vesnici je pes, pokud´ není přímo z rodokmenem, tak trošku jenom záplot´ák, ve většině případů a nikdo se mu a těm jeho stafordům 2x nechce stavět do cesty...
Pokud vás napadají tak hned volejte policii, pokud to nebudou řešit tak pohrozte oznámením pro nečinnost a vyžádejte si jejich osobní čísla + jednání s nima zaznamenejte (pak to začnou řešit). Stejně tak to musí řešit město.
Když jde s malým dítětem, tak nikdy nenechávám cizího psa přiblížit aby mohl kousnout. Dobrý na to je pepřák, ale nemusí účinkovat an všechny psy a smečce velkých psů se neubráníte. V každém případě jak s městem tak s policií komunikujte prokazatelně = písemně. Pak je o jejich jednání doklad, většinou to stačí na to aby to začali řešit. Bez dokladu to jen nějak okecají (jako tim amplionem).
Nechat to být je špatně - dřív nebo později pokoušou něčího psa nebo i dítě...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.