Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vakuova vývěva

Od: kakan* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den , rád bych si sestrojil něco jako vakuový kompresor. Přiřadil jsem tomu svůj název protoe pravý název neznám . Mám vzduník na 50l, vývěvu beckr 40m3/hod a podtlak -0.9Bar. Rád bych si vyrobyl něco jako kompresor vývěva vycucá vzduch ze vzduníku např: na -0.85Bar a vývěva se vypne vývěva je na 380V. Jaké komponenty bych si měl pořídit nevím kde a co koupit?
Jinak prisavat budu dřevo na cnc stroji , jsem truhlar. Myslíte e rozvod podtlaku k vakuovemu stolu muze byt hadičkou o průměru 8mm nebude to snizovat kapacitu vývěvy myslim v m3/hod.
Dekuji Mnohokrat Kakan

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kompresor "vyrábí" stlačený vzduch, vývěva vyrábí podtlak.

Co já vím, tak vyrábět podtlak je docela dřina. Znám pouití podtlaku na zvedání výrobků pomocí přísavek a podtlaku.

Tam je ejektor, který vytváří nízkou hladinu podtlaku.

Nedovedu si představit co bude ten podtlak dělat na CNC stroji. Jestli má dret obdáběné dřevo, tak to je risk jako prase. Podtlak má takovou sílu, jaká je velikost a konstrukce přísavky a nejvíce záleí na povrchu uchopeného materiálu.

Sklo nebo ocelový plech to klidně unese. Ale dřevo je prodyný materiál a to bude dělat problémy.

kakan*
hodnocení

Timto principem se obrabí plasty, drevotriska a i drevo a samozrejme i jine materialy . Je jaste ze povrch dreva bude opracovan aby byl povrch co nejhladsi a unik podtalaku byl co nejmensi. Dily ktere budu opracovavat jsou nábytkařské tudis plochy celkem dostacujici. Nicmene to ani neresim spis konstrukci zarizeni ktere jsem popsal jako komresor nebo tedy vycucavace.

Colombo, ten ,,risk jako prase´´ je naprosto běný systém upínání. To e jste ho Vy neviděl, to jetě neznamená, e to nefunguje. Pokud Vás toto téma zajímá, tak zkuste shlédnout třeba toto :

tam vidíte obrábění masivu, upnutého podtlakem - a to jetě jde o celkem solidní plochu, mnohdy se upínají třeba dveřní frízy na přísavky 60x140 mm a věřte, e tři tyto přísavky jej udrří i při falcování a tam je vcelku sluný úběr materiálu. Ten podtlak je hlídán vakuostatem, pokud dojde k poklesu (typicky tehdy, kdy si obsluha profrézuje přísavku :) ) tak vakuostat okamite stroj zastaví a vyhlásí chybu.

Díky za video. Já jsem více od strojařiny a tak dřevo obrábím maximálně ruční pilkou :).

jabraka*
hodnocení

0x

S vývěvami mám hodně zkueností.Tu co má,lehce pouij.Jen rozvody musí provést trubkami,nebo vysokotlakými hadicemi.Přídrná síla bude vdy záleet na ploe,kterou vakuum bude dret.To znamená 1 kg/cm2

JABRAKA

hodnocení

0x

Vývěvy Becker se naprosto běně pouívají u truhlářských CNC pro upínání materiálu. Předpokládám, e jde o lamelovou vývěvu. Předevím ale zapomeňte na jakékoliv vypínání vývěvy během práce. Vývěva musí běet po celou dobu obrábění, ,,vzduník´´ se nepouívá, protoe při daném podtlaku to nemá význam, ta vývěva to utáhne. Kadopádně ale ne přes osmičky hadičky. Na přívod podtlaku od vývěvy se pouívá armovaná hadice - pro tuto vývěvu tuím okolo 40mm světlost. Tou se vede podtlak do stroje, tam se rozděluje do jednotlivých pracovních polí.

Co budete potřebovat - určitě musíte dát na vstup vývěvy zpět. ventil, pokud tam nebude a vypnete motor vývěvy, tak podtlak v hadicích ji dokáe roztočit naopak, co vývěva (lamely) větinou nepřeije. Cena náhradních lamel do Beckeru 40 m3 je pětimístná suma!

Dále bude potřeba podtlakové ventily - něco takového

directindustry.com/...

ty řídí podtlak v jednotlivých pracovních polích, ale taky zajistí zavzdunění upínačů (aby ten obrobek el taky sundat )

No a pak je otázka, jestli máte CNC s trámci a přísavkami, nebo s podtlakovým stolem. Truhláři větinou preferují trámce (kvůli flexibilitě). Na přívod podtlaku k jednotlivým přísavkám se u pak pouívají PE hadičky.

To je jen velmi zkratkovitě - ty systémy bývají různě řeené podle určení stroje. Pokud máte zájem o blií radu, potřeboval bych vědět o jaký typ stroje jde, jaký materiál chcete obrábět (masiv, nebo aglomeráty, nebo lamino) jaká je velikost stolu. Určitě se dá ledacos vymyslet, pracuji jako servisách truhlářských strojů, take v tom mám ,,určitou´´ praxi.

kakan*
hodnocení

Dekuji za rady , uz se vzdavam myslenky na podtlakovy zasobnik. Budovalo se to v jedne firme co jsem pracoval s plasty pro usporu energie sice zasobnik 1000l jedna vyveva dost silna napojena na ten zasobnik a k tomuto 5 cnc stroju s vakuovym stolem 4m x 2.5m .

Mam olejovou vyvevu. Cnc jsem si vyrobyl a nejaky rok uz obetuji svemu projektu. Nechavam se zamestnavat ve firmach kde jsou prace na cnc strojich pro mou potrebu tam tam jsem cca 1az2 roky pak jdu jinam pracuji jako obrabec nejdriv kovu pak plastu a jelikoz jsem truhlar tak vse smeruji na hracky a nábytek vse z masivu. cnc stroju jsem si vyrobyl 4 ty samozrejme uz nemam neni misto ale ted si delam stroj 5osy s vakuovym stolem 3m x 1.5m. Vrtani do hrany budu resit budto zakladovou deskou na vakuovem stole nebo jakousi patkou (prisavkou) prilozenou na vakuovem stole v miste kde je otvor na podtlak. A otvory pak vyvrtam uhlovou hlavou.

Vakuova vývěva

Ano, u plastů ten zásobník podtlaku může mít jakési opodstatnění, protože plasty jsou prakticky neprodyšné a tudíž není tolik třeba dohánět ztráty prosáváním přes materiál. U tuhlářských materiálů je to jinak. Lamino se chová sice podobně, jako ten plast, ale ostatní materiály jsou na tom už jinak, třeba taková MDF se používá běžně jako podkladní deska, přes kterou se upíná další materiál. Je natolik prodyšná, že i přes 18mm MDF se upíná třeba lamino, nebo plasty.

Jinak z praxe - pro stůl o rozměrech 300x15O cm se používá už 100m3 vývěva. To ale neznamená, že ta Vaše 40m3 není použitelná, jen bych doporučoval osadit podtlakový okruh alespoň vakuometrem, aby byla kontrola upnutí.

Pokud jste natolik zdatný, že doma zvládnete vyrobit fungující pětiosku, tak máte můj obdiv. U ní by už ale neměl být problém s kolíkováním, tam jde přece vřeteno ,,položit´´. Ale už jsem viděl i několik amatérských CNC, kde vrtání do hrany řešili jednoduše - prostě tam měli malý asynchroňák, který měl vývody z obou stran a v nich upnuté vrtáky. Ten asynchro motor je na vrtání vhodnější než VF vřeteno, protože to v otáčkách okolo 3.000 nemá žádný velký krouťák a pokud nemá nezávislé chlazení, tak se ještě navíc dost přehřívá, což může být pro něj fatálka.

kakan*
hodnocení

Kdyz uz jsme v te dabate :) coz se mi libi :)

Mam moznost koupit vyvevu s kapacitou 150m3/hod za 12000kc. tak se rozmyslim.

Jinak 5os mam klasicke x,y,z pak rotacni osu pro uhlovou hlavu a osu jako soustruh na ose x.

Jeste me napadlo vyroba vanocnich ozdob at premyslim jak premyslim ozdoby ktere jsou frezovane na cnc se musi prisavat nejakym podobnym zpusobem prez mdf desky jak jste se zminoval. Byl jste nekdy svedkem nebo znate zpusob jakym vyrobyt takovou ozdobu z preklizky o sile 3mm .

Jinak co se tyka vyroby cnc je to sice pro me uspech protoze jsem pres elektriku uplny amater. Ale kdyz se na to podivam jsou to jen informace ktere dnes lze dohledat a pokud clovek ma chut a odhodlani tak to jde.Problem je s velikosti a konstrukci stroje abych udrzel tuhost a pokud mozno presnost.

Tak pokud Vám tam nechybí nula a ta vývěva fakt stojí dvanácttisíc tak neváhejtem protože lamelovka sotjí skutečně tak o tu nulu víc.

K těm vánočním ozdobám - určitě by to na tom stroji šlo dělat, přičemž upnout to zase není až takový problém. Vánoční ozdoby jsem tedy nezkoušel, ale jakožto modelář jsem si na CNC pižlal žebra na křídla, trupové přepážky a pod. Pokud je plocha obrobku přijatelná, tak to ten podtlak udrží, pokud jde o malé kusy, tak se to vetšinou dělá tak, že se na obrysu nechávají tzv můstky, které obrobek drží a po obrobení se to vyloupne a evtl dobrousí.

Problém je jinde - v penězích. Prostě se to nevyplatí. Kamarád před x-lety frézoval právě stavebnice letadel na kšeft, ale pokud to má být k něčemu, je nutné frézovat malou frézou ( 1-1,5 mm) tudíž posuvy do řezu jsou také velmi pomalé. Takže to dlouho trvá, fézy se lámou nebo tupí, stroj taky potřebuje opravy a údržbu. To ho donutilo ke koupi CNC laseru - to je cesta k podobným obrobkům . nic se neupíná, paprsek je tenký, je to rychlé a tvary to udělá naprosto jakékoliv. Dokonce to umí nejen vypalovat skrz, ale taky popisovat a pod.

Malá ukázka :

creativepark.cz/...

nebo

hiesbok.cz/...

obrabec
hodnocení

0x

Pokud vím tak k CNC na dřevo se běžně používá grafitová vývěva. Pokud sajete masiv s plochou nad 30 x 30 cm tak stačí něco menšího s průtokem 40 m3/h. To ale platí pouze pokud neobrábíte dřevo až dolu. Pokud obrábíte přes dřevotřísku ta je velmi porézní a potřebujete minimálně 140 m3/h.

Na menší díly nebo hodně prodyšné materiály je potřeba cca 250 m3/h. Jednou možností je grafitová vývěva VTLF 250 a nebo zobáková vývěva. Zobáková vývěva je ca 2x dražší než grafitka ale na druhou stranu odpadají problémy s grafitvýma lamelama a to je velká úleva a úspora peněz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vyveva

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]