Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nemate nekdo tip na misto nekde v zahranici ,kde jdou krasne videt hvezdy? Je mi jedno kde
Dříve platilo za nejlepší místo oblast v Novohradských horách kolem Pohoří na Šumavě. I dnes je zde zcela určitě nejnižší světelné znečištění. Tato oblast je Čechy naštěstí téměř zapomenuta, za což jim velice děkuji. Bohužel na rakouské straně je to čím dál horší a světelné znečištění od Linze je čím dál větší. I přesto sem stále váží cestu spousta astronomů, protože to stále stojí za to, pokud se tedy vydaří počasí.
Byl jsem zde pozorovat hvězdné nebe na konci léta, je důležité si to načasovat tak, aby byla jistota jasného nebe a především schovaného měsíce. Nad povrchem země byla slabší mlha, ale většinu času šlo pozorovat nebe naprosto krásně. Struktura mléčné dráhy byla jasně patrná. Ta byla překvapivě patrná i ve vesnici hned za Budějicema, kde je obecně světelné znečištění velké, ale já jsem měl tu výhodu, že tu noc už jsem měl přeci jen oko docela vytrénované. Než si oko zvykne, tak to chvíli trvá. Přesto se to nedalo porovnat se zmíněným pozorováním v Novohradských horách. Nic tak krásného jsem nikdy neviděl.
Pozorovat hvězdné nebe lze také v některých částech Šumavy, Beskydech a Jizerských horách. Viz. oblasti tmavé oblohy, můžete zadat do googlu.
Trochu jsem přehlédl to "v zahraničí". No pokud je jedno kde, tak asi zcela určitě luxusní podívaná bude někde na Sibiři, určitě i na Ukrajině, Skandinávie, možná také Rumunsko, Bulharsko, nejblíže asi východ Slovenska, Alpy (ve vysokých oblastech). Na jiných kontinentech třeba pouštní oblast Atacama v Chile, kde je Evropská jižní observatoř, tam to bude určitě nádherné.
Není potřeba jezdit do zahraničí. U nás máme 3 místa tmavé oblohy, jak už zde padlo: Jizerskou, Beskydskou a Manětínskou. Viz Wikipedie.
A když už do zahraničí, doporučuji Jižní Afriku, Austrálii nebo jiné místo na jižní polokouli - naskytne se úplně jiný pohled na oblohu. Ideálně někam do národního parku, kde nejsou osvětlená místa.
doplněno 06.11.14 09:53:A tady bych si dovolil ještě přidat pár tipů i ze zahraničí: en.wikipedia.org/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.