Vaření loupacích párků

Od: Datum: 12.10.14 15:00 odpovědí: 26 změna: 04.07.15 03:25
avatar

Zdravím. Mám dotaz. Všichni jistě známe tzv. loupací párky. Tzn-párky které jsou v pvc střívku. Otázka zní - mají se napřed ohřát a potom oloupat , nebo napřed oloupat a potom ohřát? Já si osobně myslím že se pvc nemá tepelně upravovat a tak je nejdřív oloupu a potom ohřívám. Ale možná to dělám špatně ...?...


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.10.14 15:01
avatar

Taktéž nejprve loupeme, a pak vaříme.

Od: ivik®
Datum: 12.10.14 15:02
avatar

Nejdříve oloupat a pak ohřát...

Datum: 12.10.14 15:10
avatar

Takže to dělám správně ! No ale potom nechápu, proč to do těch pvc obalů vůbec dávají...?

Datum: 12.10.14 15:14
avatar

aby to drželo tvar? do něčeho to plnit musí. asi je to levnější než střívka (a dá se toho vyrobit neomezeně mnoho)...

Datum: 12.10.14 15:16
avatar

Řekla bych, že z důvodu hygieny? Ale to by zase nedávalo smysl, protože většina takových párku se prodávají ještě v dalších obalech. Ale už jsem i viděla normálně na pultu takovéto párky, na kusy prodávat. Tam by to mělo z hlediska hygieny smysl. Jinak nevím.

Datum: 12.10.14 15:26
avatar

Proč? jak jednoduché-dokázala byste třeba tlačenku udělat kulatou bez toho igelitového střeva? NE, možná v nějakém pekáčku,Totéž je u striptérek,prostě ta masová pasta se nacpe do toho igelitového střívka a pak se tepelně upravuje.Prostě buďto přírodní střívko,které se zkonzumuje nebo nějaké umělohmotné a to se musí před ohřátím vysvléciod toho běžný lidový název striptérky!

PS zkuste příště ohřát a pak vysvléci a polovina té masové? směsi zůstane přilepena na střívku!

doplněno 12.10.14 17:12:

Minda to trefila ta nejlepší tláča je v žaludku,ne v močáku!Ale v krámu jsem tuto ještě neviděl!

PS u nás doma ,při domácí zabijačce ,se do plastového tl.střeva dávala i jitrnice, neboť střeva se šlemovala a dál nevím co na pozdější použití na klobásky

Datum: 12.10.14 15:46
avatar

Víte proč správná tlačenka je kulatá? Protože je v močovém měchýři. :-D A jelita jsou v tlustém střevě. :-D

doplněno 13.10.14 08:01:

Žaludek vypadá jinak. Ten jsem kupovala psovi. Opravdu je to močák.

Datum: 12.10.14 15:57
avatar

babko, sice to je trochu od věci, ale zajímalo by mě - jste si jistá, že je to močový měchýř? já vždycky myslela, že tlačenka je v žaludku...

Datum: 12.10.14 18:54
avatar

Tak, tak... *palec*

Datum: 12.10.14 15:29
avatar

Aby to drželo tvar . To bude nejspíš ono. Tak díky všem za odpověď. PS: i když už jsem viděl několik druhů párků ,které taky drželi tvar a neměli žádný obal... No,co už nabrečím

Datum: 12.10.14 16:01
avatar

Kdyz se parky tepelne upravuji uz v umelem strivku, nevim, proc by jim melo vadit ohrati v horke vode.

Datum: 12.10.14 16:04
avatar

ono hlavně vadí, že po ohřátí to umělé střívko jde strašně špatně oloupat... :-D

Datum: 12.10.14 17:49

Močové měchýř se po zabíjačce věší na strom pro sýkorky a ne na tlačenku.

Datum: 12.10.14 18:10
avatar

mirekv - a tlačenka se tedy dává do...?

Datum: 12.10.14 18:25
avatar

Zkoušel jsi napřed ohřát a pak loupat? To ti taky z toho párku někdy nic nezbude. Jedině ho pak z toho igelitu seškrábat. Ovšem některé párky jsou z takové hmoty, že by snad ani žádný obal nepotřebovaly.

Tlačenka se odpradávna plní do žaludku nebo vypraného a obráceného močového měchýře. Dneska většinou do umělých střev, která mohou třeba tvarem připomínat původní materiál.

Datum: 12.10.14 18:31
avatar

Tlačenku je nejlépe dávat do papírů na tlačenku, moje zkušenost je, že lepší jsou ta menší (krájíte pak malá kolečka a líp to vypadá),do žaludku můžete rovněž ale tvar nic moc. Močák se u nás pověsí na strom ptáčkům. Ještě, je z něčeho taková blána a ta se u nás obalí na sekanou a upeče. Jelita se u nás moc nedělají, jelitový prejt (obcházka) ano, ale dává se do tlačenkového obalu a po ztuhnutí se nakrájí a zamrazí, upečete si kolik chcete. Jitrnic do střev jen na rozdání, na pečení se prejt dává rovněž do tlačenkového obalu (stejně jako obcházka). Z odkrojků děláme rosol, uvařít pomlet, okořenit, přidat cibuli a zalít vývarem z kůží, játra + pečené kousky masa i s trochou sádla používáme na paštiku, jednu vykostěnou kotletu (u nás se ji říká svíčkovice) udíme s dalším masem, mozeček s cibulí a vajíčky, o ledvinky se poperem sotva jsou uvařené. Polévka se u nás dělá "černá" bílou si odděláme jen kbelík na zalévání masa když ho zavařujeme. Sem si teď udělala chutě a zabíjíme až v prosinci...Jo a prase kupujeme od místního zemědělce 34Kč/kg, bohužel letos asi naposledy, hovězí už zrušil a vepřové se prý také nevyplácí.

K vaši otázce- nenapadlo by mě vařit loupací párky ve střevě (umělé hmotě) ale švagr "řásní" umělá střeva v jedné fabrice a pro každého zákazníka se dělají jinak, jeden chce svlíkací před vařením a další zase svlíkaci po uvaření (záleží z kterého konce světa je).

Datum: 12.10.14 18:55
avatar

Nekupujte soju v plastu... Radši si kupte párky, kde je maso.

Od: pareckar
Datum: 12.10.14 21:40

My odjakživa párky nejdříve vaříme, pak loupeme. Nenacucají do sebe tolik vody, jsou pak takové pevnější a pro mě i chutnější. Škodlivosti se nemusíte bát, jde o potravinářské umělé střívko, které je pro tepelnou úpravu dělané. Předkové jsou z oboru (řezníci a vůbec potravináři) a my to tak automaticky převzali po nich, vlastně mě nikdy nenapadlo dělat to jinak.

A ještě jedna finta, kterou tady asi nikdo nezná, poněvadž se dost lidí shoduje na tom, že se jim se střívkem oloupe i plno masa: Párky je třeba loupat okamžitě po vytažení z vody, ale fakt hned, jakmile už byť jen nepatrně zchladnou, je pozdě a rvete spolu se střívkem i maso.

Datum: 13.10.14 06:21
avatar

V dřívějších dobách jsme při zabíjačce opravdu dávali tlačenku do vepřového žaludku. Pak se nechala sníst i s tou vařenou kůžičkou - jistě si pamatujete nezapomenutelný snímek BOHOUŠ. S panem Menšíkem. *haha*

Močák se házel do větví ořechu pro sýkorky.

Jenže vývoj šel kupředu a začaly se na tlačenku vyrábět ty papíry. Tchyně byla nadšená hlavně proto, že si mohla udělat libovolné množství tlačenky /a ne jen jeden prasečí žaludek/.

A ten žaludek zbyl. Pro zajímavost - nechá se z něj udělat vynikající dršťková, podobně jako z hovězích drštěk. Dokonce se občas v řeznictví vepřové žaludky prodávají. A když se dršťkovka udělá dobře a s láskou, je to vážně dobrota.

Ale k otázce: ty párky v umělém střívku loupu také před ohřátím.Potom už to nejde sundat. Ale po pravdě - v těch umělých střívkách se prodávají jen ty nejlevnější párky. Dělala jsem v masokombinátu, složení tedy znám. Co v nich bylo? Vepřové kůže, sádlo, drůbeží separát /rozmělněné kůže a kosti z drůbeže/, sojová mouka, pojidla, dochucovadla. Pan výkonný ředitel se smál, když říkal: A masa tam není ani trošku! *smich* Proto bych raději poradila si trochu připlatit a místo kila loupacích párků si koupit půl kila kvalitnějších. Určitě si pochutnáte víc. Jaga.

Od: pareckar
Datum: 13.10.14 10:18

Já s tebou ve všem souhlasím. Kromě jedné, byť, uznávám, nepodstatné drobnosti. Prosím, nepiš, že to nejde sundat. Jde, a to dokonce naprosto hladce, bezproblémově a jedním elegantním tahem, jen se to musí umět, viz můj předchozí příspěvek. Já vím, že jde o prkotinu, ale dráždí mě, když někdo tvrdí, že něco nejde jen proto, že to sám neumí. To bych (podle svých zkušeností) mohl tvrdit, že nejde např. hrát na harfu, jezdit po zadním kole, rozumět písničkám v angličtině či dělat kroužky z kouře ;) Přeji tobě i ostatním krásný den! Zmetek.

Od: pave*
Datum: 19.10.14 01:05

Samozdrejmě oloupat a pak ohřát.Pokud to uděláš naopak tak tak to zaprve bude palet anež to oloupeš nak umřeš hlady. Druhy problem je ten, že PVC ti přilne k párkům a když budeš loupat ohřaté párky tak budeš loupat PVC i s kusama ,, masa. Já sám ohřívám až po sloupnutí PVC. Ahoj

Od: ruzenka
Datum: 21.10.14 06:59

Nééé, jasně, že ohříváme ve střívku. Rozhodně to není žádné PVC (to je tak možná ten igelit, ve kterém se prodávají balené párky, jestli to ohříváš i s tím, tak potěš :-D :-D ). Nevím, proč by měl člověk umírat hlady. Sloupnutí jednoho párku trvá asi 1 vteřinu a žádné maso ke střívku nepřilne. Ale je to o tom, že ne každý to umí. Souhlas s pareckarem, my také máme rádi párečky křupavé, nenacucané vodou (té už je tam i tak až dost).

 

Od: an*
Datum: 09.06.15 23:08

nebo loupat pod studenou vodou jde to hladce

Od: ju®
Datum: 10.06.15 09:48

Ohřeju chytím párek -šup ho pod kohoutek se studenou vodou na moment a sloupnout - bez problému...vařit je bez toho silonu pak jsou nacuclé jako houba a nedobré...a bez chleba mouky je tam dost...

Datum: 09.06.15 23:36
avatar

dotaz je sice stary, ale samozrejme prvni oloupat, pokud nechcete jist formaldehyd

Od: ctenar
Datum: 04.07.15 03:25
Celofánové střevo je odolné vůči varu a dokonce se dá v něm i udit.
Lidi mají vžitý, že co je umělý, to smrdí.
Já si párky dělám, že je hodím do vroucí vody a pak ještě před vyndáním z hrnce do nich píchnu nožem a ony se svlečou samy.
Příjde mi to, jako byste párky jedly nedovařený, když máte problémy se svlíkáním po uvaření.
Ty vaše chutě po igelitu fakt nepobírám, spíš to bude složením párku, nemyslíte?

 

 

 

Poslední otázky Poradny volná diskuze
Nejnavštěvovanější otázky v rubrice

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.