Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje neslyšící přítelkyně - jak se domluvit?

Od: stoffi* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, potřeboval bych radu, jak se mám zachovat... V dubnu jsem se v nemocnici seznámil s dívkou, která neslyší a začali jsme spolu chodit, poté se přestěhovala ke mě domů a je nám hezky. Já znakovou řeč moc neumím, ale vždycky se nějak domluvíme a spíš je to sranda. Ona je šťastná, protože jí vždycky všichni kvůli tomu odstrkovali a mě to prostě nevadí, i když někdy je to těžké. Já rád poslouchám muziku a našel jsem ve slevě super zesilovač, tak jsem si ho objednal. Když jsem přišel další den z práce domů, měl jsem balíček na stole a přítelkyně se zájmem sledovala, co to přislo. Po rozbalení jí došlo, k čemu to slouží a začala plakat. Já se teď trápím, protože jsem jí nechtěl ublížit a skoro se jí ani neumím podívat do očí. Doma kolem mě vždy jen projde a to ticho je teď úplně jiné. Nevím, co mám dělat...

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ter*
hodnocení

0x

Dobrý den, tak je jasné, že jí to bude líto, když se o hudbu co ze zesilovače jde, nemůže podělit s Vámi, mrzí jí to a prociťuje to. Myslím, že kde jaká slečna, která by byla hluchoněmá, tak by to prociťovala úplně stejně, zkuste jí třeba koupit kytičku, nebo čokoládu a omluvit se, že jste jí nechtěl ublížit, ale že jste si chtěl pouze udělat radost, vyjádřete jí své city a ona to jistě pochopí, držím palce, ať vše dobře dopadne! :)

hodnocení

0x

Někdy se stane každému z nás, že nevědomky druhému ublíží. Podle mne je nejdůležitější si věci umět vysvětlit. Já bych v tomto případě zkusila přítelkyni obejmout, dát pusu a znovu jí hlavně ujistit, že mi její postižení nevadí.

hodnocení

0x

Trošku si rýpnu...ano? Jestli Vám přišel pouze "balíček" a ne balík, pak trošičku o kvalitě zesilovače pochybuji:)..

No ale k věci...Nemyslím si že by neslyšící člověk hudbu nemohl vnímat.., jistě ne jako člověk slyšící, ale Vaše přítelkyně může položit prsty na membránu reproduktoru...může vnímat její chvění a rytmus.., a pokud dáte před membrány zapálené svíčky, pak při dostatečné hlasitosti se budou hýbat jejich plameny...a hudba se tak může "zviditelnit"..

Zkuste to.., třeba budete mít úspěch..

stoffi*
hodnocení

Děkuji za radu, za všechny rady.

(pro rýpala: je to kenwood kac6404 :) )

mnbl*

ahoj,mohu se taky připojit?Mám neslyšícího 19-ti letého syna.Vím co neslyšící prožívají,vím jaké jsou omezené možnosti o informacích,filmu,atd.atd.Nemá to cenu rozepisovat,jen bych se zase rozčílil,neboť na neslyšící u nás stát nemyslí vůbec.Ale je to tím,že se nikdo s nimi nedomluví,a když se snaží neslyšící mluvit,jsou to jen jakoby zvuky,za které se mohou někteří slyšící lidé stydět.Pro všechny je lepší se zviditelnit s mentálně postiženými,slepými,nebo s lidmi na vozíčku.Klidně mě kamenujte,mě je to jedno,vím co říkám.Ale tohle by bylo na úplně jinou debatu a hlavně hrozně dlouhou.Je rozdíl,jestli neslyšící přijde o sluch během života,nebo má tuhle vadu vrozenou.Když se jedná o druhou variantu,není to jen o tom,že ten člověk neslyší.Od toho se odvíjí hrozně moc věcí.Ale k věci.Je hezké,že máte neslyšící přítelkyni,ale trošku se bojím,až láska pomine a vy zjistíte prolémy s komunikací,nebo i ten stud-v obchodě,na úřadě,a jinde.Ale možná se mýlím.Tohle děvče ve vás vidí skoro pánaboha,neboť jste oproti ní o hrozně moc informovanější,chytřejší.Tím nechci říct,že je vaše přítelkyně hloupá,to opradu ne!Moc záleží na rodičích nebo okolí,jak ji od mala všechny informace do hlavy hustili.A jestli se s ní v budoucnu rozejdete ,to děvče to ponese o hodně hůř než jiné slyšící děvčata.Prosím vás,pozor na to.No nic,dál.Co se týká konkrétního problému se zesilovačem,i neslyšící mohou poslouchat muziku,buď jak říká kolega přede mnou( syn chodí taky na diskotéky),nebo existuje kompenzační pomůcka zvaná indukční smyčka.Samozřejmě záleží na postižení,na frekvenci apod.Co se týká komunikace,měl bych pro vás radu.Mohli bychom se bavit do nekonečna,jestli chcete,zašlete mi soukromou zprávu,pošlu vám e-mail,nebo telefon.Promiňte,že jsem se tak rozepsal,ale tohle nejde napsat pár slovy.M.

stoffi*
hodnocení

dovolím si upřesnit, že přítelkyně žádné zvuky nevydává, pokud nepočítám to, že v noci občas chrápe. Dále chci říct, že to není pouze láska, ale něco víc. Sice je hezká, to ano, ale mě k ní táhne nejvíc srdce, protože mi pomohla překonat období, kdy jsem při autonehodě přišel o přítelkyni a dítě a "díky" tomu jsem byl v nemocnici, kde jsem poznal ji. Stejně jako vy, Nemá to cenu rozepisovat,jen bych se zase rozčílil, komu dnes dají řidičák.

mnbl*

ok,ale co se týká té komunikace,bylo by nejlepší,aby jste se začal učit znakovou řeč.Aby vy,nebo přítelkyně jste mohli 100procentně jeden druhému něco vysvětlit,nebo říci,nebo i sdělit nějaké dojmy.Ale pozor,i když budete umět znakovat,občas se stejně nějaké nedorozumění stane,ať vaší,chybou,nebo chybou přítelkyně.Nevím odkuď jste,ale jesou i různé kurzy znakovky,já osobně bych volil formu,aby vás znakovat naučila přítelkyně,nebot...a zase bych se rozepsal :) Ps:Doufám,že jsem se vás v předchozím příspěvku nijak nedotkl,ale psal jsem ho tak jak to cítím,protože,neslyšící to opravdu nemají jednoduché.M.

uko
hodnocení

0x

martincakl:

Jsi docela trapnej, jako by to mělo v této problematice nějakéj vliv, hraješ si za každou cenu na znalce? To rýpnutí sis mohl opravdu odpustit *bzum*

Reakce tazatele byla taková, jakou jsem předpokládal a pochopil jak to myslím, z jeho slov bych chápal že ho to nijak neurazilo...ostatně to jsem ani neměl v úmyslu.

V dalším textu jsem snad napsal více..a na téma na které se tazatel ptal..

Takže bych neřekl že jsem někoho urazil...možná jsem jen Vás rozčílil...ale nikoliv tazatele a pisatele původního dotazu.

uko

Já taky nepsal, že jsi někoho rozčílil nebo urazil, já jen napsal, že to bylo trapné a zbytečné rýpnutí. Trapné a zbytečné rýpnutí by taky těžko mohlo někoho rozčílit nabo urazit, tak maximálně tobě rovného *smich*. Já se jen pousmívám nad takovými puberťáckými poznámkami, rádoby "odborníků" :D

stoffi*
hodnocení

Já jsem jenom rád (a přeji Ti to), že máš pouze takovéhle "starosti" k řešení :)

uko

Ale já nic neřeším, jen mi přišlo opravdu trapné a zbytečné si někým rýpnout v tak vážné diskuzi.

hodnocení

0x

Je to už moc let, kdy jsem chodila do školy.V sedmé třídě k nám do třídy přišla hluchoněmá dívka, která do té doby byla v dětském domově, byla bez rodičů. Onemocněla a tak se dostala k nám do třídy, než bude přijata do speciální školy. Paní učitelka uměla abecedu prstama a tím se s ní domlouvala. Za dva měsíce, co dívka byla v naší třídě, jsme celá třída se učili prstovou abecedu. Je to jednoduché, dá se to rychle pochopit a můžete se bavit úplně o všem. Celá abeceda je jen v prstech. Do dnešního dne ovládám prstovou abecedu a učila jsem to i vnučku. Jistě vás zajímá něco ze života vaší přítelkyně, pokuste se naučit prstovou abecedu a můžete spolu mluvit o všem. Třeba i o hudbě.

Nedalo mi to, podívala jsem se na google a je tam. Když se to budete učit spolu, bude vidět, že máte skutečný zájem o její osobu. Za zkoušku to stojí, když jí máte rád.*jasne*

Obrázky pro dotaz prstová abeceda

mnbl*

promiňte,ale prstová abeceda není plnohodnotný komunikační prostředek.Ten se dá použít jen ve vyjímečných případech,nebo když neznáte nějaký znak.

hodnocení

0x

Jestli jsem dobře četla, tak ty dva lidi se zatím nedokáží spolu domluvit o ničem. On nerozumí jí, ona jemu. Jakákoliv komunikace je důležitá, domluvit se s druhým, třeba o tom, že ho něco bolí. Důležité je někde začít. Nyní zatím nebylo potřeba se o něčem důležitým společně poradit, co když ta situace nastane? To je v běžném životě. Je to jen můj názor, nám jako dětem, to moc pomohlo a domnívám se, že život v naší třídě, se stal pro postiženou Elišku snesitelnější.

stoffi*
hodnocení

Asi jsem to špatně formuloval, my komunikaci řešíme tak, že si to píšeme na papírek, nebo na PC když jsme doma, takže se domluvíme vždy. Spíš jsem myslel situace na návštěvách, v obchodě a tak, kde na psaní není prostor.

medwed*

Spis bych zkusil nizke tony zkuste ji polozit ruce na reprobedny vnimani tonu je na nich velmi dobre a treba se ji to bude libit i kdyz nejsem neslysici mam velmi rad nizke tony ze subwooferu a i na normalnich vyskovych reproduktorech se da krasne hudba citit ale nejlepsi je to na to subaci zkuste to spolu a ja myslim ze hudbu citit bude a bude se ji to libit dokonce jestli si vzpomenu bylo to v jednom filmu...

hodnocení

0x

Proboha lidi, vy tady radíte jako by dotyčná spadla včera na zem. Určitě v životě už zkoušela nějaké finty ohledně vnímání hudby. Já osbně bych v té situaci schoval zesilovač někam hodně hluboko daleko a dočasně bych se vzdal jakékoliv činnosti spojené s posloucháním muziky - alespoń v její přítomnosti. Pokud je vám spolu dobře tak bys to prostě měl udělat a ne se snažit jí všemožnými spůsoby nutit do vnímání hudby, zvláště po tom jak na zesilovač reagovala. Bylo by dobré tomu dát čas, časem až se mezi vámi výrazně zlepší komunikace, tak bude i jednodušší takové věci řešit, ale rozhodně hodně pozvolna a opatrně. Během života se musela přítelkině smířit s mnoha věcmi, je otázka zdali jí ranilo to, že hudbu neslyší, nebo spíš to, že nedokáže sdílet zálibu s milovanou osobou.

vozejk
hodnocení

0x
Takze kdyz ona neslysi, tak ty nemuzes hudbu poslouchat? Kdyby byla na vozejku, tak ti zakaze chodit, nebo jak? Kdo to ma dnes lehke? "Promluvil" bych s ni, ale urcite ne dolejzal, nebo neco podobnyho. Jestli se ji jinak venujes, mas pravo i na sve konicky.

lidus*
hodnocení

0x

Pokud to myslíte vážně tak se znakovku naučte, základy nejsou až tak složité. Hudbu zapněte tak hlasitě aby se třepala podlaha, vemte přítelkyni a tančete. Dcera pracovala v ústavu pro nevidomé a hluchoslepé a říkala, že jsou to úžasní lidé a baví se jako zdraví. Držím vám palce a věřím, že s láskou to půjde snadno.

hodnocení

0x

Pokud reagovala tak jak reagovala tak to chce čas a koníčky na které tak reaguje musí jít dočasně stranou, jinak to zavání sobectvím. Přirovnání s vozíčkářem a zákazem chození je tak trochu mimo mísu, ale dokážu si představit vozíčkáře který by tak reagoval v problematice tance ;). Prostě nelze povyšovat záliby nad vztah a chce to čas aby se s tím vyrovnala. Já si myslím, že jí opravdu v tu chvíli přišlo líto že tu hudbu nemůže sdílet s milovanou osobou než to. že jí nemůže slyšet.

lidus*

bmbx čím dříve se s tím vyrovná, tím líp ale stejně si myslím, že je ve věku kdy už s tím vyrovnaná musí být. Vím o čem píší, jsem na vozíku a je spousta věcí co nemůžu, nejsem zatrpklý sobec a tak zdravému manželovi nezávidím, že on může a já ne. Mimochodem tancovat se dá i na vozíku a nebo mě na pomalou skladbu manžel drží a v podstatě se houpeme na místě. Neslyšící může vše, jezdit na kole, lyžovat a i tančit pouze to chce trochu mu pomoci. Znám dost nějak postižených lidí a ti co si myslí a jsou okolím utvrzováni, že to a to pro ně není a že je to strašné co se jim stalo jsou většinou zlí a zatrpklí závistivci a klidně řeknou když nemůžu já tak nikdo. Chce to jen trochu změnit přístup toho zdravého a pokud to nepůjde je lepší od postiženého rychle utéci.

Jéžišmarjá a co jsem psal? Źe, s tím že naslyší muziku by měla vyrovnaná být a že její reakce je spíš taková proto, že jí přišlo líto, že nemůže muziku poslouchat s milovanou osobou,která to má jako zálibu a koupila si navíc "super zesilovačů, což je pro ní trochu jiná situace - proto tvrdím to chce čas. Já nepsal, že na vozíku se nedá tancovat, (občas se mezi vozíčkáři pohybuji) měl jsem na mysli, že to může vyvolat u vozíčkáře stejnou prvotní reakci, když zjistí, že jeho milovaná osoba to má jako hobby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]