Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozměňování volebních lístků

Od: milan23* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, další volební...
Před chvílí jsem se vrátil od voleb.Když jsem chtěl za plentou zaškrtat kandidáty,s překvapením jsem zjistil že k dispozici je jen obyčejná tužka. Obavám se že to dává prostor pro manipulaci s hlasy pokud se po rozpečetění urny křížky vygumují a zaškrtne se někdo jiný.Je to v pořádku?Smí být vůbec lístek vyplněn tužkou?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No nevím proč křížkujete za plentou? Vždy si doma vše nachystáme u komise dostanem obálku do které přebalíme připravené lístky a nezdržujem s ůpravou za plentou .Soudím podle sebe jak dlouho jsem vybíral kandidáty a to je u nás 15 a tím pádem doma propiskou a nikdo nemá nárok s lístky čachrovat.

milan23*
hodnocení

Jak to děláte Vy, mě pramálo zajímá.Mně jde o to, zda je v zákoně definovaná psací potřeba, která má být voličům k dispozici.

Zákon o volbách paragraf 31 (1) Volební místnost musí být vybavena volební schránkou, přenosnou volební schránkou, dostatečným množstvím hlasovacích lístků a prázdných obálek opatřených úředním razítkem (dále jen "úřední obálka"), psacími potřebami, výpisy ze seznamu a tímto zákonem, který musí být voličům na jejich žádost zapůjčen k nahlédnutí. A jestli jsem vás popudil svojí odpovědí tak se omlouvám jen jsem chtěl naznačit že mi trvalo dlouho než jsem vybral kandidáty.

Kdyby někdo v obcci chtěl pozměnit výsledky voleb, tak se nebude piplat s gumováním křížku. Si zaškrtá své vlastní papíry, ne?

paw*
hodnocení

0x
Vzhledem k tomu, kolik je v komisi lidi a za jake strany, tak ke zmene listku hy muselo dojit pouze pri domluve vsech clenu komise. A i to by byko riziko, ze se nekdo pochlubi. Navic nominantii ze stran urputne hkllidaji, aby jim nebylnubran hlas. Ale co je v zakone netusim.í

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tak dneska, si to ti zástupci stran ve volebních komisích hlídají lépe, ale při těch prvních volbách se prý stalo, že počítačka hlasů nahlásila hlas jedněm a zapisovačka udělala čárku, za něj druhejm. Ale, to byl volební pravěk voleb, do místního zastupitelstva.

milan23*
hodnocení

Vždycky křížkuji za plentou, nějak si to volení ,,více užiju" :)
Nyní jsem volil v malé vsi, spadající pod městys.V komisi jsem viděl 4 lidi, takže bych si tu společnou ,,domluvu" v rámci komise dokázal představit.Navíc městys má příjem nadstandardní díky nedaleké obrovské firmě, takže boj o korýtka je celkem velký, i když kandiduí jen tři strany.

hodnocení

0x

Lístky sčítají členové komise, kteří jsou z různých stran a kontrolují se navzájem. Představa, že by si někdo vzal do kouta hrst lístků a gumoval si v nich, je nesmyslná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]