Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Munice - jak se počítá ráže?

Od: fanaticos* odpovědí: 6 změna:

Zdravím teď mě tak napdlo jak vlastně se ty ráe počítají. Kdy mám náboj 12.7x99mm co mě ty čísla říkají? Podle čeho se to měří nebo podle čeho to je docela by mě to zajímalo. Předem díky za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Průměr střely x délka nábojnice (v mm).

Nicméně jedná se o jmenovité rozměry, skutečné se můou mírně liit (třeba 9mm Luger není toté jako 9mm Makarov, na druhou stranu .38 Special a .378 Magnum mají stejnou rái (i kdy jinou nábojnici))

Pokud je před označením ráe tečka, tak je to v palcích (.45 je 0.45 palce)

doplněno 14.01.13 15:16:

sory překlep, .38 Spec a .357 Mag

fanaticos*
14.01.13 15:24
hodnocení

Díky moc.

fanaticos*
hodnocení

No teď sem se zamyslel a chcu se jetě na neco zeptat. Kdy je náboj 7.62x39 co se pouívá třeba v ruském PKPéčku a je náboj 9mm tak to znaméná e ten náboj 9mm do pistole má větí průměr jak náboj do lehkého kulometu?

ladinpraha*

Přesně tak. Ráe 7,62 bylo vojenské střelivo pro pistole, samopal i kulomety. Policie (SNB) pouívala rái 7,65 pro pistole a samopal korpion. Teď se snad má přejít dokonce na rái 4mm pro samopal nebo se tomu u říká útočná puka.

Jo ten kulomet má ale větí váhu střely a vyí úsovou rychlost take střela by má mení rái má mnohem větí energii. Dokonce je pozorovatelný trend zmenování ráí u pěchotních zbraní. M16 přily s ráí 5.56 a rusáci na to reagovali přezbrojením na 5.45 V holandsku se dokonce vyvíjela i útočná puka s ráí pod 4mm ale k jejímu zavedení do výzbroje nedolo protoe takové střelivo u muselo aby neztratilo průraznost, pouívat jádro z ochuzeného uranu a to se ukázalo jako velmi drahá cesta.
fanaticos*
hodnocení

No teď mě zas rtá hlavou když je ta ráže 7.62x39 tak ta nábojnice má 4 cm výšku? Není to nějak málo? to by potom bylo menší náboje jak do pistole když ta má ráži 9x39mm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]