Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znak Prahy - Spěchá!

Od: kofola* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, potřebuji naléhavě pomoci. Nevíte, jak bych mohla STRUČNĚ popsat znak našeho hlavního města? Mám na mysli velký znak. Objevila jsem na internetu pouze jeden popis, ale byl velmi dlouhý. Prosím, pokusil by se někdo z Vás?Velmi mi na tom záleží... Předem díky za snahu :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stribrnak*
hodnocení

0x

hor to na google,je tam toho spousta

google.cz/...

google.cz/...

kofola*
hodnocení

Ano, to jsem již zkusila a je to právě onen /dlouhý/ popis... :( Vlastními slovy?

a co si ho zkrátit sama?V životě za Vás také nebude nikdo nic dělat!*zed*

kofola*
hodnocení

To vím také sama moc dobře. Ale jaksi na to nemám čas. Nparosto nestíhám. Nevadí, alespoň jsem to zkusila. Jdu na to...

martinaa*

Prosimvas, ja taky nemam cas a nestiham, mohla byste za me jit ke statnicim?:D:D

dzordz*

Tak vlastními, nebo cizími slovy? ;)

upload.wikimedia.org/... Tady ho máte dostatečně velký, takže můžete klidně začít popisovat, hezky systematicky, co je hlavním motivem a co tam všechno vidíme, pak to vzít postupně a podrobně třeba odshora dolů.

radek32*
hodnocení

0x

tenhle znak ani moc stručněji popsat nelze takže si asi budeš muset vystačit s tímhle

hodnocení

0x

Zde je to i s historií, stručněji to snad ani není možné...

ZNAK MĚSTA PRAHY
Znaku se užívalo nejvíce na pečetích. Od poloviny XIII. století objevují se v listinách pečeti městské, které připomínají, že osada teprve udělením pečetě a znaku městského, byla uznávána panovníkem za obec městskou. Již nejstarší známá pečeť staroměstská má v štítu tři věže s cimbuřím, s obrazem sv. Václava, uprostřed s českým lvem a nápisem: "Sanctus Wenzeslauz". Kolem štítu pak legenda: "Sigillum : Civium : Pragensium."Po válkách husitských sv. Václav se lvem se štítu odpadl. Ku konci 15. století byl znak městský vyzdoben Bedřichem III. za pomoc Pražanů r. 1462 při obléhání vídeňského hradu. Tři věže, brána a spaditá mříž byly pozlaceny, nad štítem umístěna přilba, ozdobená zlatou, červenou a bílou přikrývkou, nad níž byla zlatá císařská koruna, mezi dvěma bílými lvy se zdviženými dvojitými ocasy, držícími císařskou korunu. Císařem Ferdinandem III. za věrnost a zmužilost Pražanů při obležení Prahy od Švédů byl opět a naposledy znak vyzdoben. Přidáno mimo jiné 12 praporců "protože jest měšťanstvo Staroměstské ve 12 praporcích obsaženo bylo"­ a nejvýše posazen orel s rozpjatými křídly. (Podrobný popis znaku viz: Ottův Sl. N. sv. XX. str. 527.) Znak tento potvrzen sjednocené obci pražské posledně 13. května 1808 císařem Františkem I. Znak udržel se na naše časy a teprve v prvých létech naší republiky poněkud změněn o čemž viz více: Ph. Dr. V. Vojtíšek: "Znak města Prahy".
Zdroj: praha1929.cz/...
kofola*
01.11.11 16:09
hodnocení

Děkuji... :)

kofola*
hodnocení

Ano, děkuji všem co se zapojili do diskuze. Vím, že bych si tento popis měla vypracovat sama a taky se do něj pustím. Asi to tak bude nejlepší. Jen jsem chtěla zkusit, jestli někoho z vás něco nenapadne...

TUTO DISKUZI PROHLAŠUJI ZA UZAVŘENOU...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]