Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Citové a psychické vydírání

Od: lenkacd odpovědí: 9 změna:

Pracuji jako vlakvedoucí ČD. Stále častěji se mi stává, že nastoupí do vlaku pochybné a nepřizpůsobivé existence /nejčastěji cikáni/ bez jízdenky a peněz. Sebou mají malé děti a apelují na mě, abych je vzala, že už tam hodiny čekají, potřebují se dostat domů /nebo k rodině/ atd. Často se to stává u posledních vlaků, kdy další jede až ráno. Jak se zachovat? Mávnout rukou a svézt je, nebo vyhodit i s promrzlím usmrkánkem. Taky jsem matka, ale ještě jsem je nikdy nevzala. Myslím si, že je to jejich odpovědnost a svědomí a nemají právo mě do toho zatahovat a vydírat mě. Jak byste se zachovali vy a proč?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na to se těžko odpovídá, ale podle mě děláte správně. Není Vaše odpovědnost, že jsou s malými dětmi do noci daleko od domova. Je v tom kalkul a hra na city. Nejste zodpovědná za pohodlí jejich dětí, to je jejich problém a jejich povinnost, zajistit, aby děti byly včas v postýlce.

martinaa*
hodnocení

0x

Pravdu? Dítěte je mi líto, za svoje rodiče fakt nemůže, ale stačí, že je živíme, ustupovat věčně jim fakt nehodlám, aby si všechno vybrečeli a vyřvali. Ty výmluvy o rodině a nemoci a blablabla znám z Brna velice dobře, tam je to na každém rohu. Dopředu nastrkat děcka, to je jejich taktika.

xixi*
hodnocení

0x

Dítěte by mi asi bylo líto, ale děláte dobře, že se nenecháte vydírat. Není vaše starost, kam půjdou, kde přespí. Pokud nemají na jízdenky, mají sedět doma. Jednou svolíte a budete je mít na krku pořád. Oni si zkoušejí všechno vyřvat a tahat do toho děti, ale nenechte se obalamutit. Vyhodil bych je, protože nemají ve vlaku co dělat.

eulalie*
hodnocení

0x

Asi byste měla hájit zájmy svého zaměstnavatele. Ten určitě nestojí o to, aby vozil černé pasažéry. A někteří lidé umějí hrát na city a odolat bývá pro měkké povahy velmi nepříjemné. Pravidla přepravy cestujících by měla platit pro každého. Už vidím, jak plaču před vlakvedoucím, že nemám jízdenku. Hnedka by mi ji dal k úhradě...

hodnocení

0x

Chováš se v zásadě správně. Dali by jim v obchodě rohlík a mlíko zadarmo, jen proto že má děcko hlad? Asi taky ne, že? A toto je stejná situace.

Přesněji řečeno, já nemám problém porušit předpis proto, abych ulevil člověku v nouzi - může se stát, že se člověk zdrží na výletě, ztratí peněženku nebo je v podobném srabu odkázaný na dobrou vůli ostatních. Pokud ale máš pocit, že tě chtějí využít, nedej se.

btw když je vezmeš zadarmo a vyhmátne je revizor, bude to i tvůj průser?

hodnocení

0x

Nedávno jsem jela v tramvaji a přistoupila rodina + kamarádi cikáni. Uvolnění, veselí. Jenže pak přistoupili revizoři. Cigoši ztichli, ztrnuli a narovnali se. My ostatní jsme se zahemžili a zašustili při hledání jízdenek. Revizoři nás zkontrolovali a tu cikánskou část normálně zasklili. Měli určitě své zkušenosti a naprosto přesně věděli, že z nich nevyrazí ani jízdenku, ani pokutu. Nikdy, nijak! Ani kdyby to řešili s kriminálkou a soudem v Haagu.

hodnocení

0x

Nesvezla bych je, stejně, jako Vy. Koupit si jízdenky je povinností každého. Když si ji koupím já, pan Novák, pan Horák a další...musí si ji koupit i cikáni. Peněz z dávek mají dost. Jenže by nesměli všechno hned probendit, propít a prokouřit. Pak by bylo na jízdenku.

A proč tam čekají hodiny? Určitě už předtím nějaké vlaky jely. Proč čekají na poslední? Protože chtějí ukecat, hrát na city. To oni umějí velice dobře.

Stejně, jako musím zaplatit v obchodě nákup, musím si zaplatit i jízdenku.

Nebrat je! Tahle verbež si myslí, že všechno vydyndá zadarmo. Navíc, kdyby se ve vlaku objevil revizor, určitě by se vymlouvali, že "nás pustíla támhleta paní" a měla byste oplétačky i Vy. Kdoví, zda ne i ztrátu místa, ale pokutu určitě.

Proto si myslím, že dobře děláte, každý chrání především sám sebe. Jaga.

doplněno 30.09.14 11:44:

Přestože máte problémy s těmito mizery, závidím Vám Vaše povolání. Jezdím totiž přímo neskutečně ráda vlakem. V srpnu jsme si koupili víkendovou jízdenku SONE a jezdili od rána od 6,45 do večera do 21 hodin. Najeli jsme skoro 450 km. Hodně jsme viděli, zbyl i čas na oběd. Byl to prima strávený den! *palec*

hop®
hodnocení

0x

Máte pravdu, je to vydírání. A určitě nejde v tomto případě o barvu kůže.
Pokud je necháte svézt zadarmo, okradete tím vědomě Vašeho zaměstnavatele a ten to v případě Vašeho "přistižení" jistě po právu "ocení". A tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...

iz*
hodnocení

0x

Podle mne ani není o čem uvažovat. Kdyby vlak a železnice patřily Vám, můžete zdarma (míním bez zaplacení jízdného, nikoliv provoz) vozit, koho se Vám zachce. Jako vlakvedoucí však jste povinna chránit zájmy zaměstnavatele ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]