Nejste přihlášen/a.
Díval jsem se do nového občanského zákoníku. Bude platit asi až za dva roky a není to stejně jisté. Ale je tam zajímavé ustanovení o odpovědnosti za škodu způsobenou odbornou radou nebo informaci. Podmínkou je (kromě dalšího), že rádce vystupuje jako odborník.
Asi by bylo vhodné zde nějak do budoucna zdůraznit, že zde radí výlučně laici a že odpovědnou radu musí tazatel vždycky vyhledat u profesionála.
Nedokážu si představit že by někdo mohl úspěšně žalovat za špatnou radu na fóru jako je to naše. Když si napíšete o radu nějaké firmě tak možnááááá?.?.?.?.?.?
Nemáte tak docela pravdu v jedné věci...píšete "Asi by bylo vhodné zde nějak do budoucna zdůraznit, že zde radí výlučně laici a že odpovědnou radu musí tazatel vždycky vyhledat u profesionála."
To pochopitelně není pravda...Je sice fakt, že mohu jako projektant radit i v jiných oborech, než jen v oboru který jsem vystudoval a mám v něm 22 let praxe..., ale v daném oboru laik nejsem a pak si za svými radami stojím. A pochopitelně i každý další "rádce" je odborníkem (nebo by měl být) v oboru který vykonává.
Už jsem jednou navrhoval, aby mimo přezdívku (nebo plné jméno, to záleží na každém z nás) byla uváděna i odbornost daného člověka. Samozřejmě, asi málo lidí bude chtít posílat adminovi vysvědčení, nebo certifikáty od té či oné odborné komory, nicméně tazatel by se alespoň trochu mohl orientovat kdo je kdo.
Snad každý den čtu u nějaké otázky zde odpověď která je z odborného hlediska totální nesmysl, protože na otázku z oboru "X" odpovídá zedník, účetní, učitel...atd. Oni sice odpovídají protože si "myslí" že mají pravdu, ale zpravidla to NEVÍ...
A jak praví klasik "myslet znamená ho*** vědět". Tazatel ovšem pak často neví, která z odpovědí je správná, protože často se i ta "totálně špatná" odpověď tváří jako "správná"...A pak laik žasne...a odborník se diví.
Jistě že určitý jedinec může mít (a zpravidla má) znalosti i v nějakém dalším oboru, nicméně pokud se týká o opravdu odborné věci a otázky, pak by mělo být důrazně rozlišováno (i když nevím jak) jestli si dotyčný "rádce" něco "myslí", nebo zda to opravdu VÍ.
Veškeré rady právní jsou podmíněné, ono i právníci se sekají, mají odlišné názory, k tomu dopomáhá i naše džungle nejasně formulovaných zákonů (viz diskutovaná ČKP). A stejné je to i u soudů, každý věc rozhodne třeba jinak. Čím je vázán říká zákon.
Něco sice může sdělit informace, měl jsem takový problém a byl mně příslušným soudem vyřešen takto..., ale jiný soudce..., nelze paušalizovat. O postupou úřadů nemluvě, tam se informovat u svého příslušného. To pochopitelně platí pro to, co je normami upraveno, vědecky dokázáno a užíváno, notorieta. Čili nezpochybnitelné.
Jinak je to na zkušenosti, přesvědčení..., poradí-li mi někdo a já radu využiji, mohu třeba utrpět škodu. Jinak netvrdit, ale - já to dělám tak, takovou mám zkušenost (dané místo, čas, prostředí...), výsledek není zaručen. Ani dvacxet titulů zaručí.nic.
tahle myšlenka mi není cizí, udělat status odborníka, kdy by to bylo v avataru nějak označeno a tázající věděl, že tyto rady mají větší váhu než ostatní... i když i odborník, který může být zpátečnický nemusí dát nejlepší radu jako nějaký nadšenec. ono je to vždycky těžký. Ale jak ověřovat odbornost, to je otázka
Já si myslím, že smysl této poradny je v něčem jiném. I když je tu dost odborníků, tak většina rádců má bohaté zkušenosti z praktického života. A já si cením především možnosti porovnat názory a rady ke konkrétnímu dotazu. Protože ani sebeodbornější rada nemusí být vždycky použitelná pro někoho, kdo se v daném oboru dostatečně neorientuje. A naopak, je tu i řada opravdu zkušených rádců, kteří mají fundované odpovědi v rubrikách úplně jiných, než na které mají glejt.
Řešení rozmyšlené nemám. Když se dívám na diskusi, tak můj názor by byl, že bych žádnou odbornost rádce neověřoval. Ono i když je někdo třeba superfachman na škodovky, tak v diskusi o toyotě diskutuje už jen jako zanícený laik (heslo: specializace).
Spíš se mi zdá, že by možná uživatelé přijali třeba, že by bylo možno v každé odpovědi zvolit z rozbalovacího meníčka pozici, z jaké rádce sám hodnotí svoji pozici. Třeaba něco jako: neuvádím - jsem profesionál - sdílím laickou zkušenost - viděl jsem z rychlíku - jenom hádám.
Já osobně bych něco takového přivítal. Myslím, že na poradte je místo i pro "lehčí" přístup, tj. jsou otázky, kde tazatel ocení i různé pokusy neodborníků: šest jich bude totálně mimo, ale ten sedný se trefí a tazatele někam posune.
Taky by se tím možná trochu omezil potenciál pro nedorozumění a hádky mezi rádci.
Možná by se hodilo mít možnost o sobě dobrovolně a volitelně uvést pár informací, které by se ostatním zobrazily v okýnku s délkou registrace, počtem odpovědí atd. Například orientační věk, pohlaví, kraj, profesi, hobby? Jen jako takový stručný nástin osobnosti.
tenhle nápad je jářku málem geniální, hodně se mi líbí... jen jak zamezíme tomu, aby lidé s velkým EGEM nebyli odborníci na vše, ještě si to zaklikali a ostatní tím definitivně zmátli? - v tom případě by to naopak bylo ke škodě. Vše je o lidech...
Třeba pro úroven profík by byla potřeba tvrdší registrace a čestné prohlášení rádce že je odborníkem na danou věccož dokládá nějakým papírem. Pocit zodpovědnosti za správnost informace pak rázem dostane jiný rozměr.
Právě vám radí pan xy je garantovaným odborníkem na rozpoznávání hlasu kvočen s certifikací od Velké slepičárny. Za svoji radu nese profesní zodpovědnost...
Kdyby byla tato možnost tak si rád vylepším kádrový profil zde na portálu. Mám se čím prokázat.
A kdyby se takových dobrovolných profíků našlo víc.. to by byla prestiž... co?
Pokud by vznikla u někoho pochybnost o jeho odbornosti, pak by to tedy (teprve pak) musel dokázat zasláním certifikátu (či podobného dokumentu) Adminovi. Pokud by tak neučinil, odbornost by mu byla "odebrána".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.