Nejste přihlášen/a.
Jsem OSVČ a chtěl bych si pořídit telefon a firmu.
Zamýšlím se nad tím, proč jsem v nevýhodě ohledně kratší záruky (pouze jeden rok), když při objednávce vyplním DIČ?
Chtěl bych si odečíst DPH, protože u přístoje za cca 16 tis s DPH to dělá hodně peněz. Chci využít odpočtu, protože jsem plátce.
Může mi nekdo osvětlit proč tomu tak je? Jedná se o tutéž elektroniku (stejně jako bych ji koupil jako koncový spotřebitel), kterou si zakupuji pro používání, ne pro další prodej.
Děkuji
Je tomu tak kvůli tomu, že vztahy podnikatel-podnikatel upravuje v tomto případě Obchodní zákoník. Vztahy podnikatel-spotřebitel upravuje Obč. Z., příp. Zákon o ochraně spotřebitele.
Bohužel, tak to je a nedá se s tím nic nělat.
Dá - obchodní zákoník délku záruky nijak nespecifikuje, takže když si obě strany v kupní smlouvě vymíní třeba pět let, bude to pět let...
Ano, máte pravdu. Který obchodník Vám ale dnes dá dobrovolně dlouhou záruku, když nemusí? Tuším, že např. Makro má záruku i na podnikatelské zboží 24 měs., ale to je obrovský vydělávající řetězec...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.